Heti lapszemle

Orbán Viktor fizetése 50 forinttal csökkent, a NER-közeli cégek viszont milliárdokat kaszáltak

Mfor.hu: 5,3 milliárdos osztalékot vesznek ki a Market Zrt.-ből

Amennyi közbeszerzési eljárást nyer el a Market Építő Zrt., és ahány nagy beruházásban kapott kiemelkedő szerepet, nem okozhatnak nagy meglepetést a társaság most közzétett beszámolójában szereplő számok. A Market szinte elképesztő mértékben, 36 százalékkal növelte tovább az árbevételét tavaly, a 2018-as 138 milliárd forint után 2019-ben 188 milliárd csorgott be a cég kasszájába. Ebből 7,1 milliárdos tiszta nyereség maradt meg, melyből 5,3 milliárd forint osztalékot vettek ki a tulajdonosok, Garancsi István és Scheer Sándor.

Index: Nincs megállás: 150 milliárdos bevétele volt tavaly a közbeszerzések egyik bajnokának

A Duna Aszfalt Kft. az előző évinél közel harmincmilliárd forint nagyobb árbevételt produkált tavaly, derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján olvasható beszámolójából. A cég 2019-ben 157,5 milliárd forintos árbevételt és 24,35 milliárd forint adózott eredményt ért el. Ebből 3 milliárd forint osztalékot vett fel a tulajdonos Szíjj László, Mészáros Lőrinc barátja és üzelettársa.

Blikk: Több mint tíz év után változott Orbán Viktor fizetése: de vajon miért csökkentették a bérét?

A miniszterelnök márciustól 50 forinttal kevesebb fizetést kap: a kormany.hu-ra feltöltött adatlap szerint bruttó 1 millió 507 ezer 400 forintról 1 millió 507 ezer 350 forintra vágták meg a bérét. Eddig is Orbán volt a legrosszabbul kereső kormánytag, két éve már a miniszteri fizetések is meghaladják az övét. Ráadásul az év elején egy hatalmas emeléssel az államtitkárok is megelőzték Orbánt a fizetési listán, mivel a nem képviselő államtitkárok javadalmazását 1,3 millióról 1 millió 750 ezerre emelték.

24.hu: Hunvald idején indított ingatlanbizniszt fejezett be a Fidesz a VII. kerületben, Czeglédyék feljelentést tettek

Hűtlen kezelés gyanújával folytat nyomozást a BRFK gazdasági bűnözés elleni főosztálya egy VII. kerületi ingatlanegyüttes eladása miatt. A bulinegyed közepén lévő épület a Táncművészeti Egyetem oktatóhelye volt, és már Hunvald György polgármestersége idején megindult körülötte a kavarás, de végül csak 2018-ban, a fideszes vezetés idején adta el az önkormányzat 304 millió forintért, nagyjából harmadáron. Az ügyben az új, ellenzéki vezetésű hivatal által megbízott Czeglédy Csaba ügyvédi irodája tett feljelentést.

444: Kóka János cége 287 milliót kapott a kormánytól a koronavírus hatásainak leküzdésére

Szijjártó Péter egy közös képet posztolt Kókával a politikusi oldalára a Külügyminisztérium egyik rendezvényéről, amin újabb három cégnek adta át támogatást a koronavírus hatásainak ellensúlyozására. Köztük volt a Doktor24 Medicina Zrt. is, aminek Kóka János az igazgatósági elnöke. A cég 287 millió forintot kapott a magyar államtól egy 574,5 milliós beruházáshoz. Bár a kormány ma is előszeretettel szidja a rég eltűnt SZDSZ-t, a párt egykori elnöke, Kóka János a jelek szerint nem kegyvesztett a NER-ben.

Címlapkép: Orbán Viktor videókonferenciázik 2020. június 2-án. (fotó: Orbán Viktor / Facebook)

 

Megosztás