Heti lapszemle

Mészáros Lőrinc öccséhez a járvány idején is dől a közpénz, szombattól kijárási korlátozás

24.hu: Mészáros Lőrinc öccséhez továbbra is zavartalanul ömlik a közpénz

Mészáros János két cége, az Adept Enviro Kft. és a Herceghalom Interat Zrt. két közbeszerzést nyert nemrég. Legújabb cége, az Adept Enviro Kft. a Naturaqua Környezetvédelmi Zrt.-vel és a Wessling Hungary Környezetvédelmi Kft.-vel közösen nyert el egy 1,5 milliárd forintos keretszerződést a balatonfűzfői Nitrokémia Zrt.-től monitoring, mintavételi, laboratóriumi és szakértői feladatokra. A Herceghalom Interat nevű Mészáros-cég pedig a Hidrot Kft.-vel közösen 241,1 millió forintért szállíthat rádiós fűkaszálógépeket és adaptereket az állami cégnek.

444: A bűnözők gyorsan alkalmazkodtak a járványhoz

A bűnözők gyorsan alkalmazkodnak a koronavírus-járvány okozta válsághoz, módosítják stratégiáikat a kialakult helyzet lehetőségeinek kiaknázására: egyebek mellett internetes csalásokba, hamis termékek gyártásába, vagy illegális kereskedelembe kezdenek – közölte az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete, az Europol.

Szabad Pécs: A “fürkészés és portyázás” valójában több milliárd forintos közbeszerzések voltak

„Fűrkészeket és portyázókat küldtem ki mind a négy égtáj felé. (..) Nyugaton mindenből hiány van, beszerezni keleten lehet. Óriási tételeket kötöttünk le, több mint tíz repülőt várunk” – nyilatkozta hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány leküzdéséhez szükséges eszközökről. A lap az európai közbeszerzési értesítő alapján összeszedte a beszerzések adatait: a Semmelweis Egyetem például 1,4 milliárd forintért vett COVID-teszteket.

Magyar Narancs: Kétes hatékonyságú fertőtlenítőszert osztogatott Simonka György

A bűnszervezetben elkövetett különösen nagy értékű költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolt Simonka György, a dél-békési térség fideszes országgyűlési képviselője által vezetett Dél-Békés Mentőcsoport fertőtlenítőszert vitt a térségbe. A szabályoktól eltérően azonban biztonsági adatlapot nem adtak hozzá. Az illetékes hatóságok hallgatnak és hárítanak.

Index: Kijárási korlátozás lép életbe szombattól

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban jelentette be, hogy szombattól kijárási korlátozás lép életbe Magyarországon. Ennek értelmében a lakhelyét mindenki csak munkavégzés céljából és az alapvető szükségletek céljából hagyhatja el. Az alapvető szükségletek körébe elég sok minden tartozik a bevásárlás mellett, pl. a fodrász, a hitéleti tevékenység és a szabadidős sport is. Viszont mindenhol 1,5 méteres távolságot kell tartani másoktól, akikkel nem élünk egy háztartásban. Az élelmiszerüzleteket, drogériákat és gyógyszertárakat 9 és 12 óra között pedig csak a 65 évnél idősebbek kereshetik fel, mások ekkor nem, az idősek pedig máskor nem.

Megosztás