Heti lapszemle

Még 82 milliárd a titkosított Budapest-Belgrád-vasútvonalra, és 300 millió a Matolcsy-fiú cégének

Index: 82 milliárdot elvesznek a Gazdaságvédelmi Alapból, és a Budapest-Belgrád-vasútvonalra fordítják

Még 82 129 847 503 forintot csoportosítanak át a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére az idei költségvetésben, eredetileg ezt a pénzt a kormány gazdaságvédelemre szánta, derül ki a múlt pénteki Magyar Közlönyből. Pár nappal később, ahogy az várható volt, a Fidesz–KDNP kétharmaddal megszavazta a „Budapest–Belgrád-vasútvonal újjáépítési beruházás magyarországi szakaszának fejlesztéséről, kivitelezéséről és finanszírozásáról” szóló törvényt, aminek értelmében a beruházással kapcsolatos iratok 10 évig titkosak lesznek.

444: Közel háromszázmilliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy György fiának cége

Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata, mondta a külügyminiszter Budapesten, a versenyképességi program támogató okiratainak csütörtöki átadóján. Három vállalat vehette át a dokumentumot, köztük a Matolcsy György fiának érdekeltségében lévő Balaton Bútor Kft. is.

Mérce: „Bűncselekmény hiányában” megszüntették a nyomozást a Mészárostól 17 milliárdért visszavásárolt Mátrai Erőmű ügyében

„A Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály bűncselekmény hiányában megszüntette a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt tett feljelentésem nyomán indult eljárást.” – írja Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán. Szél azután tett feljelentést, hogy kiderült: az állam 17 milliárd közpénzből megvásárolta Mészáros Lőrinc veszteséges erőművét.

Népszava: Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam

Veszélyes irányba növeli a titkosszolgálatok hatáskörét az a törvénymódosítás, amit kedden fogadott el az Országgyűlés. A Semjén Zsolt által benyújtott jogszabály a nemzetbiztonsági törvényt és az elektronikus információ biztonságáról szóló törvényt is több ponton kiegészíti a kiberbiztonság erősítése jegyében. Július 1-től ugyanis kétszer kilencven napra a titkosszolgálatok saját hatáskörben elrendelhetik egyes online szolgáltatások felfüggesztését.

Mfor.hu: Tiborcz István 2,3 milliárd forint osztalékkal gazdagodott – Egymilliárdért vette meg Mészáros Lőrinc szállodáját

Csinos profit jött össze 2019-ben Tiborcz István, a miniszterelnök vejének fő cégénél, a BDPST Zrt.-nél: a 4,8 milliárd forint adózott eredmény után a május 8-i közgyűlésen úgy döntöttek, hogy 2,3 milliárd forint osztalékot fizetnek ki a tulajdonosnak – derül ki a cég beszámolójából. Ezzel Orbán Ráhel férje biztosan előrébb léphet a 100 leggazdagabb magyar listáján. A 4,8 milliárd forintos profit egyébként rekordnak számít: 2017-ben 4 milliárd forint, 2018-ban pedig csupán 1 milliárd forint jött össze a cégnek.

Címlapkép: illusztráció, Pixabay

Megosztás