Heti lapszemle

Az újpesti focicsapatot is benyelte a NER, Rogán tárcája rúdtáncosokat támogat

Telex: A Mol vásárolja meg az Újpest FC-t, itt van minden, amit eddig tudni lehet

A Mol Nyrt. megvásárolja az Újpest focicsapatát. A tranzakcióról már egy ideje suttogtak focis körökben, de így is meglepetést keltett a február 6-i bejelentés, amely szerint megszületett a megállapodás a Mol Vagyonkezelő Zrt. és az Újpest 1885 Futball Kft. tulajdonosa között. Ennek értelmében a Mol-csoport többségi tulajdont szerez az Újpest Football Clubot üzemeltető kft-ben. Az eladó Roderick Duchâtelet belga üzletember, a vételárat a felek nem szeretnék nyilvánosságra hozni. A MOL vezérigazgatója Hernádi Zsolt, aki közismerten jó kapcsolatban van Orbán Viktor miniszterelnökkel.

444: Félmilliárdot kapott Lázáréktól utasszámlálásra egy cég, Merci csokival fizette ki a munkát végző MÁV-dolgozókat

„Betekinthettem a »csokis« utasszámlálás szerződésébe Lázár minisztériumában és megdöbbentem” – írta Facebook-oldalán Hadházy Ákos független parlamenti képviselő. A politikus már korábban beszámolt arról, hogy a Lázár vezette építési és közlekedési tárca utasszámlálást rendelt egy cégtől. Most a szerződésből megtudta, hogy a munkával megbízott Trenecon Kft. 507 millió forintot kapott a feladatért, amit a MÁV dolgozói végeztek el. Cserében a cég 2560 doboz Merci-csokit adott nekik – egy doboz ára kb. 2500 forint, tehát erre nagyjából 6,5 millió ment el.

Magyar Hang: Rúdtáncos egyesületnek is milliókat adott Rogán minisztériuma

Több hetes időhúzás után, de végül hozzájutott a lap a Miniszterelnökségi Kabinetiroda tavalyi évre vonatkozó szerződéslistájához, amit közérdekű adatigénylésben kért ki január elején. A legtöbb pénzt a 2024-es magyar uniós elnökség előkészítésében közreműködők, valamint a filmek korhatár-besorolásáról döntő úgynevezett Korhatár Bizottság tagjai kapták. Kisebb összegeket, de annál érdekesebb szereplőket találhatunk a minisztérium által támogatott civil szervezetek között – némelyikről pedig könnyebb megállapítani, hogy kormányközeli, mint hogy pontosan milyen célt szolgál. A szürke, öltönyös kormányközeli civilek között valósággal rikít a rúdtáncstúdiót működtető Dollhouse Sportegyesületnek utalt 4 milliós támogatás.

Hvg.hu: A Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője a Bloombergnek: Az orosz és a kínai befolyás vizsgálata nem prioritás, de a külföldi finanszírozások leleplezése igen

A titkos, több milliárd dolláros nukleáris és vasúti szerződéseken keresztül történő potenciális orosz és kínai befolyás vizsgálata egyelőre nem lesz prioritás – fogalmazott Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője a Bloombergnek. Lánczi arról is beszélt, munkája során együttműködik majd az állam más szerveivel, köztük a Rogán Antal vezette titkosszolgálatokkal, hogy „információkat gyűjtsenek és leleplezzék a külföldről pénzt kapó szervezeteket”. Lánczi ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal pártsemleges lesz, és a külföldi befolyásolási kísérleteket attól függetlenül fogják vizsgálni, hogy az melyik országból jön.

24.hu: A bíróság szerint nem lehet eltitkolni a tokaji kertekről készült 68 milliós „tudományos mű” tartalmát

A lapot képviselő Transparency International pert nyert a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) szemben. Az elsőfokú bíróság döntése szerint a Magyar Kertörökség Alapítványnak (MKA) ki kell adnia a Tokaj-Hegyalja kertörökségéről és kertpotenciáljáról – elvileg – elkészült tudományos művet. Az MKA-nak 68 millió forintos támogatást ítélt meg az MTÜ »Tokaj-Hegyalja desztináció kertörökségének és kertpotenciáljának stratégiai tárgyú tudományos mű megalkotása és a kapcsolódó előterjesztés előkészítő anyagának elkészítése« címen. A támogatás azért is érdekes, mert Guller Zoltán egyrészt az MTÜ igazgatóságának elnöke, másrészt az ügynökségtől a támogatást elnyerő MKA egyik kuratóriumi tagja.

Címlapkép: Újpesti szurkolók a csapat meccsén 2023. október 30-án (fotó: Újpest FC / Facebook)

Megosztás