Heti lapszemle

Kórházfelújítás ázsiai hitelből, 517 milliárdos lyuk a külügy beszámolójában

Hvg.hu: Ázsiai hitelt vesz fel a kormány, hogy felújítson 17 kórházat

Egészségügyi fejlesztésekre fordítja azt a 138 millió eurót (64 milliárd forint) a magyar kormány, amelyet az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banktól vesz fel – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. A pénzt többek között 17 kórház felújítására, laboratóriumi fejlesztésekre, vizsgálati kellékekre és egészségügyi védőeszközök beszerzésére fordítják.

Népszava: 517 milliárd forinttal nem akarnak elszámolni Orbánék

Nem tudni, mire költött tavaly a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 517 milliárd forintot, a tárca 113 oldalas költségvetési beszámolójából ez nem derül ki. Ez azért különös, mert tavaly a külügy munkatársai több száz milliárd forint értékben vettek túlárazott és sokszor használatlan (non-invazív), illetve szükségtelen lélegeztetőgépeket. Viszont a beszámolóban egyetlen szóval sem említette a külügyminisztérium a tavalyi botrányos és túlárazott lélegeztetőgép-beszerzést, mintha az meg sem történt volna.

Magyar Narancs: Új árajánlatot tett a kormányközeli konzorcium a Budapest Airportra

A lap a Bloomberg alapján azt írja, hogy a Budapest Airport tulajdonosi köre a légikikötő többségi tulajdonának megvásárlására egy kormányközeli konzorciumtól új árajánlatot kapott. A Bloomberg úgy tudja, hogy a szeptember végén érkezett ajánlat magasabb a korábbinál, de a hasonló tranzakciókhoz képest még mindig a piaci érték alattinak tekinthető. Állítólag jövő héten előrelépés várható az ügyben, és Orbán Viktor miniszterelnök szeretné, ha még a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választás előtt létrejönne az üzlet.

24.hu: Fegyveres NAV-ellenőrök vonultak ki Iványi Gáborékhoz

Tegnap egyik iskolánk ellenőrzése ügyében a NAV előre bejelentett helyszíni szemlét tartott nálunk. Annak ellenére, hogy az ellenőrzés kezdete óta a hatóságokkal együttműködve járunk el, az iratokat rendelkezésre bocsátottuk, a NAV indokolatlanul nagy erőkkel szállt ki hozzánk. Erejét demonstrálva, összesen nyolc embert, köztük négy fegyverest küldtek intézményünkbe – közölte Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke szerda este.

444: Házkutatást tartott az osztrák államügyészség a kormánypárt székházában és a kancellári hivatalban

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) szerda délelőtt házkutatást tartott a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) bécsi központjában és a kancellári hivatalban is. A házkutatások érintettjei mindannyian Sebastian Kurz kancellár bizalmi emberei: Johannes Frischmann sajtószóvivő, Gerald Fleischmann médiakoordinátor és Stefan Steiner vezető stratéga. A Die Presse és a Kurier című lapok előzőleg megjelent értesülései szerint a vád hűtlen kezelés, megvesztegetés és kenőpénz elfogadása.

A címlapkép illusztráció, forrás: Pixabay.com

Megosztás