Heti lapszemle

Széles Gáborhoz és Becsóékhoz is jutott turisztikai támogatás, a Századvégé lehet az MTA-intézetek pénze – Heti lapszemle

Napi: Fidesz-közelbe folyik a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatása

Nem csak Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodája kapott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program vissza nem térítendő pályázati forrásaiból támogatást, hanem Széles Gábor zalacsányi kastélyszállója is – derül ki az MTÜ honlapján lévő adatbázisból. A támogatói okirattal rendelkező pályázatok listája szerint az SGHTHERMÁL Ingatlan Üzemeltető és Fejlesztő Kft. 101 millió forintot kapott a zalacsányi Batthányi Kúria és kastélyszálló fejlesztésére. A cég tulajdonosa pedig az SGH Vagyonkezelő Kft. közbeiktatásával Széles Gábor. A támogatói okirattal rendelkező pályázatok listájából kiderült: a Vertical Art Kft. is kapott 60 millió forintot panziója fejlesztésére. Cégadatbázisok alapján pedig a vállalkozás Becsó Károly és Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselők tulajdonában van.

24: a Századvégnél köthet ki az MTA-intézetek pénze

Palkovics László minisztériuma belecsempészte az új tudományfinanszírozási tervezetbe, hogy kutatási tevékenységet végző alapítványok is részesülhetnek az akadémiai intézeteknek és az egyetemeknek ígért összegből. A tét: 27 milliárd forint. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a honlapján tette közzé legfrissebb javaslatát a kutatásfinanszírozási rendszer megreformálására. Akadémiai források szerint a Palkovics-féle minisztérium ezzel az egyébként is milliárdos kormányzati megbízásokkal rendelkező Századvég Alapítványt igyekezhet helyzetbe hozni.

24: új üzletbe fogott Kósa Lajos nemstróman édesanyja

Gabonatermesztő céget alapított és az agráriumban terjeszkedik az a mezőgazdasági társaság, amely Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője 83 éves édesanyjának tulajdonában áll. A frissen alapított mátészalkai Bászna Gabona Kft.-t tavaly év végén jegyezte be a bíróság. A társaság tulajdonosai közt van Kósa Lajosné sertéstenyésztő cége, annak két társtulajdonosa, illetve Kósa Lajos testvére, aki orvos. Emlékezetes, hogy Kósa Lajos édesanyjának cége, a Méker Kft. 123 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert egy sertéstelepek korszerűsítését támogató pályázaton. A kormánypárti politikus minderről annyit mondott, hogy magánemberek magánügyleteiről nem nyilatkozik. Ugyanakkor hangsúlyozta: „édesanyám nem strómanja senkinek sem”.

G7: magyar gázerőmű Ghánában 20 milliárdért

Hetven millió dolláros (19,5 milliárd forintos) beruházással száll be Magyarország egy ghánai gázerőmű felépítésébe – jelentette be a ghánai magyar nagykövet, Szabó András kedden az afrikai országban több helyi újság beszámolója szerint. A külügyminisztérium szerint állami forrás nem lesz a beruházásban, viszont az állami tulajdonú Eximbank „minden olyan exportügyletben, amely megfelel a nemzetközi és hazai szabályozásnak, szívesen megvizsgálja a hitelnyújtási lehetőséget”.

Index: tűzoltók égtek meg a silány védőruha miatt

Két mátészalkai tűzoltó másodfokú égési sérüléseket szenvedett munka közben, mert – tűzoltói vélemények szerint legalábbis – nem volt megfelelő a ruházatuk anyaga. Még szilveszter napján történt az eset Győrteleken. A szolgálatparancsnok égett meg legsúlyosabban, egyértelműen a rossz, új R13-as ruha miatt. Be volt öltözve, ennek ellenére a keze égett meg úgy, hogy hetekig táppénzen volt. Ez a forrás úgy tudja, két másik tűzoltó enyhébb, bőrpírszerű sérülést szenvedett. Hogy baj van az új tűzoltóruhákkal, az nem újdonság. De most a vezetők állítólag megfenyegették a dolgozókat, hogy ha valaki kiszivárogtatja a hírt, akkor ki fogják nyomozni, hogy ki volt, és az illetőt kirúgják.

Címlapkép: flashandbones / Tumblr

Megosztás