Heti lapszemle

A Rózsadombon ebédelget Nikola Gruevszki, bagóért bérel lakást a Budai Várban Tiffán Zsolt – Heti lapszemle

24: budai luxusétteremnél fotózták le a macedón ex-miniszterelnököt

Nikola Gruevszki a menekültek híresen gondtalan életét éli Magyarországon. Szerdán sofőrrel ment ebédelni Buda egyik drágább éttermébe, a Pusztaszeri úton lévő 57 nevű intézménybe. A volt macedón miniszterelnök két férfivel ebédelt, majd otthagyta őket, beült egy Volkswagen Sharan típusú autóba, és a sofőrjével elhajtatott. Az elhajtás nem túlzás, konkrétan csikorgó gumikkal száguldott el az autó, miközben a 24 stábja azt próbálta megtudni Gruevszkitől, egészen pontosan hogyan jutott ki Macedóniából, segítettek-e neki ebben magyarok.

HVG: bagóért bérel várbeli ingatlant a fideszes exképviselő

Már tíz éve bérel egy önkormányzati bérlakást a fideszes exképviselő, Tiffán Zsolt cége, de a Budavári Önkormányzat döntése alapján most újabb 5 évig használhatja mindössze havi 47 ezer forint plusz áfa ellenében. A Halászbástyától pár percre található, exkluzív környéken több százezer forintért lehetne hasonló lakást bérelni, de azért is ideális, mert az érdekeltségébe tartozó borbár innen alig 180 méterre üzemel. A Villányban borászkodó Tiffán nem volt hajlandó válaszolni arra, hogy a kerületi családosoknak nincs-e nagyobb szüksége önkormányzati lakásra, mint mondta, „kérdezzük a polgármestert”. Azt, aki maga javasolta, hogy hosszabbítsák meg a bérletet.

Direkt36: nem tudni miből vállalkozott Bánki Erik Erdélyben

Bánki Erik fideszes képviselő hatalmas üzletbe vágott Erdélyben több mint tíz éve. Cégein keresztül földeket vett, ahol egy sokmilliárdos beruházást akart megvalósítani. „Bioetanol gyárak fognak épülni Nagyszalontán és Nagykárolyban. A gyártandó üzemanyaghoz szükséges növényeket, például kukoricát és cirokot, a helyi gazdáktól tervezik felvásárolni” – ez volt a terv annak idején. Se az nem világos, hogy földekre miből tellett neki, se az, hogy a beruházásra honnan lett volna pénze. Az ötlet végül bebukott, Bánki cégei rengeteg köztartozást halmoztak fel, idén mégis sikerült százmillió forint plusszal kiszállnia. Bánki azt mondja, sok részletre nem emlékszik már és lehet, hogy valami kimaradt a könyvelésükből, de egyébként minden rendben volt.

24: természetvédelmi területen nyílna uránbánya Paks2 miatt

Ismét beadták a kérelmet egy uránbánya megnyitására a Nyugat-Mecseki Tájvédelmi Körzet területén. Ez azért is érdekes, mert a beruházó cég kiválasztott helyszínei a korábban elutasított tervekhez képest nem változtak, a Pécstől néhány kilométerre fekvő terület továbbra is tájvédelmi körzet, sőt egy része Natura 2000-es terület. A leginkább érintett település, Kővágószőlős polgármestere ennek ellenére alig várja a bányanyitást. A környékbeliek viszont ódzkodnak az ötlettől, ahogy az Energiaklub is, amely petíciót indított a Mecseki Tájvédelmi Körzet megmentéséért. A területen a ’60-as évektől már működött egy uránbánya, de 1997-ben bezárták. A bánya újranyitására először a 2012-ben tett kísérletet egy ausztrál cég, a Wildhorse. A vállalat 2014-ben elállt a beruházástól, de 2016-ban jogutódja, a Magyar Urán Resources (MUR) Kft. lényegében ugyanazzal a vezetéssel újra megpróbálta az engedélyeztetését, amit azonban kétszer is elutasítottak a hatóságok. Az idén szeptember végén viszont újabb engedélyeztetési eljárást indítottak el:, a MUR Kft. 2021-ben nyitná meg a bányát és legalább 27 évig működtetné. A tavalyi és az idei környezetvédelmi hatósági eljárásban is hivatkozik Paks 2 üzembe helyezésére a Magyar Urán Resources Kft.

Magyar Narancs: elschmittelt pályázattal lett iskolaigazgató a Fidesz favoritja

Új vezetőt választanak a Kardos István Általános Iskola Gimnázium és Szakgimnázium élére, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázatra ketten jelentkeztek. A városban megbecsült pedagógus, Nagyné Gazsó Mária, az intézmény igazgatóhelyettese és Adorján Botond, a halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központ tanára, gazdasági vezetője, oktatásszervezője adta be a pályázatát. Ám itt is megismétlődött, ami az iskolák államosítása óta elég gyakran megtörtént másutt is. Mint arról az Ellenszél nevű blogoldal beszámolt, az egyik jelölt, Adorján Botond egy mások pályázatából összeollózott dolgozattal jelentkezett, ám ez a fideszes többségű önkormányzatot nem zavarta. A múlt kedden a szigetszentmiklósi oktatási bizottság – az ellenzék nem szavazatai ellenére – Adorjánt tartotta alkalmasnak az intézmény vezetésére. A tantestületben viszont eltérő döntés született: a Narancs.hu információi szerint Nagyné pályázatát nagy arányban támogatták, személye szintén kétharmados többséget kapott. Adorján a nagykállói iskola intézményvezető-helyettesi posztjára pályázó, Papp-Földesi Ernőné, illetve a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola egyik tagintézményvezetői pályázatát hasznosította újra, a Magyar Narancs tapasztalatai szerint nem elhanyagolható mértékben.

Címlapfotó: Csanádi Márton / 24.hu

Iratkozz fel az Átlátszó Mutyimondó hírlevelére! Heti hírösszefoglalónkat e-mailben is kiküldjük minden hétvégén.

Megosztás