közbeszerzés

10,6 milliárdért építi újjá a Millenárist a WHB és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft.

 

A beruházás költségét eredetileg 8,5 milliárd forintra becsülték, de a Tiborcz-közeli WHB a Garage Ingatlanfejlesztő Kft.-vel közösen ennél 2 milliárddal drágábban végzi el a munkát.

A kormány 2013-ban döntött a Millenáris megújításáról. A beruházást rögtön az elején titkosították, mert az eredeti tervek szerint a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetet költöztették volna ide. Később azonban kiderült, hogy nem lenne elég a hely a rendőrségi épületnek, ezért végül letettek az ötletről. A NOL nem sokkal bezárása előtt, 2016 augusztusában írta meg, hogy a projektre így is elköltöttek közel 2 milliárd forintot.

Az Átlátszó ugyancsak tavaly augusztusban számolt be arról, hogy a Millenáris területén kialakítandó közpark és mélygarázs földfelszín alatti előkészítő munkáit a Magyar Építő Zrt. a Garage Ingatlanfejlesztő Kft.-vel közösen mintegy 470 millió forintért végzi el.

Most megjelent a kivitelezésre kiírt tender eredménye is az EU-s közbeszerzési értesítőben:

A West Hungária Bau Kft. és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. nettó 10,6 milliárd forintért alakítja ki Millenáris területén a létesítményeket és a közparkot. A kormány már július 10-én bejelentette, hogy a mélygarázs építésével indul a kivitelezés.

A munkálatokat előzetesen 2 milliárd forinttal olcsóbbra, nettó 8,5 milliárdra becsülte az állami tulajdonú Millenáris Széllkapu Kft., ám ez az összeg kevésnek bizonyult. A cég a mostani eredményhirdetésben meg is jegyzi, hogy korábban nyílt eljárásban keresték a kivitelezőt, de minden pályázó többet kért 8,5 milliárdnál, ezért azt az eljárást eredménytelennek nyilvánították. Ezután indították el a mostani közbeszerzést, de immár hirdetmény nélkül. Ezen a WHB-Garage kettősén kívül csak a KÉSZ Zrt. indult.

A Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attila tulajdonában lévő West Hungária Bau Kft.-nek ez már a sokadik milliárdos állami megbízása. Leghíresebb és legfrissebb alkotásuk a vizes vb 3 milliárd forintos ugrótornya a Battyhány téren.

Erdélyi Katalin

Megosztás