Heti lapszemle

30 milliárdért vett külföldi ingatlanokat a kormány, 47 ezren várnak műtétre

RTL: 30 milliárd forintért vásárolt be külföldi ingatlanokból az Orbán-kormány

Csaknem kéttucat külföldi ingatlanért 30 milliárd forintot fizetett az Orbán-kormány az elmúlt években – tudta meg az RTL. Ezek csak a munkára használt ingatlanok, mert a diplomaták elszállásolására szolgáló ingatlanlista titkos. A csatorna információi szerint a megvásárolt hivatali épületek között palota és kúria is található, a legtöbb ingatlant pedig valamilyen külképviseleti vagy kulturális feladatra használják. A legdrágább tétel a müncheni főkonzulátus épülete volt, amelyre csaknem 6 milliárd forintot költött az állam, de az albániai és a szlovákiai magyar nagykövetség által használt ingatlanokra is elment összesen 5,6 milliárd forint.

Mfor: Mészáros Lőrincnek is lett egy saját vagyonkezelő alapítványa, a fél országot pakolhatja bele

Megmagyarázhatatlanul sokat kellett rá várni, de csak megszületett Mészáros Lőrinc vagyonkezelő alapítványa is. A felcsúti milliárdos ezt a nevet választotta: Eternitas Vagyonkezelő Alapítvány. Ez magyarul nagyjából annyit jelent, hogy az örökkévalóság vagy a halhatatlanság vagyonkezelő alapítványa. Még annyit lehet róla tudni, hogy idén április 4-én alapították és május 2-án jegyezték be, a címe pedig a Mészáros-birodalom egyik központja, a Váci utca 38. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora vagyont, hány céget mentett be a vagyonkezelő alapítvány bástyái mögé Mészáros Lőrinc, aki egyedüli kurátor a szervezetben.

24.hu: Áder új járdát kapott a villája elé

Egy rövid szakaszon megújult a járda a XII. kerületi Béla király úton, ott, ahol Áder János volt köztársasági elnök állami rezidenciája áll. A felújítás néhány méterrel ment tovább Áderék telekhatárától, így csupán az egyik szomszédja részesülhetett – részben – a friss, tükörsima aszfalt áldásaiból. A beruházásra a XII. kerületi önkormányzat adott megbízást a Penta Kft.-nak, de hogy mennyibe került rendbe rakatni Áderék előtt a járdát, azt egyelőre nem tudták megmondani. „Mivel a munka még zajlik, ezért a vállalkozó a számláját még nem nyújtotta be” – írták a lapnak.

Hvg.hu: Momentum: használt Teslát vett a Városi Civil Alap pénzéből egy ferencvárosi sportegyesület

A Ferencvárosban működő Szőke István Labdarúgó Akadémia Egyesület egy használt Teslát vásárolt a Városi Civil Alap támogatásából – erről Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom országgyűlési képviselője írt a Facebook-oldalán. Az egyesület bevallása szerint a vásárolt Tesla Model S megkönnyíti a gyerekek mérkőzésre és hazaszállítását, továbbá az ügyintézést. Fontos szempont volt nekik az is, hogy zöld rendszámú kocsi legyen, mert akkor nincs gépjárműadó, súlyadó, parkolási díj, illetve számos helyen ingyen tölthetik az autót, és így rengeteget spórolnak. Az egyesület vezetője, Tar József a kormánypártok színeiben indul képviselőjelöltként Ferencvárosban az önkormányzati választáson.

Economx: Itt vannak a friss várólista-adatok, nem rózsás a helyzet

Jelenleg Magyarországon az államilag finanszírozott egészségügyben 47 071 beteg várakozik valamilyen műtéti beavatkozásra, mondta a Magyar Kórházszövetség konferenciáján Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetője. Tavaly április végén a NEAK a lapnak azt írta, 40 ezren várnak műtéti beavatkozásra, vagyis azóta nőtt a várakozók száma. A top három várólista 2024 májusában: 15,1 ezer beteg térdprotézisre vár; 13,7 ezren szürkehályog-műtét miatt várnak; 8,7 ezren pedig csípőprotézisre várakoznak.

Címlapkép: Szijjártó Péter Luxembourgban 2024. április 22-én (fotó: Szijjártó/Facebook)

Megosztás