vidéki lapszemle

Betörték a Fidesz-iroda ablakát Szegeden; tájidegen új hajókat kapott a Balaton

Debreciner.hu: „Hozzák nyilvánosságra az összes kegyelmi döntést, Veres Margit ügyében is!” – kéri Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere

Hegedüs Péter úgy látja, a kegyelmet kapott bűnelkövetők sérthetetlennek és törvényen felülállónak tartják magukat, ráadásul az ilyen ügyek feszültséget keltenek és a bírósági eljárásokkal kapcsolatos kételyeket ébresztenek a lakosokban – írja a Debreciner. A politikus emlékeztetett: hiába ítélték el például 2018 áprilisában jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre Veres Margitot korrupciós bűncselekmény miatt, a volt polgármester sosem vonult börtönbe. Valószínűleg még Áder Jánostól kaphatott kegyelmet.

Nyugat.hu: „Eddig csak a gatyám hagytam ott, most már a vesém is” – küszködnek a megélhetéssel az egyetemisták

Nem reprezentatív, de fontos jelenségekre rámutató kutatás eredményét tette közzé a Nyugat.hu. A lap kérdőívét többnyire vidéki hallgatók töltötték ki. A felmérésből többek között kiderült, hogy 30-ból 26 tanuló megterhelőnek tartja az egyetemi követelményeket, ebből hét nagyon megterhelőnek. A válaszadók 60 százaléka szeretne inkább külföldön munkát vállalni, mint itthon, élelmiszerre és használati cikkekre pedig a legtöbb tanuló egy hónapban 10 és 50 ezer forint közötti összeget költ. Csak páran nyilatkoztak úgy, hogy közepesen vagy egyáltalán nem érzik meg az áremelkedéseket.

Balatontipp.hu: Durva késéssel, jóval az infláció feletti díjakkal, a Balatontól idegen hajókkal indult a szezon

Két új kompot és két új katamaránt bocsátottak vízre a napokban a Balatonon. A Balatontipp.hu beszámolója szerint Nagy Márton miniszter sajtótájékoztatójának csúszása miatt a hajók 40 perc késéssel indultak el Siófokról, további 25 perc késést okozott, hogy a tervezésnél nem vették figyelembe a meteorológusok által előre jelzett 50 kilométeres szélnek és a 60 kilométeres széllökéseknek köszönhető félméteres hullámokat. A lap szerint a hajók nem illenek a Balatonra, a Bahart és a Magyar Turisztikai ügynökség vezetői pedig „több ezermillió forint közpénz elköltésével bizonyították hozzá nem értésüket”. A Balatontipp kiemelte azt is, hogy az új menetrend szerint megszűnik a Badacsony-Balatonföldvár-Balatonfüred közötti hajózási lehetőség.

Szegeder.hu: Megint betörték a szegedi Fidesz-iroda ablakát, polgárőrök őrzik a környéket

Négy polgárőr vigyázta a rendet hétvégén a szegedi Deák Ferenc és Victor Hugo utcák sarkán, aminek az lehetett az oka, hogy a közelben található helyi Fidesz-iroda ablakát nemrég betörték – írja a Szegeder. A szegedi Fidesz-irodát időről időre bedobja valaki, egy emlékezetes eset volt, amikor 2022 júliusában – másfél héttel azt követően, hogy a Kata-törvény ellen tüntetők órákra elfoglalták a Belvárosi hidat – Molotov-koktéllal dobták be a kirakatot. A Fidesz helyi szervezete a helyi baloldalt okolja történtekért – teszi hozzá a lap.*

Enyugat.hu: Magyar Péter: Az első napon feloszlatnám a Klebelsberg Központot

„Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért” névvel tartott demonstrációt április 6-án Budapesten Varga Judit volt igazságügyi miniszter ex-férje. Magyar Péter még a tüntetés előtt bejelentette, hogy elindult a Talpra Magyarok Közössége hivatalos oldala, illetve a szerveztük egyik alappillére a Legyél a változás! Egyesület lett. Magyar tüntetésére megtelt a Kossuth tér, a beszédben pedig többek között elhangzott, hogy az első napon feloszlatná a Klebelsberg Központot, radikálisan csökkentené a tanárok adminisztratív terheit, és biztosítaná, hogy nemzetközi színvonalú tankönyvekből taníthassanak – olvasható az enyugat.hu cikkében.

Nyitókép: Betörték a Fidesz-iroda ablakát Szegeden. Fotó: Szűcs Dániel/Szegeder.hu

*Frissítés: Cikkünk megjelenését követően a rendőrség közleményben tudatta, hogy a nyomozók azonosítottak, majd előállítottak a Szegedi Rendőrkapitányságra egy 22 éves helybéli férfit, aki elismerte a bűncselekmény elkövetését. Az ügyben rongálás és garázdaság bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Megosztás