Heti lapszemle

Egyházi lakásügynökség és az ivóvízhálózat államosítása a láthatáron

Népszava: Jön az egyházi lakásügynökség

Átadja a kormány az állami bérlakások kezelését az egyházaknak. A máltai szeretetszolgálat és a református szeretetszolgálat cége követeléskezelőként is működik majd. A kedden elfogadott törvénnyel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat által működtetett MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft. tulajdonába adják a Fidesz számára csak nyűgöt jelentő állami bérlakásokat.

Média1: Bűnösnek találta a bíróság Szikszai Péter kormánypárti újságírót és Toót-Holló Tamást, a Magyar Nemzet főszerkesztőjét

Szabó Tímea ellenzéki országgyűlési képviselő számolt be a szerdán megszületett ítéletről a Facebookon, miután a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon kimondta: a Zummer Fülöp álnéven írt és a Magyar Nemzetben megjelent cikk írója, Szikszai Péter és az azt jóváhagyó főszerkesztő, Toót-Holló Tamás megfosztották a Párbeszéd társelnökét emberi mivoltától, és a cikk messze túlment azon, amit közszereplőként el kell viselni. A bíróság egy év próbára bocsátást szabott ki Szikszai Péterre és Toót-Holló Tamásra.

444: Szép nagyra nőtt az akarattyai MNB-komplexum, már csak egy jó széles autóút kéne oda

Balatonakarattyán, ahol Matolcsy György MNB-elnök volt felesége, Matolcsy Gyöngyi a polgármester, tavaly óriási munkálatokba fogtak a parton: az erdős részen, a MÁV-gyermeküdülő egykori helyén építkezik az MNB tulajdonában lévő Optimum-Gamma Kft. Az óriási területen a tervek szerint oktatóközpont, szálloda, teniszpálya és vendéglátóegység lesz. Az önkormányzat suta, hümmögő kommunikációjából most úgy tűnik, az erdei gyalogösvényt alakítanák át, hogy autóval is könnyen megközelíthető legyen a környék.

Magyar Narancs: Parlamenti elfoglaltsága miatt marad el a vádlottak padján ülő Simonka György mai tárgyalása

A bűnszövetkezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással, sikkasztással és okirat-hamisítással vádolt fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György mai tárgyalása azért marad el, mert az Országgyűlés Hivatala arra kérte az eljáró bíróságot, hogy a keddi napon „parlamenti munkája miatt” tekintsenek el Simonka megjelenésétől. Kellett a szavazata egy kétharmados törvényhez.

Napi: Újabb több ezer milliárdos államosítás jöhet, az ivóvizet nézte ki a kormány

Jelenleg az ivóvízhálózat az önkormányzatok tulajdona, de egy trükkös salátatörvény módosítójával az Orbán-kormány lényegében ingyen átvenné a struktúrát, hogy a teljesen elavult hálózat felújítását elvégezze. A rezsicsökkentés miatt a településvezetések nem tudták finanszírozni a karbantartási munkákat, de a csőrendszerre bevezetett különadó is ellehetetlenítette a feladatot. Vagy az államhoz kerül a vízközmű, vagy megoldhatatlan az ellátás biztonsága.

Címlapkép: Pixabay

Megosztás