Heti lapszemle

Nyomoz a rendőrség a gödi légszennyezés miatt, Varga Judit az ÁSZ-elnök kezét fogja

Magyar Hang: Nyomoz a rendőrség a Gödön levegőbe kerülő magzatkárosító vegyszer miatt

Február 28-án elrendelték a nyomozást a Gödön nagy mennyiségben levegőbe kerülő szerves oldószerek ügyében. A vizsgálatot a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai folytatják, környezetkárosítás vétsége miatt, az eljárás felderítési szakaszban van – közölte Polt Péter, a Legfőbb Ügyészség vezetője. Korábban ugyanis az Átlátszó megírta, hogy 2019 és 2022 között a Samsung-gyárból 88 tonna N-metil-2-pirrolidon szerves oldószer került a gödi levegőbe. Ez a vegyszer pedig bizonyítottan magzatkárosító hatású: vetélést vagy fejlődési rendellenességeket okozhat.

G7: Külföldön visszaüt a NER magántőkealapos trükkje

A NER legkreatívabb és leginnovatívabb megoldása volt a magántőkelapok megalkotása, amivel 2022 végéig legalább 2700 milliárd forintot halmoztak fel a lap számításai szerint. Hamarosan azonban eljárhat az idő felette, az Európai Unióban ugyanis új jogszabályokon dolgoznak. Sőt, Frankfurtban 2025 középétől elindul 400 fővel az AMLA nevű uniós hivatal, ami a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemmel fog foglalkozni, és vizsgálhatja majd, kik a magántőkealapok igazi tulajdonosai. A hatóságokon kívül az újságírók és a témában érintett civil szervezetek is hozzáférést fognak kapnak az uniós tényleges tulajdonosi adatbázisokhoz. Sőt, ezen felül a 200 ezer eurónál drágább jachtok, magánrepülők, de még autók is bekerülnek az adatbázisba. Így a NER magánrepülői, jachtjai is könnyebben napvilágra kerülhetnek.

444: Kéz a kézben fotózták le Varga Juditot az ÁSZ elnökével

A lap olvasója Windisch László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ)elnökének társaságában látta a volt igazságügyi minisztert, bizalmas helyzetben. Az ÁSZ-nak hivatalosan elfogulatlanul kellene vizsgálnia mindenkit, aki közpénzt használ. A számvevőszék etikai kódexe pedig külön felhívja a figyelmet a személyes érintettségre, illetve az érzelmek szerepére. A lap megkeresésére az ÁSZ közölte: a szervezet elnöke „sem most, sem korábban nem keverte össze a munkáját a magánéletével”.

Népszava: Megszavazta az EP-szakbizottság, beperelnék az Európai Bizottságot az Orbán-kormánynak megítélt 10,2 milliárd euró miatt

Az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága hétfő esti zárt ülésén úgy döntött, hogy a képviselő-testület perelje be az Európai Bizottságot (EB), amiért tavaly decemberben felszabadított 10,2 milliárd euró felzárkóztatási támogatást Magyarországnak. A képviselők annak ellenére a perindításra szavaztak, hogy az ügy előadója nem javasolta a vita jogi útra terelését. Az EP szerint az Orbán-kormány nem teljesítette a pénz feloldásának feltételéül szabott igazságügyi reformot, az EB pedig anélkül kezdte meg a támogatás folyósítását, hogy Magyarországon megfelelő pénzügyi ellenőrző mechanizmusok és közbeszerzési eljárások működnének.

24.hu: Az Integritás Hatóság jogkörei bővítését kéri

„A korrupció aláássa nemzetünk gazdaságát, erodálja az ország versenyképességét, rontja nemzetközi hírnevünket és megítélésünket.” – Ezt írta Biró Ferencelnök az Integritás Hatóság Országgyűlésnek benyújtott beszámolójában. Jelezte, az általa vezetett hatóság első évében a rendszerszintű gondok azonosítására törekedett. Feltárták a közbeszerzési és vagyonnyilatkozati rendszerek hiányosságait. A gondok orvoslására ajánlásokat, gyorsan bevezethető, költséghatékony megoldásokat fogalmaztak meg. Az elnök szerint az Integritás Hatóság autonómiája törvényileg biztosított, ám jogkörei nem megfelelőek.

Címlapkép: A Samsung SDI gödi gyárának bejárata (fotó: Samsung/Facebook)

Megosztás