Heti lapszemle

Mészárosék szuperbankot csinálnak, a kormány meg elit iskolát Lipótmezőn

444: Orbán Viktor nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánította Mészárosék szuperbankjának összeolvasztását

Szerda este jelent meg Orbán Viktor aláírásával a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amivel a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a  a Takarék Csoportot irányító MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. fúzióját, hogy létrejöhessen a Magyar Bankholding Zrt., az ellen-OTP-nek megálmodott magyar szuperbank. A miniszterelnöki aláírásnak köszönhetően a manővert már versenyjogi akadályok sem zavarhatják meg.

24.hu: Elit bentlakásos iskolát hoz létre a kormány Lipótmezőn

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságában csütörtökön elfogadott módosító javaslat alapján a Közép-európai Oktatási Alapítvány vagyonkezelésébe kerülhet a II. kerületi Hűvösvölgyi út 116. szám alatti épület, amely egykor a Lipótmezőként ismert elmegyógyintézetnek, a 2007-ben bezárt országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek (OPNI) adott otthont. Semjén Zsolt és Szijjártó Péter korábban törvényjavaslatban kezdeményezte a Közép-európai Oktatási Alapítvány létrehozását, a feladata az lesz, hogy létrehozzon egy olyan középiskolát, amely nemzetközi érettségi kiadására képes. Ehhez pedig a törvény elfogadásával rögtön 2 milliárd forintot is kap. Ez a javaslat egészül most ki az OPNI egykori épületének átadásával.

G7: Egy éve akarták befejezni, most újabb közpénz-milliárdokat kapott a felcsúti sportszálló

Az éppen épülő ifjúsági sportszálláshely harmadik ütemére kért újabb tao-támogatást a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA). Mindez azért érdekes, mert a szálló már három éve is szerepelt az Orbán Viktor által alapított és Mészáros Lőrinc által elnökölt alapítvány fejlesztési programjában. A három éve 1,4 milliárdos állami támogatással induló projekt így idén tavasszal már nyolcmilliárd közelében járt. És, mint most kiderült, még ez sem a vége. Az idei programban ugyanis újabb 2,3 milliárdnyi támogatást kértek rá, vagyis 11 milliárdnál tart.

Mfor.hu: Állami pénzpumpa a válság idején: 140 milliárd forint ment sportra

Tavasztól kezdve 140,2 milliárd forintot csoportosított át a kormány a sport területére. Napokra lebontva ez 541 millió forintos kiadást jelent. A legtöbb pénzt, a különféle létesítményfejlesztések, illetve azok előkészítése vitte el március eleje óta. Összesen 104,2 milliárd forintot. A konkrét költségvetési átcsoportosítások mellett érdemes megemlíteni egyébként, hogy egyéb módon is segítette a sport ágazatát a kormány. Lehetővé tette például, hogy gyakorlatilag a Járvány Elleni Védekezési Alap egyik forrását jelentő extra bankadó felét a hitelintézetek TAO-támogatás formájában különféle sportszervezeteknek utalják át.

Telex: Csempészcigivel bukott le az MSZP volt parlamenti képviselője Ukrajnában

Diplomata útlevéllel akart cigarettát átcsempészni az ukrán határon az MSZP volt parlamenti képviselője – közölte az ukrán Jevropejszka Pravda. A lap szerint az érintett egy 42 éves kisvárdai férfi, Legény Zsolt, aki 2006-2010 és 2010-2014 között volt az MSZP listán mandátumot szerzett országgyűlési képviselője. Az MSZP honlapja szerint a jogász végzettségű Legény az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetségének alelnöke és ő az elnöke a párt Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának is.

Címlapkép: Pixabay

Megosztás