Heti lapszemle

Kavarás az Index körül, és turistáknak kiadott önkormányzati bérlakások

Kreatív: Lemondott Pusztay András az Index.hu Zrt. vezérigazgatói posztjáról

A lapnak eljuttatott közleményben jelentette be Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumának és az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke, hogy Pusztay András, az Index vezérigazgatója felmondott. Helyét Bodolai jogász barátja, Ződi Zsolt veszi át. Az előzmények: múlt héten Gerényi Gábor (az Azonnali társtulajdonosa) stratégiai tanácsadóként ismertetett egy, az Index átlakításáról szóló tervezetet, amit az igazgatóság nem fogadott el. Miután a 24.hu megszellőztette a javaslatot, és az Index szerkesztősége veszélyhelyzetet hirdetett vasárnap, hétfőn az igazgatóság rendkívüli ülésén Dull Szabolcs főszerkesztő igazgatósági tagságát megszüntették.

Hvg.hu: Razzia a Várban: busás haszonnal turistáknak adtak ki önkormányzati bérlakásokat

Akár egy-két nap alatt megkereshették a havi 20-27 ezer forintos lakbért azokkal a budavári bérlakásokkal, amiket nemzetközi szálláskereső portálokon keresztül adtak ki turistáknak. A tavaly óta ellenzéki vezetésű önkormányzat váratlan ellenőrzéseket tartott, és a lebukott bérlők szerződéseit felmondták.

Mfor.hu: Milliárdos osztalékhoz jutott Tiborcz István a félkész visegrádi luxushotel eladásából

A Tiborcz István közvetett tulajdonában lévő Hotel VSGRD Kft. 2017-ben 1,6 milliárd forint körüli összegért vette meg Visegrádon a félbehagyott, üveghegy-hotelnek becézett szállodát. A cég tavalyi beszámolójából kiderül, hogy az ingatlan már nincs a birtokában, és 3,65 milliárd forintért adta el Szíjj Lászlónak. Az értékesítésből az adók és egyéb ráfordítások elszámolása után 1,2 milliárd forint haszon maradt a cégben, amelyből 1 milliárdot vett ki a tulajdonos.

444: Horváth Csaba szerint hazudunk, a fővárosi korrupciós bizottság mégis vizsgálni fogja a rejtélyes parkolási szoftver ügyét

Június 24-én Kerpel-Fronius Gábor, főpolgármester-helyettese bejelentette, hogy négy párt javaslatára korrupciós vizsgáló bizottság alakul, ami első körben nyolc fővárosi ügyet fog vizsgálni. Ezek közül az egyik a fővárosi parkolás körüli visszaélésgyanús ügyek lesznek. A zuglói önkormányzat tavasszal kötött szerződést egy informatikai céggel a parkolás ellenőrzéséhez szükséges szoftverre, ám a a szoftver havidíja Zuglóban több, mint a háromszorosa annak, amennyit a cég Ferencvárosban kért, és ötszöröse annak, amennyit az I. kerület fizet. Horváth Csaba azonban a tények ellenére a lapot vádolja hazugsággal, mondjuk ez nem az első alkalom nála.

MagyarHang: A kormánypárti lap nem tudja, honnan vannak a bizonyítékok, de ez nem riasztja el a vádaskodástól

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója tavaly márciusban kormányközeli hírportálokat perelt be, amikor egy Kiszelly Zoltán által írt cikket (melyről később a nevét eltávolította a lap) közöltek, illetve annak valótlan állításait osztották meg. Az ügyben a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, Tóth Balázs képviselte az elemzőt. A Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében megállapította, hogy a figyelo.hu kiadója megsértette Krekó jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, amikor 2019. január elején megjelent „Kinek dolgozik Krekó Péter?” című cikkében valótlanul állította a felperesről, hogy brit titkosszolgálati pszichológiai hadviselési akcióban vesz részt. Idézet az ítéletből: „A bíróság felhívására az alperes képviselője úgy nyilatkozott, hogy nem tud nyilatkozatot tenni arra vonatkozóan, hogy az általa csatolt bizonyítékoknak mi a forrása”.

Megosztás