Heti lapszemle

Szabálytalanul osztott EU-s pénzeket a külügy, büntetést kapott az ellenzék

Hvg.hu: ÁSZ-jelentés: A KKM szabálytalanul osztogatott uniós pénzeket, a programból Mészáros Lőrinc is nyert

A külügyminisztérium és az exportfejlesztési ügynökség úgy osztogatta a brexit miatti kárenyhítést szolgáló uniós támogatásokat, hogy még a szabályozás sem volt kész. A számvevőszék 15 projektet nézett meg, 13 szabálytalanul kapott támogatást. A program kedvezményezettjei között ott van Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége, Matolcsy Ádám és Száraz István cégei is.

24.hu: Rejtély, hogyan és miért törölték az állam elővásárlási jogát Orbán Ráhel világörökségi ingatlanjain

Alig egy hónappal azután, hogy Orbán Ráhel nevében eljárva Tiborcz István aláírta a tokaj-hegyaljai földbirtokok átruházásáról szóló adásvételi szerződéseket, törölték a világörökséghez tartozó ingatlanok tulajdoni lapjairól az állam elővásárlási jogát tartalmazó bejegyzéseket. Hogy miért, arra nem válaszolnak az állami szervek.

Telex: A vagyonnyilatkozatok rendszerét valódi tartalommal akarja megtölteni az Integritás Hatóság

Értelmet lehelne az egyre inkább kiüresedő vagyonnyilatkozati rendszerbe az Integritás Hatóság. A szervezet, amelyet a kormány az Európai Bizottsággal kötött megállapodás nyomán hozott létre egy éve, 16 pontos javaslattal állt elő, hogy megreformálja a vagyonnyilatkozatok intézményét. A hatóság elnöke, Biró Ferenc szerint „a hazai viszonylatban kijelenthető, hogy csak elvi szinten létezik kontroll a vagyonnyilatkozatok ellenőrzése terén”.

444: Brutális Mikulás: a Számvevőszék 260 millióra büntette az ellenzéki pártokat, de fejenként félmilliárd is lehet a vége

A lap tudomása szerint az Állami Számvevőszék december 5-én délután postázta az előző választáson együtt induló hat ellenzéki pártnak a 2022-es országgyűlési választások külföldi támogatásainak ügyében indított vizsgálatának előzetes jelentését. Eszerint az első körben megvizsgált 260 milliós támogatásrészt illegálisnak találták, ezért annak teljes összegét kirónák büntetésként, méghozzá olyan formában, hogy az összeget egyenlő arányban osztanák el az összefogás hat pártja között. Ez pártonként nagyjából 43,5 milliós büntetést jelent.

Magyar Hang: VSquare: még többe kerülhet a Rákosrendezőre álmodott mini-Dubaj

A korábban elhangzott ötmilliárd dollár helyett tízmilliárdhoz (3500 milliárd forint) közelebbi összegből épülhet meg a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubaj – írja a VSquare hírlevele. A portál szerint Lázár János a múlt heti nyilvános sajtótájékoztatója mellett tartott egy zártkörű eligazítást is, ahol más árnyalatokkal adta elő a terveket, amelyek szerint 130 hektáron új millenniumi városrész épülhet a rákosrendezői vasútállomás helyén és közelében, egy hatalmas beruházás keretében.

Címlapkép: Szijjártó Péter külügyminiszter telefonál 2023 októberében (fotó: Facebook)

Megosztás