vidéki lapszemle

320 védőnő illetményét nem fizették ki; megrugdosták a Momentum egyik pultját

Borsod24.hu: Borsodi hungarikum – jogértelmezési vita a védőnők bérpótlékáról

Borsodban összesen 320 védőnőt érint a korábban egységesen kapott 25 000 Ft/fős havi illetmény megvonása – hívja fel a figyelmet a Borsod24.hu. Ezt az összeget a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház 2023. július 1-je óta nem fizeti ki. A jogértelmezési vita Borsodból ered, kizárólag Borsodban áll fenn, az ország többi megyéjében nem merült fel ez a probléma.

Debreciner.hu: Jogilag akkumulátorgyártás az új debreceni üzem tevékenysége az Inpark hatástanulmánya szerint – vették észre a Mikepércsi Anyák

A Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett gyárnak jelenleg a környezethasználati engedélyezési eljárása zajlik. És bár az Inpark Szigma Kft., az üzemet majdan bérlő kínai CATL vállalat és a városvezetés is azt közölte, hogy az épület elsősorban raktárként fog szolgálni, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) amellett érvel, hogy a beruházás valójában akkumulátorgyár lesz. A szervezet a 314/2005. (XII. 25.) számú kormányrendelet első paragrafusának ötödik bekezdésére hivatkozik – olvasható a Debreciner cikkében.

Nyugat.hu: Megtámadták és megrugdosták a Momentum egyik pultját Körmenden

Konzultációs ívek gyűjtése közben támadták és rugdosták meg a Momentum pultját Körmenden – számolt be az eseményről a Nyugat.hu Pleva Dániel, a Momentum helyi politikusának Facebook-posztja alapján. „A tavalyi bajánsenyei eset után most Körmenden tettlegességig fajult a Fidesz uszító propagandájának a hatása: egy fideszes választó megpróbálta felrúgni a pultunkat, miközben a propagandában hallható lózungokat ordítozta. A pult nem dőlt fel, de több helyen eltört” – írja bejegyzésében Pleva, hozzátéve, hogy több Fidesz-szavazó is elítélte a támadást a helyszínen.

Szegeder.hu: Inkább be sem lépnek az országba a tehervonatok, minthogy Szeged felé kerüljenek

A Szeged–Szabadka vasútvonal még nincs kész, és legalább 2025-ig nem is lesz. Ez viszont nem csak a személyszállítást érinti, az elvileg tehervonatoknak kiépített kerülőútvonalon körülményes közlekedni, így azok inkább be se lépnek az országba, hanem vagy kerülnek Horvátország felé Szerbiából, vagy eleve előbbiből indulnak – írja a Szegeder a g7.hu cikkére hivatkozva. Pedig a szakasz felújítását pont az indokolta, hogy amíg épül a Budapest–Belgrád szakasz, legyen hol közlekedni a tehervonatoknak – teszik hozzá.

Szol24.hu: Bazi nagy roma disznóvágást rendeztek 3 millió forintos állami támogatásból Tiszaroffon

A tiszaroffi romák nemzetiségi önkormányzata összesen 4,2 millió forintot nyert egy pályázaton: 1,2 millió infrastrukturális fejlesztésre, ingatlanok karbantartására volt felhasználható, a fennmaradó 3 millió pedig a „roma közösség fejlesztését, kulturális értékek és javak megőrzését, a romák társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának elősegítését” szolgálta. A jelek szerint ebből a 3 millióból fedezték a hagyományőrzőnek titulált rendezvény költségeit. A Népszava cikkére hivatkozva a Szol.24 arról is beszámolt, hogy „véletlenül” pont a romaügyi kormánybiztos választásra készülő szervezetének hozhat voksokat az állami pénzből rendezett tor.

Nyitókép: Pleva Dániel Facebook-oldala

Megosztás