Heti lapszemle

Még 12 milliárd megy kormánypropagandára, a Természettudományi Múzeum pedig Debrecenbe

HVG.hu: Újabb 11,8 milliárdot szórt ki kommunikációra Rogán minisztériuma

A propagandaminisztériumként (nem véletlenül) elhíresült tárca, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Újabb jelentős összegű szerződést kötött a New Land Media Kft.-vel és a Lounge Design Kft.-vel. A kormány honlapjára néhány napja feltöltött dokumentum (pdf) szerint a Balásy Gyula tulajdonában lévő két cég összesen 11 811 023 622 forint értékben láthatja el az „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos, valamint az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatokat”.

Index: A kormány döntött, Debrecenbe költöztetik a Természettudományi Múzeumot

„A kormány jóváhagyta Debrecen 2030-ig tervezett fejlesztési koncepcióját, amelynek célja, hogy a város Magyarország keleti régiójának központja legyen” – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden. Szakemberek szerint nagyon káros lenne a múzeum elköltöztetése, mert a több milliós gyűjtemény jelentős része nagyon érzékeny és nem bírna ki egy esetleges nagy távolságra történő átmozgatást. Palkovics szerint viszont „erre vannak technológiák”, hogy a gyűjtemény ne sérüljön szállítás közben. Azt még nem tudni, hogy Debrecen hol épül fel majd az új múzeum, és mennyibe fog kerülni.

VálaszOnline: Itt a Mészáros-korszak öt évének mérlege: ma négy Simicskát tart el az ország

Míg a 2010 utáni Fidesz-időszak első felében az egyeduralkodónak mondott Simicska Lajos Közgép Zrt.-je szűk 500 milliárd forintos bevételre tett szert, addig a Nemzeti Együttműködés Rendszerének Mészáros-, Szíjj-, Garancsi-féle, illetve Tiborcz-közeli alapcsapata már négyszer ekkora, vagyis 2000 milliárdos tételben játszhatott az utóbbi öt évben. Külön kiemelendő Mészáros Lőrinc és Szíjj László bravúrja; ők majdnem 2,5-szer intenzívebben termelik a profitot, mint a nagy előd.

G7: Afrikai partnereket keres a 144 milliárdos útépítéshez a Duna Aszfalt

A NER-ben nagyon is, ám Afrikában lényegében teljesen ismeretlen magyar építőipari cég, a Szíjj László tulajdonában lévő Duna Aszfalt Kft. helyi partnereket keres egy kongói beruházásához. Ez az a korábban 473 millió dollárosra (jelenlegi árfolyamon 144 milliárd forintosra) tervezett útépítés, amely Kongót kötné össze Zambiával. Érdekesség, hogy Kongó a világ egyik legkorruptabb országa: a Transparency International 180 országot vizsgáló listáján a 168. helyen áll.

444: Száraz István, az Origo volt tulajdonosa kettő helyett hárommilliárdért láthatja el az MNB kommunikációs feladatait

A Matolcsy-család régi üzleti partnere, a bedarálása után egy ideig az Origót is tulajdonló Száraz István cége, a Frank Digital végezheti a tavaly megítélt 1,95 milliárd forintos keretösszeg helyett immár csaknem hárommilliárd forintért* a Matolcsy György elnökölte Magyar Nemzeti Bank kommunikációs feladatait 2019-20-ban, jelentette a K-Monitor korrupciófigyelő civil szervezet. Az 1 milliárdos emelést a koronavírus miatti jegybanki intézkedésekkel indokolják.

Címlapkép: Kormányplakát a Déli pályaudvaron 2020. május 9-én (fotó: Átlátszó / Erdélyi Katalin)

Megosztás