közbeszerzés

Kétmilliárd forintot osztott szét Schmidt Mária alapítványa az ’56-os emlékévre

A menekültellenes gyűlöletkampány (az előző kékplakátos) levezénylője és az akkor elmúltnyolcév-közeli, de ma már rogánista-habonyista reklámügynökség is szépen kaszált a Schmidt Mária-féle közalapítvány friss, ’56-os témájú közbeszerzésein. Nettó kétmilliárdot osztottak most.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Még fel sem dolgoztuk a legújabb infót az 1956-os emlékévről, miszerint a Desmond Child zeneszerző által kormányzati megrendelésre készített úgynevezett szabadsághimnusz nem csak végtelenül igénytelen, de alighanem reciklált is a szerző életművéből.

Most azzal sokkol az uniós közbeszerzési értesítő, hogy a Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány (KKTTK) összesen több mint nettó kétmilliárd forintot osztott ki közbeszerzéseken.

Keretösszegként 1,4 milliárd forintot kommunikációs feladatokra szán a KKTTK. A magyarországi magazinokban és online felületeken kell az emlékév „tevékenységéhez kapcsolódó tájékoztatást elősegítenie” a 1080 P Solution Agency Kft.-nek, a szerződés értéke félmilliárd forint.

A cég közvetve Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke és Kádár Tamás, a fesztiválszervező Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. cégvezetője érdekeltsége. A kommunikációban-reklámban utazó közeg egyiküket sem sorolja be úgymond kormánypártinak, sőt, felhívják a figyelmet az MRSZ-elnök Urbán karcos nyilatkozataira egyebek mellett reklámadóügyben.

Ugyanakkor ő volt az is, aki 2012-ben vezette a jelenleg felszámolás alatt álló Full Market Zrt.-t, melynek igazgatóságában együtt tevékenykedtek Fabó Györggyel. Fabó az úgynevezett Ramiris-ügy – klasszikus áfacsalás – egyik kulcsfigurája volt, erről az Átlátszó cikkét itt olvashatja.

A Ramirishez kötődő figurákkal Seszták Miklós fejlesztési miniszter is intenzív üzleti kapcsolatban állt.

Megyei és országos napilapokban és online felületeken 400 milliós szerződéssel a Lounge Desing Kft. és a New Land Media Kft. segíti a szabadságharc emlékévének kommunikációját. Mindkét cég Balásy Gyula érdekeltsége.

A Lounge Design volt az Kreatív szaklap információja szerint, amely a kormány tavalyi migránsellenes gyűlöletkampányának kékplakátjait készítette (a médiavásárlást a Rogán-szomszéd Csetényi Csaba szintén közbeszerzés-favorit cége intézte).

Másik félmilliárdos pakk a nemzetközi kommunikációs kampányé. Ezt a Mindshare Médiaügynökség Kft. viheti. A Mindshare a nagy NER-túlélők prototípusa. Az „elmúltnyolcévben” SZDSZ-közelinek mondták, elsősorban azért, mert remekül teljesített az akkori közbeszerzéseken (állami ünnepek, köztévé, NFÜ, MFB, Jövő Háza stb. tendereken).

Most pedig egyike a Nemzeti Kommunikációs Hivatal által preferált ügynökségeknek – Csetényi és Kuna Tibor cégei mellett.

Kapcsolódó cikkeink

8,5 milliárd forintot költött reklámra 2016 második negyedévében a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

7,5 milliárd forint az ablakban: a kormány elvenné a Sorsok Házát Schmidt Máriától

Schmidt Mária a legpofátlanabb adatgazda díj első helyezettje

230 millió forintból formálja az Y- és Z-generáció szemléletét Schmidt Mária alapítványa

Trónok harca a Schmidt-Spéder-féle BIF Nyrt-ben: Ungár Péter ráperelt saját cégére

Szintén 1956-os témában hirdetett még egy nyertest a KKTTK: 1956: a magyar forradalom a legújabb történeti kutatások tükrében – ebben a témában kell pedagógus-továbbképzéseket tartania 628 millió forintért a budapesti Prekog Alfa Kft.-nek.

A cégnek nem kellett versenyeznie, a KKTTK hirdetménye szerint azért, mert csak ők képesek ellátni a munkát. Úgy fest a felnőttképzésben utazó Prekog már le is védetett egy kurzust, éppen olyat, amit Schmidték kerestek.

A fent nevezett tanfolyamra (annak valamennyi tematikai egységére) vonatkozó kérelmet a Prekog Alfa Szolgáltató és Tanácsadó Kft. az Oktatási Hivatal Felsőoktatási Főosztály – Pedagógus-továbbképzési Osztálya számára benyújtotta, amely kérelmet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára jóváhagyta, valamint a program alkalmazására engedélyt adott (alapítási engedély)” – olvasható az uniós közbeszerzési értesítőben.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás