közbeszerzés

62,6 millióval drágultak a városligeti pavilonok a rejtélyes üzemeltető miatt

 

A Városliget Zrt. egyelőre nem mondja meg, hogy ki és milyen feltételekkel fogja működtetni a nemrégiben elkészült historizáló pavilonokat, amelyek közel 63 millió forinttal drágultak az üzemeltető igényei miatt.

2016. augusztusában számoltunk be róla, hogy a Budai Műemlék Felújító Kft. nyerte a Városliget Zrt. tenderét, amely az Állatkerti körúton meghatározott ideig fennálló épületek építésére, a volt BSZKRT-épület felújítására és a környező parkterületek rehabilitációjára vonatkozott.

„Az építtető szándéka olyan történeti gyökerekkel és előképekkel rendelkező épületek létrehozása, amelyek a korabeli építészeti értékeket képesek a modern kor kívánalmainak megfeleltetni. A 3 új, meghatározott ideig fennálló épület alapvetően vendéglátó funkciót lát el, de minimális belsőépítészeti átalakítással a későbbiekben kereskedelmi funkció ellátására is alkalmasak lehetnek. A meglévő BSZKRT épület, mely jelen projekt keretében felújítandó, szintén vendéglátó funkciót lát el.

Az új és régi épületek körül kialakítandó kerthelyiséges vendéglátóhely a századelő Városligetének békebeli hangulatát kívánja megidézni. A Ligetbe látogatók széles körének számára vonzó kínálattal, kiváló minőséggel, ugyanakkor megfizethető árakkal olyan típusú vendéglátás jöhet itt létre, amely jelenleg mérsékelten van jelen a Városligetben.”

A körülményes leírás a Feszl Frigyes eredeti, 1860-as tervei alapján épült 3 pavilont takarja, amelyekben a Városliget Zrt. tájékoztatása szerint egy kávézó-cukrászda, egy art-shop ajándékbolt, „illetve egy szabadidős kellékeket (piknikfelszerelések, szabadtéri játékok, esernyők stb.) árusító bolt kap helyet”. A korábban lángososként üzemelő BESZKRT-épületet is felújították, és a pavilonok is elkészültek március közepére, amikor a 24.hu lefotózta őket.

A közbeszerzési értesítő március 23-i száma szerint viszont kissé drágább lett a beruházás az eredeti szerződéses összegnél.

A Budai Műemlék Felújító Kft. tavaly augusztusban nettó 235,8 millió forintos ajánlattal nyerte el a megbízást, és ezen felül nettó 78 milliós ajánlatot tett egy negyedik pavilon esetleges megépítésére.

Most kiderült, hogy a Városliget lehívja az opciót, 90 nap alatt megépül a negyedik pavilon is, vagyis a teljes 313,88 milliós keretet felhasználják. Plusz ezen felül elköltenek még 62,6 millió forintot a Pavilonkertre keresztelt épületegyüttes magas színvonalú üzemeltetése érdekében.

A március 23-án közzétett tájékoztatás szerint ugyanis a Városliget Zrt. a pavilonépítésre adott augusztusi megbízás óta egy nyílt pályázaton kiválasztotta az ingatlanok üzemeltetőjét, és vele egyeztetve készül el a pavilonok kiváló minőségű belsőépítészeti kivitelezése.

„Szerződő Felek rögzítik, hogy a pavilonkert magas színvonalú és üzembiztos működése érdekében kiváló minőségű belsőépítészeti kivitelezés, illetve eszköz- és géppark (bútorozás, konyhatechnológia, gyenge- és erősáramú rendszerek) kiépítése szükséges.

Ugyanakkor a Vállalkozóval való szerződéskötés időpontjában még nem volt ismert az – azóta nyílt pályázaton kiválasztott – üzemeltető kiléte. A későbbi, magas színvonalú működtetés érdekében a részletes belsőépítészeti tervezés csak később – a győztes pályázóval szoros együttműködésben – indulhatott meg.”

Az egyelőre rejtély, hogy ki fogja működtetni a pavilonokat. A varosliget.info civil oldal szerint már tavaly augusztus végén nyílt pályázatot írt ki a Városliget Zrt. az épületek 2019. augusztus 19-ig történő üzemeltetésére, ennek azonban máshol nincs nyoma az interneten.

Emailben kérdeztük meg a Városliget Zrt.-től, hogy ki fogja üzemeltetni a pavilonokat, és mikor, milyen feltételekkel kötöttek vele szerződést. A cég az Átlátszó egyszerű sajtómegkeresését közadatigénylésként értelmezte, és azt ígérte, hogy 15 napon belül fog rá válaszolni. Kíváncsian várjuk.

Erdélyi Katalin

Megosztás