közoktatás

Mit akarnak a járvány idején érettségiző diákok? – petíciók a könnyítésért

Az érettségi közeledtével sok végzős diák indított petíciót annak érdekében, hogy a kormány foglalkozzon a vírushelyzet okozta digitális oktatás miatt hátrányból induló érettségizők helyzetével. Sokan sokféle megoldást javasoltak, de abban teljes az egyetértés, hogy az online munkarend nem nyújt lehetőséget a diákoknak a megfelelő felkészülésre. 

Támogatási kampány

A legtöbben Bíró Gréta petícióját írták alá, melyben azt kérte, hogy a hagyományos érettségi vizsga megtartása helyett a tanulók a jegyeik átlaga alapján kapjanak érettségi bizonyítványt. A petíció közel 30 ezer aláírásnál tartott, amikor törölve lettAhogy azt már korábban mi is megírtuk, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár január 12-én bejelentette, hogy az idei érettségik a petíció ellenére is hagyományos módon lesznek megtartva.

Azonban a diákság többi, egymástól független petícióira nem érkezett érdemi  reakció. Ezekben a végzősök nem az érettségi eltörlését kérik, csupán valamilyen megoldást szeretnének találni arra, hogy megfelelően fel tudjanak készülni a vizsgákra.

Makádi Márk – Petíció könnyített érettségiért: Rengeteg végzős diák gondolja úgy, hogy a digitális oktatás miatt erősen romlottak az esélyei az érettségi vizsgával kapcsolatban. Kérjük együtt, hogy egyenlő esélyekkel induljunk az érettségin!” – 91 aláíró

Papp Vanessza – Jelenléti oktatást az érettségiző diákoknak„A digitális oktatásban nem tudunk kellően figyelni és tanulni. Tanáraink nem tudják úgy átadni és megértetni velünk a tananyagot, ahogy arra szükségünk lenne. Jelentősen megnehezíti az online oktatás az érettségire való felkészülést, ezért szeretnénk ha legalább az érettségiző osztályok részt vehetnének újra a jelenléti oktatásban.” – 437 aláíró

Farkas Ivett – Személyes oktatást kérünk az érettségiző diákok számára!Sajnos mindannyian tapasztalhatjuk, hogy a digitális tanrend közel sem olyan hatékony, mint a hagyományos oktatás. Ezért kérjük, hogy engedélyezzék legalább a végzős diákok számára a személyes oktatást (természetesen minden járványügyi intézkedést betartva) az érettségi tantárgyak esetében. Így könnyítve a felkészülést és felkészítést!” – 930 aláíró

Horváth Máté Dániel – Petíció a szóbeli érettségi eltörléséértLassan 3 féléve nincs jelenléti oktatás az iskolákban és igaz az online oktatás a legtöbb helyen működik, mégis távolról sem összehasonlítható az eddigi rendszerrel. Ezért is az érettségiket mindenképpen meg kell tartani, viszont a szóbeli érettségiket nem.” – 1989 aláíró

Ezeken felül egy, a Nemzeti Ifjúsági Tanács által (NIT) készített januári felmérésből kiderül, hogy a diákok többsége attól tart, hogy a digitális oktatás nem biztosít elegendő felkészültséget számukra a sikeres felvételihez, vagy a vizsgák teljesítéséhez. 

Emiatt a NIT azt javasolja, hogy„a középiskolai végzős évfolyamon tanulók érettségi vizsgáinak sikeressége érdekében – a határidők közelgő lejárta miatt – a digitális munkarendet váltsa fel a jelenléti oktatás, a pedagógusok, a diákok és hozzátartozóik egészségvédelmi szempontjainak maximális figyelembevételével.”

Valamint fontosnak tartják azt is, hogy ezeket az intézkedéseket minél hamarabb vezessék be, hiszen az érettségi időszak egyre jobban közeledik, és a diákok teljes bizonytalanságban vannak: „A köznevelésben tanuló több százezer diák érdekében a NIT azt kéri, hogy az érettségi vizsgák rendjét mielőbbi tisztázzák és rendezzék, és a kapcsolódó döntésekről a társadalmat széles körben tájékoztassák.”

Azonban a végzősök petíciói és a NIT felmérése ellenére Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter január 28-án bejelentette, hogy az eddigi korlátozások összes intézkedésével egyetemben, a középiskolai digitális oktatást is meghosszabbítják március elsejéig.

Kerestük az ügyben az illetékes minisztériumot is, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak a kérdéseinkre. A válaszok beérkezése esetén cikkünket azonnal frissítjük.

Zeller Márton

Címlapkép forrása: pixabay.com

Megosztás