Egyéb

Kézműves sörben és ingatlanban utazik a tenderarisztokrácia krémje

 

Rogán Antal feltalálótársa, akinek cége ellen az OLAF nyomoz, a határvédő kerítésbiznisz fideszes haszonélvezője, a NER üzletelő utazó diplomatája – mások mellett ők álltak össze hogy új ingatlancéget futtassanak Budapesten.

Ingatlan bérbeadásra, üzemeltetésre hozták létre április elején a HRZN Property Kft.-t alapítói. Egy neves ingatlanadózási szakjogász mellett csupa régi ismerősünk:

Csík Balázs Rogán Antal feltalálótársaként vált ismertté, miután a jelenlegi kancelláriaminiszterrel közösen védetett mobil-aláírási technológiát – erről először a Népszabadság számolt be 2016-ban. Csíkék családi cége a Profitrade 90 Kft., amelynek több K+F-es projektjét is vizsgálja az OLAF.

Mint ábránkon látszik, közvetve tulajdonosok a HRZN-ben Mendelényi Dániel utazó nagykövet és Bozó Zoltán volt szentesi fideszes polgármesterjelölt. Néhány hónapig együtt is tulajdonosok voltak a Metalcom Távközlési és Rendszerintegrátor Kft.-ben. Ez a cég 2015-ben zrt-vé alakult, s az MVM farvizén leesett neki egy többmilliárd forintos üzlet a műszaki határzár építéséből a szerb határszakaszon.

Kapcsolódó cikkeink

Az összes afrikai kereskedőházát bezárta a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

Hadházy: Rogán találmánya után is nyomoz az OLAF

HRZN-tulajdonos még – a DMZ Információ Információbiztonsági Kft. révén – Kámory Rudolf. Az ő testvére, Kámory Ferenc Kasnyik Márton újságíró cikksorozatából lett híres, mint a Quaestor-ügyben a vád első számú tanúja. Ez a rész például csaknem kizárólag róla szól, s kiderül belőle egyebek mellett, hogy 800 millió forint készpénzt vett volna fel ugyanarról a számláról, amiről Tarsoly Csaba az ügyészség szerint másfél milliárdot emelt le az évek során.

 

 

Az új cég elnevezése érdekes új divatot követ, a Tiborcz-Szivek féle vállalkozásoknál tűnhetett fel, hogy a tenderarisztokraták mintha haragudnának a magánhangzókra. A HRZN megfejtése e szerint „horizon” lehetne például, ha többé-kevésbé értelmes magyar szót keresünk. A cég hivatalos, a cégbíróságon leadott email-címében azonban T-vel a végén szerepel a szó: [email protected]. A „sorok” pedig lehet akár „sörök” – okoskodtunk tovább.

És nem is rosszul. Horizont Sörök néven kézműves sörmárkákat lehet találni némi keresgéléssel. Horizont Sörök néven nincsen ugyan cég bejegyezve, a horizontsorok.hu domaint egy Sörműves Kft. nevű társaság regisztráltatta. Az ő székhelyük ugyanazon a címen található, mint a HRZN-é, a budai Alkotás úton, igaz, másik épületben.

A Sörműves Kft. tulajdonosi köre több ponton is átfedést mutat a HRZN-ével: látjuk benne az ingatlanos ügyvédet, Csíkot, Mendelényi és Bozó cégét. Mások mellett Sörműves-tulajdonos Korom Norbert is. Ő a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. volt főnöke, aki egy időben Magyar Kémény néven nagykoalíciós, egyszerre Fidesz és MSZP-közeli céget is futtatott.

Rádi Antónia

Megosztás