Heti lapszemle

A kormány visszavásárolta a ferihegyi repteret, beomlott az egymilliárdos bicikliút

Világgazdaság: Rendkívüli: a magyar állam visszavásárolta a ferihegyi repülőteret – a kormány megtette a bejelentést

Újra magyar tulajdonban van a Budapest Airport Zrt. – jelentette be csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány visszavásárolta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető társaságot. A vételár 3,1 milliárd euró, átszámítva mintegy 1200 milliárd forint. A vételárral arányosan a Magyar Állam 80 százalékos tulajdonrészt szerez a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot.

RTL: Nem sokáig bírta az egymilliárdból épített hevesi kerékpárút

A napokban beszakadt a nemrég elkészült kerékpárút egyik áteresze Tarnaszentmária és Verpelét között. A 2023. február 10-én kiadott Magyar Közlöny szerint a Sirok–Tarnaszentmária–Verpelét nyomvonalú kerékpárút kialakítására több mint 1 milliárd forintból (1 088 383 116 Ft) valósult meg, a projekt leírásából az is kiderül, hogy ezért a pénzért a 2415. és 24127. számú utak mentén egy 12,74 kilométer hosszú szakaszt csináltak meg. Ez azt jelenti, hogy egy kilométer több mint 85 millió forintba került.

24.hu: Rákay Philip 1,4 milliárd forintot keresett a rácalmási üzletén

1 milliárd 433 millió forint profitot termelt tavaly Rákay Philip producer és fideszes influenszer érdekeltségében álló Rácalmás Greendustry Projekt Zrt. – derül ki a társaság frissen feltöltött pénzügyi beszámolójából. Ez az a társaság, amelyről két éve írtuk meg, hogy a Fejér megyei Rácalmáson, Dunaújváros határában vásárolt meg egy 42 hektáros ipari területet, aminek nagyobb részét később a szomszédos Hankook gumiabroncsgyártó részére értékesítette.

Népszava: Újabb gigaberuházást tervez az Orbán-kormány, egyetemvárost építene a háromszoros védettséget élvező Római Camping területén

Véletlenül, egy adatkérő levélből értesült a kerület az állam és az Óbudai Egyetem közös tervéről. Az önkormányzatot meg sem kérdezték az ügyben – mondta el Kiss László III. kerületi polgármester. A Római Camping területét 2023-ban adta át a Magyar Állam a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítványnak. A kormány most az egyetemmel közösen egy 110 ezer négyzetméteres beruházást és 15 ezer négyzetméternyi mélygarázst magában foglaló épületkomplexumot létesítene a 72 ezer négyzetméteres, jelenleg túlnyomó részt beépítetlen zöldterületen. A kemping területe azonban háromszoros védettséget élvez régészeti lelőhely, természeti értékei és az alatt lévő vízbázis okán.

Média1: A kormányközeli Mediaworks fizeti a fideszes politikusok Facebook-propagandáját a Meta adatbázisa szerint – további furcsaságokra is bukkantunk

A kormánypárti Mediaworks Hungary Zrt. szerepel finanszírozóként több, a Fidesz egyes politikusait népszerűsítő internetes hirdetéshez kapcsolódóan a Facebookot működtető Meta hirdetéstárában. A Mediaworks a napokban közzétett olyan fizetett reklámcikket is, amely egy fideszes polgármester választási esélyeinek javítását szolgálja. Mindez azért érdekes, mivel az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) az arra rendelkezésre álló határidőig a cég nem jelezte, hogy be kíván fogadni politikai hirdetéseket. A trükk lényege az lehet, hogy a fizetett PR-cikk hivatalosan nem magát a politikust, hanem az általa irányított önkormányzatot népszerűsíti a politikus intézkedéseit méltatva. Egyelőre tisztázatlan, a számlát abban az esetben ki fizette.

Címlapkép: Orbán Viktor és Szijjártó Péter megérkezik Prágába az egyik honvédségi repülőgéppel 2021 szeptemberében (fotó: a miniszterelnök Facebook-oldala)

Megosztás