Heti lapszemle

Plusz 4 milliárd kormánykommunikációra, és új minisztérium Navracsics Tibornak

Hvg.hu: Százmilliárdos átcsoportosítás a költségvetésben – plusz négymilliárd jut kormányzati kommunikációra

A főbb tételek: a megszűnő Modern városok programból több mint egy milliárdot kapnak a vízügyi igazgatóságok. Bőkezű a kormány a sportügyekben: a Nemzeti Sportügynökség tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kiadásaira, a kiemelt nemzetközi sportesemények és egyéb kiemelt állami rendezvények lebonyolítására és a Nemzeti Korcsolyázó Központ beruházás előkészítésére összesen 14,3 milliárd forint jut. És mint szinte minden ilyen költségvetés-átszabási határozatban, most is megemelték Rogán Antal kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos keretét, ezúttal négy milliárd forinttal.

G7: 700 milliárd forintot kereshetnek Mészárosék az autópálya-koncesszión

Tavaly szeptember elsején vette át az állami gyorsforgalmi utak java részének üzemeltetését az állami Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től egy 35 éves koncesszió keretében a Mészáros Lőrinc és Szíjj László tulajdonában lévő MKIF – Magyar Koncessziós Infrastruktúra-Fejlesztő Zrt. A cég és leányvállalatai 2022. szeptember 1-je és december 31- e között, tehát 4 hónap alatt 6,5 milliárd forint adózott eredményhez jutottak. Ez az állami rendelkezési díj összege alapján 15 százalékos profitárának felel meg.

Index: Beszakadt az úttest Václigeten, megsérülhetett a Samsung-gyár szennyvízvezetéke

Václigeten a Tó utcában beszakadt az úttest egy autó alatt – derült ki a váci önkormányzat közleményéből. Az eset késő délután történt, majd este az illetékes katasztrófavédelmi részleg értesítette a váci városvezetést. Vácon ivóvíz-korlátozást vezettek be. A vac.hu-ra kikerült közlemény szerint csőtörés okozta a balesetet. A vízvezeték a gödi gyárból a váci DMRV tisztítótelepére szállított szennyvízhálózatának a része, tehát nem az ivóvízhálózathoz tartozik. A kiérkező egységek felmérték a helyzetet, és megkezdték a helyiek tájékoztatását. Arra kérték az embereket, hogy a mintavételek kiértékeléséig ne igyanak az ivóvízből.

Telex: Új minisztériumot kap az Orbán-kormány egykori erős embere

Egy törvényjavaslat nyomán biztossá vált, hogy új minisztériumot alakít a kormány, a vezetője Navracsics Tibor lesz. A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium tervéről már korábban is tudni lehetett: erről maga a 2010-14-es második Orbán kormány miniszterelnök-helyettese, igazságügyi, majd rövid időre külügyminisztere, majd 2019-ig öt éven át az EU kulturális, oktatási, sportügyi és ifjúságpolitikai biztosa számolt be még október elején. Az új minisztérium lényegében a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökségből kiválva alakul meg, mivel onnan kerül Navracsicshoz a közigazgatási terület.

Magyar Hang: Migránsokat emlegetve hozná vissza a kormány a letelepedési kötvényprogramot

Nem kérünk a migránsokból! Kivéve, ha jó sok pénzük van, és a megfelelő alapítványokat támogatják vele – dióhéjban így is összefoglalható az idegenrendészeti törvénytervezet vagyonos vízumigénylőkről szóló fejezete. A tervezet kimondja, hogy a 3. országbeli (tehát nem európai uniós és nem EGT-tagállamból érkező) állampolgár két évre érvényes vendégbefektetői vízumot igényelhet, ha három hónapon belül 250 ezer és egymillió euró közötti összeget fizet be különböző jogcímeken és projektekbe (körülbelül 90 millió forinttól 390 millió forintig).

Címlapkép: Navracsics Tibor és Orbán Viktor a Karmelita teraszán 2020. július 16-án (fotó: Navracsics/Facebook)

Megosztás