Heti lapszemle

Tiborczék 2 milliárdot kapnak kikötőre, 10 évre titkosítják a Budapest-Belgrád vasútépítést

444: Kétmilliárd forintos állami támogatást kap kikötőfejlesztésre Mészáros és Tiborcz közös vagyonkezelője

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében két balatoni kikötő fejlesztéséhez nyert el mintegy kétmilliárd forint támogatást az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. két leányvállalata – tette közzé az Appeninn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán. A társaság tájékoztatása szerint a balatonfüredi kikötő teljes körű felújításához összesen 999 millió 963 ezer forint pályázati támogatást kap a Solum-Invest Kft., míg a balatonvilágosi Club Aliga üdülő területéhez tartozó kikötő fejlesztéséhez 999 millió 921 ezer forint pályázati támogatást ítéltek meg a PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft.-nek. Az Appeninben Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is tulajdonos.

Hvg.hu: Tíz évig titkosak lesznek a Budapest–Belgrád vasútépítkezés iratai

A Budapest–Belgrád vasútvonal magyar-kínai együttműködésben zajló újjáépítésével „összefüggésben megkötött szerződésekben és a szerződés előkészítésével, megkötésével kapcsolatos iratokban, valamint az ezekkel összefüggő döntések megalapozását szolgáló iratokban foglalt adatok megismerése Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen külső befolyástól mentes érvényesítését veszélyezteti, azok megismerése iránti igény teljesítését annak keletkezésétől számított tíz évig meg kell tagadni” – ezt tartalmazza a beruházásról benyújtott törvényjavaslat. Mészáros Lőrincék több cége is részt vesz az építkezésben.

24.hu: Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését kéri Polt Péter

Simonka György után újabb fideszes parlamenti képviselő lehet gyanúsított uniós pénzek elcsalása miatt. A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyes pályázatai kapcsán merült fel bűncselekmények gyanúja. Az eljárás adatai szerint Boldog István a cselekményekben oly módon vett részt, hogy a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélt, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.

Mfor.hu: Közel 20 milliárdos közbeszerzést nyertek meg Mészáros Lőrincék Győrben

A Budapesti Értéktőzsde honlapjára szerda kora délután felkerült rendkívüli tájékoztatás szerint a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekkörébe tartozó Opus Global Nyrt. egy részben közvetlen tulajdonában álló cége megnyerte a nettó 19,5 milliárd forintot érő „győri vízi élménypark kialakítása” elnevezésű projekt közbeszerzését a győri önkormányzattól, amit még az előző – szexbotránya miatt lemondott – fideszes polgármester, Borkai Zsolt írt ki. A Modern Városok Program keretében zajló munkákban az Opus tulajdonában lévő Euro Generál Kft.-t a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. segíti majd.

Index: Újabb cégeknél jelent meg a katonaság

Csütörtöktől 93-ra nőtt azon vállalatok köre, amelyeknél a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport döntésének eredményeként honvédelmi irányító törzsek segítik a biztonságos és zavartalan működést az ország ellátásbiztonságának érdekében. A listára frissen felkerült cégek között A listán élelmiszeripari, szállítmányozási és vegyészeti cégek szerepelnek, például a Globus Konzervipari Zrt., a Waberer’s és az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.

Címlapkép: Tiborcz István és Orbán Viktor (forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Megosztás