közbeszerzés

Nyolc nap alatt készül az új iskolai adminisztrációs rendszer

A Commitment Zrt.-nek május 12-re kell elkészítenie az iskolai adminisztrációs rendszer (IAR) végleges követelményspecifikációját, az Educatio Nkft. viszont nagy merészen már április 15-én két szerződést kötött az IAR elemeinek kivitelezésére, május 20-i határidővel. 8 nap alatt kell majd tehát az elkészült követelményeknek megfelelő és ráadásul még működni is képes rendszert építeniük az illetékeseknek, avagy érik az újabb sikersztori a közoktatásban.

educatio

Április elején írtunk arról, hogy fideszes érdekcsoportok harca dúl a közoktatási szoftverek piacán: az EMMI egyik háttérintézménye, az Educatio Nkft. tavaly nyáron megvette a Magiszter nevet viselő iskolaadminisztrációs szoftver egy éves licenszét, és ezt az egy rendszert tette ingyenesen elérhetővé az intézmények számára –  amik korábban több akkreditált IAR közül választhattak, és beszerzésükhöz állami támogatást kaphattak. Az állam tehát monopolhelyzetbe hozta a Magisztert, kigolyózva ezzel a közoktatásban elfoglalt piacvezető helyéről Guller Zoltán miniszteri biztos korábbi cégét, a közkedvelt Taninform nevű szoftver tulajdonosát, a Commitment Zrt.-t. A cég október végén be is jelentette, hogy kivonul a piacról, ezirányú tevékenységét végleg beszünteti. Február közepén azonban az Educatio szerződést kötött a Commitment Zrt.-vel: a cég lett ugyanis a nyertese az „IAR igényspecifikáció és követelmény leírás elkészítése” tárgyú 24,6 millió forintos közbeszerzésnek, így konkrétan a Commitment feladata lett a javaslattétel a továbbfejlesztési tanulmány elkészítésének módjára, igényfelmérés készítése, végleges követelményspecifikáció kialakítása; vagyis a cég döntő kártyát kapott a kezébe a közoktatásban használt IAR jövőjével kapcsolatban.

Bár a Commitment Zrt.-nek május 12-ig kell elvégeznie a feladatot, az Educatio lépett egy merészet, és már április 15-én két megállapodást is aláírt – a végleges követelményspecifikáció ismerete nélkül – az IAR elemeinek kivitelezésére. Egy tavaly szeptember végén aláírt nettó 15 milliárd forintos keretmegállapodás alapján szerződést kötött az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel, ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft.-vel, Corollis Kft.-vel, E-Animations Zrt.-vel, és NETvisor Informatikai és Kommunikációs Zrt.-vel, mint szállítókkal egyszer nettó 36,2 millió forintért „IAR adatkörök meghatározása, adatcsere tervezése és fejlesztése”, másrészt nettó 44,2 millióért „IAR kommunikációs csatorna” tárggyal.

A szállítók március 21-én nyújtották be ajánlatukat az Educationak, holott megalapozott ajánlatot tenni a végleges követelményspecifikáció ismerete nélkül finoman szólva is bátor dolog. Az biztos, hogy a szállítók nem ismerték akkor a IAR-követelményeket, ugyanis az még nem készült el addigra – legalábbis erre utal, hogy az Educatio április közepén az alábbi, lapunkhoz eljuttatott levélben gyűjtötte az iskoláktól az intézmények igényeit.

Tisztelt Intézményvezető Asszony! Tisztelt Intézményvezető Úr!

Az Educatio Nonprofit Kft. jelenleg egy olyan tanulmány elkészítésén dolgozik, amely az intézményi adminisztrációs rendszer (IAR) jövőbeli fejlesztési irányait vázolja fel – az intézmények, fenntartók, döntéshozók igényei, valamint az elmúlt évek tapasztalatai alapján, előremutató jelleggel, egységes koncepció keretében. 

Ennek részeként személyes interjúk mellett kérdőíves formában is szeretnénk felmérni a felhasználói igényeket, melyben az Ön segítségét is kérjük. Kérjük, segítse munkánkat azzal, hogy kitölti az alábbi linken elérhető kérdőívet! (A felmérés anonim, a kérdések megválaszolása nagyjából 10-15 percet vesz igénybe.)A kérdőívet ide kattintva tudja megnyitni: „

 

Az IAR-elemek kivitelezését végző szállítók egyébként 4.356 + 5.481, összesen 9.837 munkaóra alatt vállalták a feladatok elvégzését, ami a szerződéskötés (április 15.) és a teljesítés (május 20.) dátumát figyelembe véve azt jelenti, hogy a rendelkezésükre álló 24 munkanapon 51 ember fog napi 8 órában ezzel foglalatoskodni, vagy 34 fő napi 12 órát. Viszont mivel a Commitment Zrt.-nek május 12-re kell elkészítenie az IAR végleges követelményspecifikációját, az igazán komoly munka a szállítóknál ezután következhet csak: 8 nap alatt kell majd az elkészült követelményeknek megfelelő és ráadásul még működni is képes rendszert építeniük; avagy érik az újabb sikersztori a közoktatásban.

Megosztás