Heti lapszemle

A fideszesek is Paks II. leállítására szavaztak, jogállamisági eljárás indul hazánk ellen

444: Megszavazták a fideszesek a gázembargót és Paks 2 leállítását

Csütörtökön az Európai Parlament elsöprő többséggel fogadott el egy határozatot Ukrajna támogatásáról és Oroszország elítéléséről. A határozat felszólítja az Európai Tanácsot, hogy azonnal állítsák le a földgáz, a szén, az olaj és a nukleáris fűtőanyagok importját Oroszországból. A határozat külön említi a Roszatom magyarországi beruházásának azonnali leállítását, ez Paks II.-ről szól. A csütörtöki szavazáskor az EP-ben jelen lévő összes fideszes képviselő támogatta a határozatot: Bocskor Andrea (aki egyébként Kárpátalját képviseli a fideszes EP-csoportban), Deli Andor, Gál Kinga, Kósa Ádám, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina.

24.hu: Kúria: a Nitrogénműveknek be kell fizetni a 11 milliárdos bírságot

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elrendelte a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek csoportra kiszabott 11 milliárdos bírság végrehajtását, miután a Kúria jogerősen elutasította a cégcsoport halasztási kérelmét, közölte a GVH az MTI-vel pénteken. A nemzeti versenyhatóság tavaly októberben szabott ki rekordösszegű, 11,05 milliárd forintos bírságot a Nitrogénművek-csoportra, amiért más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon – írta közleményében a hivatal.

Népszava: Milliárdokat kap az EMIH-féle egyetem a kormánytól

Csaknem nyolcmilliárd forintot folyósítanak a következő öt évben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonában álló Milton Friedman Egyetemnek – derül ki a kedd este megjelent Magyar Közlönyből. Ennek értelmében a Milton Friedman Egyetem már most kap csaknem 600 millió forint többletforrást, így az intézmény az idei évben összesen 1,1 milliárd forintból gazdálkodhat. A rendelet szerint 2023-ban 1,43; 2024-ben 1,77; 2025-ben 1,2; 2026-ban 1,2; 2027-ben pedig 1,3 milliárd forintnyi közpénzt juttatnak számukra.

Hvg.hu: Von der Leyen bejelentette: megindul a jogállamisági eljárás Magyarország ellen

Az Európai Parlament plenáris ülésén közölte az Európai Bizottság vezetője, hogy élesítik a jogállamisági mechanizmust, mert Magyarországon veszélyben érzik az uniós források felhasználását. Von der Leyen azt mondta, hogy Magyarországgal több területen is van vitája az EU-nak, de a fő baj a korrupció. Ez az oka annak például, hogy a helyreállítási alapnak a Bizottság továbbra sem tud zöld utat adni.

Rtl.hu: Idén 1300 milliárdba is kerülhet a rezsicsökkentés, minden családra 320 ezret kell költeni

A GKI számításai szerint nem hozna sokat a konyhára az uniós szabályok felfüggesztése, amelyekhez a rezsicsökkentés fenntartását kötötte a miniszterelnök. Azt mondják, a rezsicsökkentés fenntartásának költsége idén elérheti az 1300 milliárd forintot, vagyis családonként 320 ezer forintjába is kerülhet az államnak, azaz az adófizetőknek.

Címlapkép: Paks II. látványterve (forrás: Paks II. Zrt.)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás