Heti lapszemle

A honvédelmi miniszter kiebrudalta a múzeumot, Mészáros Lőrincék jachtoztak

Heti Válasz: A miniszternek kellett a kilátás: így lett földönfutó a százéves Hadtörténeti Múzeum

Hosszú hányattatás vár a Hadtörténeti Múzeumra, amit azért költöztettek ki Kapisztrán téri épületéből, mert Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mindenképpen a Budai Várba akart költözni. A múzeumot csendben bezárták, azóta szétszórt telephelyeken, időszakos kiállításokkal működik, és a jelek szerint hosszabb időre Székesfehérvárra kerülhet. A vidékre költöztetés ellentétes az alapítói szándékkal, valamint a múzeum érdekeivel is. Ilyen banális okból még nem nagyon tettek tönkre fontos nemzeti kulturális intézményt.

Hvg.hu: 12 év után derültek ki Orbánék titkos pénzosztásai

Nem nyilvános kormányhatározatokkal juttatott százmilliókat az Orbán-kormány jobbára a Fidesz politikai céljait támogató határon túli szervezeteknek – főleg Erdélybe és a Felvidékre. Csak 2011-ben 787 millió forint közpénzt osztottak így szét – derült ki a lap által megismert, eddig titkolt kormánydöntésekből. A legtöbb pénz a legnagyobb magyar diaszpórával rendelkező Romániában landolt. A teljes összeg 35 százaléka, 277 millió forint így Erdélybe jutott. Ebből 265 milliót négy részletben az Orbán Viktorral Tusványoson egy színpadon fellépő Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kapott.

24.hu Már 52 gyanúsítottja van a minisztériumokon átívelő vesztegetési botránynak

Immár 52 gyanúsítottja van a Pénzügyminisztériumot, illetve a Miniszterelnökséget érintő vesztegetési ügynek – értesült a lap. A hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt zajló büntetőeljárásban információink szerint minisztériumi tisztségviselőkön kívül pályázatírók és elsősorban olyan gazdasági társaságok vezetői érintettek, akik sikerrel jutottak pályázati forrásokhoz. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szűkszavú tájékoztatása szerint az 52 meggyanúsított személy közül mindössze egy gyanúsított áll bűnügyi felügyelet alatt, a többiek szabadlábon védekeznek.

Magyar Narancs: Kammerer Zoltán alapítványa meginterjúvolta saját magát arról, hogy együtt kell működni a Samsunggal

18 millió forintot kapott a koreai vállalat iparűzési adójából Kammerer Zoltán alapítványa még jóval a volt sportoló polgármesterré választása előtt, hogy vitaanyagot dolgozzon ki Göd fejlesztési lehetőségeiről. Ehhez összesen 17 személlyel készítettek „szakértői mélyinterjút”. Köztük van Paplanos Péter, a Samsung SDI közügyekkel foglalkozó igazgatója és Hongbum Shin pénzügyi igazgató, továbbá a Dunakanyar Kapuja Településfejlesztési Alapítvány részéről Kammerer, valamint további tagok, illetve olyan helyi intézményvezetők és „szakértők”, akikkel a polgármester az időközi kampányában közös fotót posztolt. Ugyanakkor az eredeti tervektől eltérően nem került sor lakossági és vállalati kérdőíves felmérésre. A tanulmány arra a „meglepő” következtetésre jutott, hogy együtt kell működni az akku-gyárral.

Szabad Európa: Mészáros Lőrinc cége lízingeli a jachtot, amelyen a leggazdagabb magyar nyaral

Immár tényként közli a SuperYachtFan szakmai portál, hogy az Euroleasing Zrt. a tulajdonosa a Rose d’Or jachtnak, amelynek fedélzetén a 444 lefotózta Mészáros Lőrincet és Várkonyi Andreát. Hétfőn, amikor a fényképek megjelentek, a SuperYachtFan azt írta: a hajó egy magyar lízingcégen keresztül az orosz milliárdos, Konsztantyin Sztrukov birtokában van. Ma reggelre a portál meg is nevezte az Euroleasinget mint a Rose d’Or tulajdonosát, hozzátéve: úgy tudják, a jacht tulajdonosa Sztrukov, de a magyar média szerint Mészáros Lőrinc az. A lap ellenőrizte, és 2023. július 5. óta az Euroleasing szerepel tulajdonosként a máltai hajóregiszterben.

Címlapkép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter 2023. július 22-én (fotó: a miniszter Facebook-oldala)

Megosztás