közbeszerzés

Bulvárlapokat is rendelnek a minisztériumoknak

 

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság évi 120 millió forintért rendel újságokat a minisztériumok részére. A listán bulvár- és sportlapok is szerepelnek, de nem is ez az igazán érdekes, hanem az, ahogy a KEF húzta az időt a vonatkozó adatigénylésünk megválaszolásával.

Saját honlapja szerint

„A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) a kormányzati intézmények működtetéséhez kötődő egyes feladatok integrált ellátásával járul hozzá a hatékony és költségkímélő kormányzati tevékenységhez.”

Ez az állami szerv rengeteg különböző beszerzést koordinál, például a 26 milliárdos őrzés-védelmi tenderén lett befutó nemrégiben a Valton, és a KEF intézte a rendőrség 45 milliárd forintos autóvásárlási közbeszerzését is.

Évről-évre a KEF bonyolítja a minisztériumok és háttérintézmények részére a belföldi újságok beszerzését is. A jelenleg érvényben lévő szerződést tavaly februárban írták alá a Magyar Posta Zrt.-vel, ami egyetlen indulóként nyerte a tendert. A megállapodás 18 hónapra szól, keretösszege 110 millió forint, pontos tárgya „Belföldi napilapok, folyóiratok, szaklapok szállítása”. Az ajánlattételi felhívás szerint 9 intézmény részére összesen 178 féle sajtótermékről van szó, megjelenésenként összesen 1.526 példányban.

Idén szeptember közepén az jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben, hogy a 110 milliós keretösszeget 120,9 millióra emelték, mert

„A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság irodai ellátásra jogosultak létszáma több ezer fővel megnövekedett. A „Belföldi napilapok, folyóiratok szaklapok szállítása” tárgyú keretszerződés módosítását a KEF által ellátott minisztériumok, illetve háttérintézmények belföldi sajtótermékkel való folyamatos ellátása teszi szükségessé.”

Azonnal közadatigénylésben kértük ki, hogy pontosan milyen újságokról és mekkora példányszámban van szó, mert kíváncsiak lettünk rá, hogy mit olvas az említett több ezer fő. A KEF-től nem jött válasz, de október végén észleltük, hogy ennek az az oka, hogy egy elavult email-címük szerepelt a rendszerünkben, ezért egy gyors címfrissítés után október 31-én beadtunk egy új adatigénylést.

„Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre a sajtótermékek neve és a példányszámok megjelölésével, hogy a Magyar Posta Zrt.-vel 2016.02.24-én kötött, „Belföldi napilapok, folyóiratok, szaklapok szállítása” tárgyú keretszerződés alapján milyen nyomtatott sajtótermékek szállítása történik.”

Az Infotörvényben megszabott válaszadási határidő 15 nap, ami egy alkalommal további 15 nappal meghosszabbítható, ha az igénylő sok adatot kér. Mivel az állami intézmények jó ideje akkor is ezzel a lehetőséggel trükköznek, ha nem kérünk sok adatot, nem lepődtünk meg, amikor a KEF november 14-én közölte, hogy meghosszabbítja a válaszadási határidőt.

Majd november 28-án megjött végre a várva várt válasz:

„Tájékoztatom, hogy a kért szerződés és mellékletei megtalálhatók a www.kozbeszerzes.hu honlapon „Adatbázisok”alatt a „Közbeszerzési adatbázis” linken. A szerződés melléklete pedig tartalmazza a sajtótermék nevét és a példányszámot is.

http://kba.kozbeszerzes.hu/apex/f?p=103:…

Üdvözlettel: Főigazgatói Titkárság”

Ezzel a válasszal az egyik, kisebb gond az, hogy a KEF-től kapott link rossz, ez látszik rajta (rákattintva nagyobb):

kefkbalink

De sebaj, jól ismerjük a közbeszerzési adatbázist, kiigazodunk benne önállóan. Valóban fent van (és ezen a linken elérhető) az eredeti, 2016-ban megkötött szerződés, de az idei módosítása nem. Azt tehát tudjuk (és tudtuk már az adatigénylés beadása előtt is), hogy milyen újságokat rendeltek tavaly 110 millióért, de azt nem, hogy a most szeptemberben rátett plusz 10,9 millió forintért miket rendelnek.

Vagyis a KEF tulajdonképpen nem válaszolt az adatigénylésünkre, de 28 napig húzta az időt.

Az eredeti szerződésben a különböző, 1-10 példányszámban rendelt szaklapok, közlönyök és megyei újságok mellett szerepel 31 db 168 óra, 7 Barikád, 20 Blikk, 13 Bors, 68 Figyelő, 152 Heti Válasz, 144 HVG, 53 Demokrata, 106 Magyar Hírlap, 44 Magyar Narancs, 161 Magyar Nemzet, 103 Magyar Idők, 123 Népszabadság, és 21 Nemzeti Sport is.

 

 

Erdélyi Katalin

Megosztás