#Izrael70magyar

Magyar bevándorlókról készült jubileumi portrékötet Izraelben

Ki álmodta meg Izrael államát? Kinek a filmjét nevezték először Oscar-díjra? Ki hamisította Eichmann útlevelét? Ki fejlesztette ki a Vaskupolát? Mindezekre választ kap, aki belelapoz abba az ünnepi albumba, melyet Izrael állam függetlenségének 70. évfordulójára készített az Izraelinfó Alapítvány. 70 magyar vonatkozású izraeli történet szerepel benne, ismert és elismert, bemutatásra érdemes magyar származású izraeliekről.

Az Izraelben bejegyzett Izraelinfo Alapítvány magyarul beszélő izraeliek közössége, akik lelkesedésből és önkéntes alapon azért tevékenykednek, hogy a magyar nyelvű izraeli média éljen és virágozzék, a magyar olvasóközönség első kézből tájékozódhasson Izrael állam mindennapjairól. Az alapítvány célja elsősorban a magyar nyelvű izraeli újságírás támogatása, fejlesztése.

Projektjeink között szerepel az izraelinfo.com magyar nyelvű, kizárólag Izraellel foglalkozó honlap fenntartása és működtetése, melyen személyes írásokat, valamint az izraeli közélet aktuális eseményeiről szóló tudósításokat, cikkeket, kommentárokat és véleményeket jelentetünk meg magyar nyelven. Ezen kívül szervezünk a céljainkkal összefüggő témákban előadásokat, konferenciákat, közönségtalálkozókat is.

A jubileumi portrékötetet Izrael állam megalapításának 70. évfordulója alkalmából Magyarországon és Izraelben is magyar nyelven adjuk ki.

Hetven magyar arc Izrael állam történetéből: vannak a listánkon köztudott dolgok, melyeket az egész világ ismer, mint például az Aviva módszer vagy a krav maga, és vannak az albumban magyar felmenőkkel rendelkező izraeli személyek, például tudósok – még Nobel-díjas is –, továbbá nagy művészek, híres színészek, zenészek, költők.

Hetven magyar vonatkozású történetet kerestünk és írtunk meg Izrael állam történetében, melyeket egy erre a célra létrehozott weboldalon hetven napon át tettünk közzé – az utolsót (na kiről? természetesen Herzl Tivadarról!) a jeles ünnep napján. Sokat tanultunk ezekből a történetekből, mert általuk megismerhettük, hogyan jött létre Izrael állama, kik alapították és kik alkotják ma, milyen értékei vannak – mindezt az ország egy kicsiny keresztmetszetéből nézve, csak a magyar vonatkozású történeteket kiragadva. Szeretnénk, ha minél többen megismernék ezeket a történeteket – és ezen keresztül magát Izraelt is.

Alapítványunk most a magyarországi kiadáshoz keres támogatókat egy Indiegogo kampány során, így már decemberben elérhető lesz az ünnepi album puha kötésben, 320 oldalon. A könyv gyakorlatilag készen van – teljes mértékben önkéntes munkával írtuk a cikkeket, de a korrektúra és a borítóterv is hasonló módon készült. Jelenleg a tördelés és nyomdai előkészítés utolsó fázisain dolgozunk.

Jair Lapid kneszet-képviselő ezeket a sorokat írja az #Izrael70magyar című album előszavában: „Kétlem, hogy bárki a magyar zsidóknál gyorsabban integrálódott volna Izraelben. Ha nem lett volna olyan rettenetes akcentusuk, észre sem vette volna senki, hogy a magyarok máshonnan jöttek. Egy magyar zsidó, akit Herzl Tivadarnak hívtak, és aki a Dohány utcai zsinagóga melletti házban született, megálmodta a zsidók államát, a szomszédai pedig az elsők között eredtek álmai nyomába. Ők nemcsak kivándorolni akartak Erecbe, hanem új hazát teremteni ott kávéházzal, színházzal, újsággal, szatírával. A magyarok azzal a céllal alijáztak Izraelbe, hogy haladéktalanul izraelivé váljanak…  Igazi cionisták voltak, de hitük szerint a cionizmus lényege nem abban áll, hogy feláldozzuk magunkat a szent hazáért, hanem hogy ott egy normális államot teremtünk és minden percet kiélvezünk. Izráel országában kelt életre a zsidó nép – aztán jöttek a magyarok, és így szóltak hozzá: »Na gyere, gyere, ülj le, együnk valamit…«”

Magyarországról Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke írt személyes ajánlást a könyv kiadásához, melyet ezekkel a szavakkal zár: „Fontos e könyv, mert bemutatja, hogy mi magyar zsidók nem csak távolról szeretjük ezt a csodálatos országot, de a magyar zsidók az élet számtalan területén alkottak nagyot, Izrael dicsőségére.”

Politzer-Maymon Krisztina – izraelinfo.com

Megosztás