pocsék áruk fóruma

Munkára alkalmatlan kesztyűkkel küzdenek több egészségügyi intézményben

Az ország több pontjáról jelezték egészségügyi dolgozók, hogy vállalhatatlan minőségű vizsgálókesztyűkkel kénytelenek dolgozni. A kesztyűk egy része felhúzásnál rögtön elszakad, vagy épp a dobozban lévő darabok teljesen összeragadnak. Hogy pontosan mikor és honnan kerültek az intézményekbe ezek a márkájú kesztyűk, nem tudni, de arra sem válaszoltak az illetékesek, tudnak-e a problémákról, és terveznek-e változtatni rajta. 

Megdöbbentő jelenségről számolt be a napokban a CNN. Az amerikai hírtelevízió riportja szerint amit a 444 szemlézett akár több tíz millió újnak tűnő, de valójában használt gumikesztyűt exportálhattak az Egyesült Államokba Thaiföldről, kihasználva a járvány alatti megemelkedett keresletet és a lazított szabályokat.

„A koronavírus-járvány csúcspontján több amerikai kereskedelmi cég is nagy mennyiségben vásárolt egészségügyi gumikesztyűket egy Paddy the Room Trading Co. nevű thaiföldi vállalattól. (…) Amikor a szállítmány az Egyesült Államokba ért, kiderült, hogy a megvásárolt áru egy része rosszabb minőségű, latex vagy más anyagból készült kesztyű nitril kesztyűs dobozban, egy része pedig ugyan nitril, de láthatóan használt írja a 444.hu.

Bár Magyarországon ilyen esetről nem tudni, azért a helyzet itthon sem éppen rózsás.

Az egészségügyi dolgozók jelentős része ugyanis napi szinten küzd a rossz minőségű, gyakran használhatatlan gumikesztyűkkel.

„Ezek vagy egy raktárban álltak évek óta, vagy napot kaptak.”

„Az XL-es méret is kicsi, pedig egyébként M-est hordok.”

„Alkalmatlan szemét. Ha belefújok, akkor meg szakad.”

„Ezt nem kérem, ez használhatatlan! Ha ezt kapjuk, el kell használni, küzdünk vele, mint majom a jégen.”

Főként így jellemezték a dolgozók a kesztyűket lapunknak. És nem csak egy intézményben. Intenzív osztályoktól kezdve a mentőszolgálat emberein keresztül sokan kínlódnak a csapnivaló minőségű, Kínában gyártott kesztyűktől, amelyeknek ráadásul a mérete sem stimmel. Nem reprezentatív felmérésünk szerint országszerte jutott a Hongray márkájú, latexmentes nitril kesztyűből.

Kesztyűk  bárhonnan

A koronavírus berobbanásakor itthon is jelentősen megnőtt az igény a gumikesztyűkre.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium is több helyről próbált védőfelszereléseket vásárolni. A beszállítók között többek közt feltűnt a Sárkány Centert anno megépítő, számos dohánybolt koncessziót elnyert Vu Quy Duong cége, a Gyömrői-sarok Projekt Kft., amelynek főtevékenysége a Saját tulajdonú ingatlan adásvétele, de 2020. március 27-én a Gyógyszer, gyógyászati termék nagykereskedelme is felkerült a cég tevékenységei közé. Így nem sokkal később már

szállíthatott is maximálisan 50 millió darab gumikesztyűt 8,5 millió USD+ÁFA értékben az AEEK gödöllői raktárába.

Hogy a cég mennyire járt jól az üzlettel, nem tudni, az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban ugyanis nem szerepel a 2020-as beszámolójuk. Természetesen egyáltalán nem biztos, hogy pont a Gyömrői-sarok által beszállított kesztyűkről lehet szó, ám egy biztos: hivatalos közbeszerzés nem volt.

Az utóbbi három évben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (AEEK) alá rendelt Egészségügyi Szolgáltató Zrt. (ESZ Zrt.) írta ki ugyanis központosított közbeszerzéseket. A korábban kötött keretmegállapodások lejártak, az ESZ Zrt.-től pedig a Kórházi Ellátási Főigazgatósághoz (KEF) került az eszközbeszerzés.

Az orvosi kesztyűk beszerzését célzó tendert 2020 novemberében írták ki, 2021 januárjáig kellett a regisztrációt elvégezni az alábbi kategóriákban:

  • Egyszer használatos steril sebészeti kesztyű latex alapanyagból, porozott;
  • Egyszer használatos steril sebészeti kesztyű latex alapanyagból, pormentes;
  • Egyszer használatos nem steril vizsgáló kesztyű latex alapanyagból, porozott;
  • Egyszer használatos nem steril vizsgáló kesztyű nitril alapanyagú, pormentes.

Erre nettó 50 000 000 000 forintot határozott meg a kiíró.

A beszerzésre 15 cég jelentkezett, az ismert piaci szereplőkön kívül többek közt a Sportszer-kiskereskedelemmel foglalkozó Peak Sport and Health Kft., a Háztartási, egészségügyi papírtermék gyártással foglalkozó Peppy Trade, vagy éppen a Egyéb irodagép, -berendezés nagykereskedelmével foglalkozó PROFIL-COPY 2002 Irodatechnikai Kft. Bár a regisztráció meglehetősen nagy számú volt, 10 hónappal később sem kötötték meg a szerződéseket.

Nincsenek válaszok

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság lapunknak megküldött tájékoztatása szerint a „jelen eljárás tekintetében a következő eljárási szakasz az ajánlattételi szakasz, melynek előkészítése folyamatban van. Így jelenleg ezen eljárás keretében nem áll rendelkezésre keret jellegű szerződés.”

A KEF nem kötött szerződést a Hongray márkájú kesztyűk beszerzésére

 írták levelükben.

A Hongray márkájú kesztyűk vélhetően a központi raktárakból érkeznek a kórházakba, amelyek az Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartoznak. Meg nem erősített információink szerint az Országos Mentőszolgálat meghallotta dolgozói panaszait, és külön beszerzés keretében keresnek alternatívát. Sajnos hiába kerestük az OMSZ-t, választ nem kaptunk, éppen úgy, ahogy számos kórháztól se, akiket arról kérdeztünk, kaptak-e jelzést arra vonatkozóan, hogy a kesztyűk nem megfelelőek, illetve hogy hogyan próbálják meg orvosolni a problémát. Nem reagált megkeresésünkre az Országos Kórházi Főigazgatóság sem.

Olvasói fotó

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke, Dr. Kusper Zsolt elmondása szerint tudnak a rossz minőségű kesztyűkről, ugyanakkor nem új keletű problémáról van szó. Tájékoztatása szerint gyakran nem megfelelő méretű kesztyűket kapnak a dolgozók, hiányoznak az S-es vagy épp az XL-es méretek.

„Annyit tudunk tenni, hogy megkérdezzük a munkáltatót, hogy áll-e rendelkezésre megfelelő méretű és darabszámú eszköz. Erre mindig egy sablonválasz, mely szerint mindig megfelelő méretű, megfelelő minőségű kesztyű áll rendelkezésre a mentődolgozóknak. Azt gondolom, hogy az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű vizsgálókesztyű legyen, az a minimum, hisz minden egyes beteg után cserélni kell, sőt, időnként vizsgálatok közben is. Azt szeretnénk, hogy a mentőszolgálat tegyen eleget az MT-ben foglaltaknak, ami azt írja elő, hogy a biztonságos és egészséges munkavégzés feltételeit a munkáltatónak kell biztosítania.”

Változó szabályok

Mindeközben 2020. május 26-tól változtak a szabályok. Innentől fogva minden I. osztályba sorolt orvostechnikai terméknek meg kell felelnie az EU 2017/745-ös rendeletének (MDR), amelyre a koronavírus járvány miatt egy év türelmi időt adtak, így az csak 2021. május 26-án lépett életbe.

Ebben többek között az szerepel, hogy EU-n/EGT-n belüli gyártónak szerződést kell kötnie meghatalmazott képviselővel, aki az EU-n/EGT-n belül van. Az importőrök esetén forgalombahozatal előtt ellenőrizni kell, hoy az eszköz rendelkezik-e CE jelöléssel, rendelkezik-e a termék EU-s megfelelőségi nyilatkozattal, van-e európai képviselő, megfelelő nyelven az MDR előírásai alapján van-e címkézve a termék, illetve az életbelépés után kiállították-e ez UDI-t (Unique Device Identification azaz Egyedi Eszköz Azonosító) a termékre. Az importőrnek kötelessége nyilvántartást vezetni a panaszokról, valamint biztosítania kell a tárolási és szállítási feltételeket. Vagyis kellene.

„Opportunistaként csaptunk a maszkbizniszbe” – kamupapíros kínai maszkok Magyarországon | atlatszo.hu

„Opportunistaként csaptunk a maszkbizniszbe” – kamupapíros kínai maszkok Magyarországon

Olcsóbb lett, de sok kell belőle

A nitril kesztyűk ára jelenleg nagy tételben beszerezve 1518 Ft + ÁFA, de ez a COVID első hullámában többszörösére emelkedett. A fent említett Gyömrői-sarok Projekt Kft. 0,17 dolláros ajánlata a 2020 májusi dollár árfolyammal számolva 53 forintra jött ki. A helyzet azóta konszolidálódott, de vélhetően nem fog visszatérni a 2019-es szinthez, amikor is 6,50 ft-ért lehetett hozzájutni egy kesztyűhöz  ahogy az olvasható a Semmelweis Egyetem által közzétett közbeszerzésben. Pedig egy COVID-intenzíven a szigorú előírások miatt egy műszak alatt akár 120 pár kesztyűt is elhasználnak.

„Orvost megállni én még nem láttam itt” – interjú egy önkéntessel az intenzív covid-osztályról | atlatszo.hu

„Orvost megállni én még nem láttam itt” – interjú egy önkéntessel az intenzív covid-osztályról

Épül a gyár

Több iparági forrás szerint közrejátszhat az elcsúsztatott közbeszerzésben, hogy több gumikesztyűgyár is épül az országban. A Metris 3D Kft. 1,1 milliárd forintos beruházással Kiskunfélegyházán indul el, hazai alapanyagokból. Az EU-Fire kft. pedig Kocsordon és Mátészalkán kapott lehetőséget a Egészségipari Támogatási Programban részt venni. A tervek szerint a cég évente 350 millió darab orvosi gumikesztyű gyártási kapacitással fog rendelkezni, amellyel teljes mértékben kielégítik a hazai igényeket.

Zimre Zsuzsa

Nyitókép: Az összeragadt gumikesztyűk (Forrás: olvasói fotó)

Megosztás