Heti lapszemle

Kevesebb iskolatejet kapnak a gyerekek, Mészáros bankja gigatornyokat építhet

Hvg.hu: 90, 78 és 65 méteres tornyokra kapott engedélyt a Mészáros-féle gigabank az Árpád híd pesti hídfőjéhez

Új projekt került be a nemzetgazdaságilag kiemelt ügyeket felsoroló rendeletbe, és bár a jogszabály nem nevezi meg, minden jel szerint a Mészáros-féle gigabank új székházáról tudhatunk meg újdonságokat az új Közlönyből. A jogszabályváltozás csak annyit említ, hogy a XIII. kerület 25801/6-os helyrajzi szám alatti „Bankszékház építésére irányuló beruházás” nevű projektről van szó. A Mészáros-féle bankholding, az MBH júniusban jelentette be, hogy épp ezen a területen, a Róbert Károly körút 23-ban építi az új székházát, amely több toronyházból áll majd: a keleti torony 90 méteres, a középső torony 78 méter, a nyugati torony pedig 65 méteres lehet.

Magyar Hang: MTVA: 6,7 milliárd forintnak megfelelő euróba kerülnek az olimpiai közvetítések

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) idén januárban jelentette be, hogy 2026 és 2032 között az összes téli és nyári olimpiát az állami társasághoz tartozó csatornákon láthatják a nézők. Azt azonban nem közölték, hogy mennyibe kerül a közvetítési jog. A Magyar Hang azonban az állami MTVA szerződéslistájában rábukkant: 16 millió 720 ezer euróba, ez 6,7 milliárd forintnak felel meg a bejelentés idején érvényes 399 forintos MNB-árfolyammal számolva.

24.hu: Gyanúsan közel maradt a közpénzzel kitömött volt ügyvédi irodájához Nagy Márton testvére

Index: Két korrupciós perben is elsőrendű vádlott az agrártárca volt helyettes államtitkára

Csütörtökön folytatódik a Budapest Környéki Törvényszéken az agrártárca volt helyettes államtitkárának bírósági tárgyalása. Nagy Jánost hivatali vesztegetés elfogadásával és közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség. Közben folyamatban van ellene egy másik eljárás is, mégpedig a Székesfehérvári Törvényszék előtt, ahol hűtlen kezelés a vád. Az első vádpont szerint Nagy helyettes államtitkárként 830 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatáshoz segített volna egy mezőgazdasági vállalkozást hivatali kapcsolatai és befolyása segítségével. A másik ügyben a vád szerint Nagy János utasítására a minisztérium háttérintézménye megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal, illetve más cégekkel. Ennek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki, csakhogy a vizsgálatok alapján ezekre a szerződésekre a tárcának semmi szüksége nem volt.

Agrárszektor: Takaréklángon, de megy tovább az iskolatej program

Döcög az iskolatej program, de legalább van – nagyjából így lehet összefoglalni a lap által megkérdezett tejágazati szereplők véleményét, akik mindegyike hangsúlyozta: fontos és hosszútávon is jelentős kezdeményezésről van szó. Az iskolatejet a gyerekekhez uniós támogatott program keretében juttatják el, a feldolgozók minden egyes adag termék után meghatározott összeget kapnak, ami uniós és nemzeti támogatásból tevődik össze. A program már a korábbi években is viszonylag szűkös költségvetéssel működött, egy idő után heti öt nap helyett csak négy napon kaptak tejtermékeket a gyerekek. Aztán jött a Covid, majd 2022-ben a kiugró infláció, amely egy időre szüneteltette is a kezdeményezést. Az idei tanévben a program újraindult, igaz, most már csak heti három nap juttatnak el a gyerekeknek tejtermékeket.

Címlapkép: kormany.hu/Váli Miklós

Megosztás