Heti lapszemle

Állami támogatást kapott a Magyar Nemzet főszerkesztője, a főváros fizetésképtelenné válhat

24.hu: 34 milliós állami támogatást kapott mítoszrekonstrukciós projektjére a Magyar Nemzet főszerkesztője

34 millió forint támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól Toót-Holló Tamás író, irodalomtörténész, aki 2020 óta a kormányközeli Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítvány tulajdonában lévő Magyar Nemzet főszerkesztője. A támogatott mű két felvonásban kíséri végig „a magyar történelem első nemzeti sorstragédiáját, az ősi magyar csillagvallási örökség elvesztését”.

Telex: Egészségügy: az ellenzéki kerületektől elvont 10 milliárd forintot a kormány, hogy közel 9 milliárddal támogassa a fideszes önkormányzatokat

Az év végén döntött arról a kormány, hogy csökkenti három ellenzéki vezetésű kerületi önkormányzat egészségügyi fejlesztésekre megítélt támogatását 10 milliárd forinttal. Ezzel egy időben viszont 8,8 miliárd forinttal megemelték két fideszes kerület támogatását.

444: Leisztinger helyett Szíjj László száll be a diósgyőri fociba

A DVTK-ba az elmúlt 10 évben Leisztinger Tamás öntötte a milliárdokat. A korábban szocialista-közeli nagyvállalkozóként elkönyvelt Leisztinger a pletykák szerint a Fidesz hatalomra jutása után ezzel javította a helyzetét, most azonban kiszáll a klubból. Az új tulajdonos pedig a Bordosi Sport Holding Kft. lett., aminek egyik tulajdonosa a Hódút Kft, a külügyminisztert jachtoztató Szíjj László egyik cége.

Hvg.hu: Nyomoz az adóhatóság a Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület ügyében

Nyomozást rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága a Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület költségvetési támogatásának a felhasználásával kapcsolatban – derült Polt Péter legfőbb ügyész írásbeli válaszából, amit Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kérdésére adott. Polt szerint „pénzeszközök jóváhagyottól eltérő felhasználásával, jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt” nyomoz a hatóság.

Népszava: Fizetésképtelenné válhat novemberre a főváros

Hozzávetőlegesen 15-20 milliárddal csökkenti a fővárosi önkormányzat legfontosabb bevételét az, hogy Orbán Viktor kormányfő bejelentése szerint megfelezik az iparűzési adót. Ezt pedig már nem lehet „kimozogni”. Budapest idei – december elején elfogadott – költségvetésében ugyanis a teljes tartalékkeret 15 milliárd. Jelen állás mellett Budapesten 2021 végére nem lesz miből fizetni a béreket, leállnak a közszolgáltatások, intézményeket kell bezárni.

Címlapkép: Átlátszó/Szakál Szebáld

 

Megosztás