Hírek

Betiltották a Zsarufigyelőt Franciaországban

Egy francia bírói döntés elrendelte, hogy az internetszolgáltatók mostantól kötelesek blokkolni a Copwatch Nord Paris I-D-F honlapot, amely rendőrökről gyűjtött képeket és videófelvételeket. Az oldalon közzétett tartalmak kifejezetten a gyanúsítottak elfogása, tüntetők zaklatása és etnikai kisebbségek tagjai elleni fellépés során elkövetett rendőri túlkapásokat mutatják be.

A honlap szerkesztői sajtóközleményt adtak ki, amelyben biztosítják olvasóikat arról, hogy minden eszközt fel fognak használni a további működésre. A francia zsarufigyelők hangsúlyozták, elismerik, hogy semmi közük a rendőrök magánéletéhez, de csak addig, amíg ki nem derül, hogy a rend fenntartói valamilyen módon kapcsolódnak a szélsőjobboldalhoz.

Az elnök Nicolas Sárközy az ügy kapcsán azt nyilatkozta, szigorítana a digitális igazságszolgáltatáson, a francia belügyminiszter Claude Géant pedig a szolgáltatók számára sokkoló ötlettel állt elő: a honlapnak csak azokat az oldalait blokkolják, amelyek személyes adatokat tartalmaznak. A végeredmény teljes tiltás lett.

A „copwatch” vagyis zsarufigyelés gyakorlata a kilencvenes évek Amerikájából származik. Az aktivisták azért kezdték el a kaliforniai Berkeley-ben figyelni és rögzíteni a rendőrök munkáját, mert úgy vélték, ezzel megelőzhető, hogy a rendőrök brutálisan viselkedjenek, vagy túlkapásokat kövessenek el. De míg az Egyesült Államokban alkotmányos alapon érveltek amellett, hogy a rendőrökről felvételt készíteni belefér a szólásszabadság fogalmába, addig Franciaországban nem védi semmi azokat, akik így próbálják a túlkapásokra felhívni a figyelmet.

1991-ben Amerikában bizonyítást nyert az ilyen felvételek fontossága, amikor egy fekete motorost, Rodney Kinget verték meg nagyon rendőrök Los Angelesben. Az esetet egy szemtanú rögzítette videókamerával. King esete gyakran megjelent később a francia külvárosok retorikájában is, ahol szintén előfordult, hogy bevándorlók, etnikai kisebbségek tagjai lettek rendőri túlkapások áldozatai. Az ilyen esetek után szinte minden alkalommal zavargások törtek ki a francia főváros banlieu-jében.

A párhuzam sajnos nem eltúlzott, csak a párizsi külvárosban 1990 óta folyamatosan számontartják a brutális eljárások áldozatait. 1997 óta egy kanadai kezdeményezés hatására október 22-e (O22) a rendőri brutalitás elleni világnap. Magyarországon az egyik legismertebb francia sztori, amely egy „bevándorló megverése utáni” zavargás képeivel indít, a magyar származású Mathieu Kassovitz A gyűlölet című filmje.

Forrás: NYT

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2