Heti lapszemle

A NER erős emberei elfoglalták a Balatont, a felcsúti TAO-pénzek továbbra is homályban

Válasz Online: A NER tényleg bevette a Balatont: mutatjuk a 42 óriásprojektet

A Fidesz, Tiborcz, Mészáros, Garancsi, Csányi tulajdonnevekkel körülírható felsőelit az elmúlt öt évben „körülölelte” a magyar tengert. Jelenleg 42 projekthelyszínt tudhatnak maguknál – országos összesítésben pedig övék a szálloda- és mólófejlesztésre szánt közpénzek kétharmada. Ez konkrétan 138-ból 90 milliárd forintot jelent; utóbbi összegből 63,5 milliárdot hasznosítanak a NER-potentátok a Balatonnál. A kormány a szponzoráció mértékét illetően is gyémántfokozatba kapcsolt: a turisztikai beruházásaik költségének 50-70 százalékát vállalja át.

444: Használhatatlan a felcsúti tao-pénzekről szóló minisztériumi jegyzőkönyv

Hosszas pereskedés után a DK 150 oldalnyi anyagot kapott az EMMI-től, de nem mennek vele semmire. A párt szerint a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tao-támogatásairól készült vizsgálati jegyzőkönyv – amit nyilvánosságra is hoztak a párt honlapján – használhatatlan. Három különböző könyvvizsgálóval vizsgáltatták meg a papírokat, de azok semmi érdemit nem tartalmaznak azon kívül, hogy olyan számlákra hivatkoznak, amelyeket nem csatoltak a jegyzőkönyvekhez.

Privátbankár.hu: Három cégéből 20 milliárdos osztalék hullott Mészáros Lőrinc ölébe

Egyszerre három, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó régebbi cég éves beszámolója is megjelent. Ezekből a két vasútépítéssel foglalkozó cégnek – az R-Kord Kft.-nek és a V-Híd Zrt.-nek – a 2018-asnál kicsit gyengébb éve volt, panaszra azonban itt sem lehet ok. A zászlóshajó cég, a Mészáros és Mészáros Kft. azonban még tovább tudott tavaly növekedni, pedig már a korábbi években sem volt aprópénznek nevezhető az, ami átfolyt a cég kasszáján.

G7: Megalapította első cégét, azonnal megpályázott nyolcmilliárd forint állami támogatást, és nyert

A Tiszakécske amatőr focicsapatának egykori játékosa, Sáfrány Tamás tavaly karácsony előtt néhány nappal alapította meg élete első cégét. Pont egy nappal később nyitottak meg egy jelentős pályázati lehetőséget, amellyel nagy kapacitású szállodák igényelhettek több milliárd forint állami támogatást. A 31 éves Sáfrány a frissen alapított, előélet nélküli cégével pályázott és nyert: összesen 8 milliárd forintot három hotel fejlesztésére, köztük egy ötcsillagos balatoni hotel megépítésére. Fontos infó, hogy Sáfrány szoros kapcsolatban van a NER egyik leggazdagabb emberével, az állami megrendelésekkel kitömött Duna Aszfalt tulajdonosával, a szintén tiszakécskei Szíjj Lászlóval.

24.hu: Szabadstrand-támogatásból felújították, most fizetőssé tették a vízparti területeket

A Magyar Turisztikai Ügynökség csaknem 3 milliárd forintos fejlesztési keretet kapott tavaly az államtól a balatoni szabadstrandok fejlesztésére. Fonyód ügyesen pályázott, öt szabadstrandjára összesen 450 millió forint támogatást kapott az MTÜ-től, az idei szezonra viszont a Bélatelepi és a Városi strandot is fizetőssé tette az önkormányzat. Pedig tavaly a város fideszes polgármestere Hidvégi József még azt állította, hogy a strandok ingyenesek maradnak.

Címlapkép: pixabay.com

Megosztás