közbeszerzés

Fedezethiány miatt érvénytelen lett a püspökszilágyi radioaktívhulladék-tároló bővítésére kiírt közbeszerzés

 

A püspökszilágyi létesítmény kapacitásának és biztonságának növelésére 846 millió forintja volt az állami tulajdonú Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-nek, de a WHB a szintén állami tulajdonú Mecsekérc Zrt.-vel közösen 930 millióért vállalta volna a munkát.

Az állami tulajdonú Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK) három telephelyen tárolja és kezeli a magyarországi radioaktív hulladékokat. Pakson van a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója, Bátaapáti mellett a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló, Püspökszilágyiban pedig a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló.

Utóbbi létesítményt a cég honlapja szerint az 1960-as évek nemzetközi ajánlásai és az akkor érvényes magyar ill. KGST szabványok alapján tervezték 1971-ben, és 1976-ban helyezték üzembe.

Az RHK tavaly augusztusban írt ki nyílt közbeszerzést a püspökszilágyi Radioaktív Hulladékokat Feldolgozó és Tároló kapacitásfelszabadítás és biztonságnövelés következő ütemének végrehajtásához szükséges csarnok, konténment és kapcsolódó infrastruktúra kialakítására.

A Közbeszerzési Értesítő 2017. március 22-i számában megjelent tájékoztatás szerint az eljárás fedezethiány miatt eredménytelen lett. Az RHK ugyanis előzetesen nettó 846,6 millió forintra becsülte a beruházás értékét, ám ez kevésnek bizonyult.

A vizes vb ugrótornyát is építő West Hungária Bau Kft. és az állami tulajdonú Mecsekérc Zrt. közös indulóként nettó 929,8 millió forintos ajánlatot tett. Az RHK eredménytelennek nyilvánította az eljárást, és várhatóan majd újat írnak ki a közeljövőben.

Erdélyi Katalin

Megosztás