közoktatás

Újabb konténereket rendelt a kormány az iskolás gyerekeknek 18 településre

Évek óta konténerekkel bővíti az iskolákat a kormány, mert egyes településeken vagy kicsik vagy leromlott állapotúak az intézmények. A konténerek megvásárlása és telepítése pedig olcsóbb és gyorsabb az államnak, mint egy új iskola felépítése vagy a meglévő épület felújítása. Az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ most rendelt 13 újabb településre konténertantermeket 1 milliárd forintért, további 5 helyszínt pedig opcióként jelölt meg a szerződésben.

Várhatóan lesz még folytatás, mert Orbán Viktor miniszterelnök májusban 4 milliárd forintot irányzott elő konténeriskolákra. Pedig azokból már most is rengeteg van: Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár tavaly ősszel Mellár Tamás országgyűlési képviselő (Párbeszéd) kérdésére azt közölte, hogy hazánkban 119 konténertanterem van használatban az állami tankerületi központoknál. A gyerekeknek persze nem túl kényelmes és barátságos egy tágas iskolaépület helyett fémdobozokban ülniük és tanulniuk, de Rétvári szerint ez teljesen rendben van.

Május közepén az Mfor vette észre, hogy a Magyar Közlönyben megjelent egy kormányhatározat, ami 4 milliárd forintot irányzott elő konténeres iskolabővítésekre. A hivatalos cím szerint „egyes köznevelési intézmények halaszthatatlan férőhelybővítési igényei” miatt van szükség arra, hogy 11 tankerületi központban (Dunakeszi, Érdi, Győri, Hajdúböszörményi, Jászberényi, Kelet-Pesti, Mátészalkai, Salgótarjáni, Tatabányai, Váci, Veszprémi) konténertantermeket telepítsenek, egy helyszínen (valahol a Monori Tankerületi Központban) pedig egy komplett konténeriskolát húzzanak fel.

Kontenersulik Kormhat 2024majus

Részlet a kormányhatározatból (forrás: Magyar Közlöny)

Alig két héttel a kormányhatározat megjelenése után az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ közbeszerzést írt ki konténertantermek beszerzésére. Az eljárás eredménye augusztus elején jelent meg, eszerint

18 helyszínre 137 konténerelemet vesznek nettó 1,1 milliárd forintért.

A 18 településből 13 biztosan kap majd konténertantermeket: Bocskaikert, Budapest (nincs konkrétum), Győrújbarát, Herceghalom, Jászberény, Kálló, Kismaros, Koroncó, Ópályi, Őrbottyán, Százhalombatta, Tata, Vácrátót. Ezekre a helyszínekre nettó 829 milliót költenek a szerződéses összegből.

További 5 helyszínt opciósként jelöltek meg, vagyis később (idén év végéig) döntik el, hogy oda is tesznek-e majd konténereket: Gyömrő, Győrzámoly, Pilisszentkereszt, Várpalota, Veresegyház. Ezekre nettó 274 milliót fognak költeni az 1,1 milliárdból, ha úgy alakul.

Csak két cég jelentkezett, egyet kizártak

Nem mindehova ugyanolyan konténerek kerülnek, a szerződés szerint ugyanis összesen nyolcféle kategóriát rendelt a Klebelsberg Központ. A legtöbbet, 7 darabot abból az öt konténerből álló típusból kérték, aminek kétféle elrendezése van: egy 4 konténerből álló tanterem plusz 1 konténerben szaniter (WC, mosdó), vagy 4 konténerből kialakított két foglalkoztató tanterem és 1 szaniterkonténer. Ilyen egység kerül Bocskaikertre, a budapesti helyszínre, Herceghalomra, Kállóra, Százhalombattára – és az opciósként megjelölt Győrzámolyra is, ha úgy döntenek.

A közbeszerzésre két jelentkező volt, de az osztrák Containex Container-Handelsgesellschaft m.b.H. ajánlatát érvénytelennek nyilvánították, mert nem csatolt minden iratot, és túl hosszú határidővel vállalta volna a munkát. Így a másik pályázó,

a KR Építő Kft. nyerte a tendert.

A 2017-ben bejegyzett, Révész Tibor tulajdonában lévő cég központja Budapesten, fióktelepe Tárnokon van, fő tevékenységi köre lakó- és nem lakóépület építése, de foglalkozik kertek és kerítések kivitelezésével is. A vállalkozás éves bevétele az elmúlt öt évben nettó 300 és 600 millió forint között mozgott, az 1,1 milliárdos állami megrendelés tehát alaposan meglódítja a forgalmát.

A KR Építő Kft. Facebook-oldala szerint már legalább két helyen telepített iskolakonténereket: 2022-ben a Pécsi Éltes Mátyás EGYMI Ökoiskolának, 2023-ban pedig a Borsod megyei Fügödön. A Klebelsberg Központtal most kötött szerződése értelmében a cégnek 87 napja (kb. 3 hónap) lesz a megrendelt konténerek első ütemének leszállítására, 110 (majdnem 4 hónap) a második ütem teljesítésére, és az esetlegesen lehívásra kerülő opciós helyszínekre 160 nap (bő 5 hónap) áll majd a rendelkezésére.

Őrbottyánba egyébként 2022 tavaszán még egy 24 osztályos új iskolát ígért a kormány, de „a rezsicsökkentés megvédése és a háború” miatt sok más fejlesztéshez hasonlóan ezt az építkezést is lefújták két évvel ezelőtt.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Konténerek telepítése 2023 augusztus végén a Borsod megyei Fügöd iskolájánál (fotó: KR Építő Kft./Facebook)

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2