Heti lapszemle

A Fidesz az összes EU-s pénzt egyszerre kéri, Polt szerint nem nagy a hazai korrupció

Hvg.hu: Az összes uniós pénzt egy összegben és azonnal kéri a Fidesz

A Fidesz EP-képviselőcsoportja azt javasolja, hogy jövőre egy összegben az összes uniós forrást kapják meg a tagállamok, „az orosz–ukrán háború és az elhibázott uniós szankciók miatt”. Szeretnék, ha valamennyi tagállam „azonnal, mindenféle bürokratikus és politikai feltételek nélkül jusson hozzá minden uniós forráshoz”.

444: Polt Péter: A korrupció mértéke Magyarországon nem tér el az EU-s átlagtól

A korrupciót jelző objektív adatok azt mutatják, hogy Magyarország helyzete – az egészségügyi szektort leszámítva – nem tér el az Európai Unió tagállamaiban tapasztalható átlagtól- ezt írja Polt Péter legfőbb ügyész a az ügyészi szervezet munkájáról szóló éves beszámolójában, amelyet egy videóüzenet kíséretében benyújtott az Országgyűlésnek. Sajnos, azt nem közölte, hogy melyek ezek az „objektív adatok”.

24.hu: Nem számít távollétnek, hogy börtönben ül, ezért nem rúgják ki a végrehajtók elnökét

Egy évben 275 napot hiányozhat egy végrehajtó, de a csaknem egy éve börtönben ülő Schadl György esete más, ezért nem mentik fel hivatalából. A súlyos korrupcióval gyanúsított Schadl így maradhat végrehajtó, és továbbra is ő a köztestület elnöke. A végrehajtói kar elnökét tavaly novemberben tartóztatták le abban a büntetőügyben, amiben Völner Pál igazságügyi államtitkár is gyanúsított.

G7: Fenntarthatatlanná vált a Budapest-Belgrád vasútfejlesztést is finanszírozó Övezet és Út projekt, és ezt már Kína is elismeri

Mint ismert, az Övezet és Út kezdeményezés keretében korszerűsítik a Budapest-Belgrád vasútvonal magyar szakaszát is, a kiemelkedően költséges, 700 milliárd forintos fejlesztést 85 százalékban kínai hitel finanszírozza. A beruházás megtérülését nem sikerült alátámasztania a magyar kormánynak, ezzel kapcsolatban vagy csak általánosságok hangzanak el, vagy az, hogy a megtérülés nem is fontos. A hitelszerződést pedig tíz évre titkosították.

Magyar Hang: Orbán rányomta a pecsétet, 190 ezret is lehet kérni közérdekű adat kiadásáért

Míg korábban legalább ötezer forintos költségtérítést lehetett kérni adatigénylés teljesítéséért, addig a jövőben a legalacsonyabb összeg tízezer, a legmagasabb pedig 190 ezer forint lesz. Ez derült ki az Orbán Viktor által jegyzett új szabályozásból, amely a költségtérítés összeghatárának változásáról szól. A kormány továbbá december 31-től hatályon kívül helyezi a veszélyhelyzet idején az egyes adatigénylési rendelkezésektől történő eltérésről szóló korábbi rendeletet, ami alapján 15 helyett 45 napjuk volt az adatgazdáknak a közérdekű adat kiadására.

Címlapkép: Pixabay.com

Megosztás