Heti lapszemle

Orbán tanácsadói havi 1,5 milliót kapnak, 3 milliárd megy az atlétikai vb reklámozására

Magyar Hang: Csak az atlétikai vb kampányára hárommilliárdot költhet a Németh Balázs vezette cég

A világbajnokságot rendező állami cég, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. szerződései között a lap hatalmas összegű kampánykifizetéseket talált. A szerződéslista alapján az egykori köztévés bemondó, Németh Balázs vezette cég több milliárd forint értékben költhet az atlétikai rendezvény népszerűsítésére, pr-jára, a munkákat pedig szinte minden esetben Balásy Gyula érdekeltségében álló médiacégek kapták meg. A „Koplex (sic!) kommunikációs szerződés 1. ütem” című megállapodás keretében 2,1 milliárd forintot, a „Sportágnépszerűsítési feladatok” fantázianevet viselő keretszerződés esetében pedig 1,14 milliárd forintot fizet a zrt. a mindkét feladatot elnyerő Lounge Event Kft. és Visual Europe Zrt. számára, melyek közvetett módon a NER kedvenc médiavállalkozójához tartoznak.

Magyar Narancs: Ismét tízmilliók kerültek fideszes propagandalapokhoz a Gödtől elvett Samsung-pénzből

A Pest megyei közgyűlés mintegy 80 millió forintot osztott szét a héten fideszes politikusokat támogató és az ellenzéket támadó médiumokat működtető civil szervezetek között – értesült a lap. A Dunakeszi Kistérségért Egyesület 13,6 millió forintot kapott, a Dunakanyar Média Alapítvány 20 millió forintot, a Közép-magyarországi Régióért Alapítvány 10,9 milliót, a „Jelen Vagyok” Tehetséggondozó Egyesületet pedig 15,5 millió forinttal támogatja a megye.

Szabad Európa: Képek, jegyzőkönyvek: a MÁV által is kifogásolt minőségben készül Mészáros Lőrinc cégének vasúti beruházása

Sok esetben kihagyták a vasat a vasbetonból az R-KORD Kft. által végzett GSM-R vasúti fejlesztés során, máshol balesetveszélyes körülmények, veszélyes hulladék maradt az építkezés után – tudta meg a lap több forrásból. Két, birtokukba jutott levél szerint a MÁV 19 pontban sorolja műszaki és minőségi kifogásait Mészáros Lőrinc cégével szemben, és már az Építési Minisztérium is szóvá tette ezt az R-KORD-nak.

24.hu: Havi másfél millióért adnak tanácsot Orbán emberei

Több hét huzavona után a Miniszterelnöki Kormányiroda a lap közérdekű adatigénylésére elárulta, hogy mekkora díjazásért látják el tanácsokkal Orbán Viktor kormányfőt a miniszterelnöki megbízottak. A főtanácsadók nem meglepő módon a kormányfő régi, bizalmi emberei közül kerülnek ki, ők többnyire korábban magas pozíciót töltöttek be. Itt a lista: Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egykori vezetője, Bencsik János fideszes képviselő, Giró-Szász Áron, az Axióma Alapítvány alapítója, Járai Zsigmond volt MNB-elnök, Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkár, Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség exelnöke, Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat volt elnöke, Tarlós István volt főpolgármester, Tellér Gyula volt SZDSZ-es és fideszes képviselő.

RTL: Nizzába utaztatta a tankerület vezetőjét több iskolaigazgatóval a XVI. kerületi önkormányzat, a polgármester szerint tanulmányútra

Kovács Péter, a kerület fideszes polgármestere szerint évek óta hagyomány, hogy külföldi utakon ismerkednek más országok oktatási rendszerével. Egy, az RTL Híradónak nyilatkozó kerületi pedagógus szerint: jobb helyre is mehetne az utazásra szánt pénz, például vehetne színes nyomtatót az iskoláknak az önkormányzat. A polgármester arra nem válaszolt, hogy pontosan hányan utaztak Nizzába, és arra sem, mennyibe került mindez az önkormányzatnak.

Címlapkép: Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (b) és Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a budapesti atlétikai világbajnokság kormánybiztosa a világbajnokság kabalafigurájának (Youhuu, a rackajuh) bemutatásán a Nemzeti Atlétikai Központban száz nappal a verseny rajtja előtt, 2023. május 11-én. (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Megosztás