Cikkek

Akciósan jut budai természetvédelmi telekhez Jászai Gellért cége az állami parkerdőtől

 

Buda egyik legszebb részén jut természetvédelmi védettséget élvező, közvetetten állami tulajdonú, két helyrajzi számon fekvő ingatlanhoz Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester üzlettársa, Jászai Gellért cége. Az érdekeltségében lévő társaság tulajdonszerzése széljegyen már látszik az ingatlanok tulajdoni lapján. A több mint 4 ezer négyzetméteres telket és a rajta található villát meglehetősen olcsón, mindössze nettó 100 millió forintért szerezte meg a Konzum Nyrt. vezérigazgatójához köthető cég. Az értékesítésről szokatlan módon nem a menedzsment, hanem a Pilisi Parkerdő Zrt. felügyelőbizottsága döntött. Ennek elnöke Vörös József, aki Mészáros Lőrinc ügyvédjeként és jogi képviselőjeként lett ismert az elmúlt években.

Még május elején írt ki pályázatot a Pilisi Parkerdő Zrt. két egymás melletti, II. kerületi ingatlanának értékesítésére. Az egyik, 2255 négyzetméteres telken egy régi, fővárosi védettségű villaépület található, a másik 1763 négyzetméteres telken pedig egy kisebb ház.

Az állami cég a két ingatlant egy csomagban, nettó százmillió forintért hirdette meg, ami ezen a környéken meglehetősen jutányosnak számít. Négyzetméterenként 25 ezer forintért még jóval kisebb, rosszabb adottságú telkeket sem lehet kapni a környéken, nemhogy egy 4018 négyzetméteres birtokot.

A pályázati feltételeket a Pilisi Parkerdő felügyelő bizottsága szakvéleményekre alapozva, az adottságokat és a bérleti jogviszonyt figyelembe véve határozta meg – derült ki a cégnek érdeklődésünkre küldött válaszából. Az új Ptk vívmánya egyébként, hogy a korábbinál jóval nagyobb hatáskört ad a cég fb-jének, amennyiben a vállalat közgyűlése ezt látja szükségesnek.

Az állami tulajdonú Pilisi Parkerdő fb-elnöke Vörös József, Mészáros Lőrinc ügyvédje. Ő licitált a felcsúti polgármester nevében az állami földárveréseken, ő szerezte meg neki az Alcsútdoboz melletti hatvanpusztai birtokot.

A pályázatra – bár a cég szerint többen is jelezték érdeklődésüket – mindössze egy ajánlat érkezett, Mészáros Lőrinc üzlettársának cégétől. A Jászai Gellért tulajdonában álló Páfrány 15 Invest Kft. a kiírási áron, nettó 100 millióért vihette el az ingatlant. A Páfrány 15 Invest ráadásul papíron nem is létezett a pályázati időszak alatt, mivel az alapító okirat szerint Jászai Gellért június 7-én alapította, a kft-t pedig június 13-án jegyezte be a cégbíróság, két héttel a pályázati határidő (május 31. 12 óra) lejárta után.

 

p15

 

Jászai Gellért cége remek üzletet kötött: a legolcsóbb környékbeli telket is drágábban hirdetik a legnagyobb ingatlanportálon, annak ellenére, hogy az új szerzemény majd négyszer nagyobb és sokkal jobb helyen található. Az ingatlan valóban pazar helyen fekszik: Pasarét szélén, az Apáthy-szikla lábánál, az erdő szomszédságában. A két ősfás telek ráadásul a budai tájvédelmi körzet részeként természetvédelmi védettséget élvez.

A környékbeli ingatlanokénál lényegesen alacsonyabb árat információink szerint a Pilisi Parkerdő az épület leromlott állapota mellett azzal magyarázta, hogy az ingatlant lakottan, bérleti jogokkal terhelten kínálták eladásra. Jászait, aki egyébként a cégbíróságon közzé tett lakcíme szerint maga is a közelben él, szintén kerestük, de egyelőre nem válaszolt érdeklődésünkre.

Összesen hat szolgálati lakás található az ingatlanban, amire fel is hívták a figyelmet a pályázati kiírásban. Ez alkalmas lehetett a potenciális érdeklődök elriasztására, hiszen meglehetősen körülményes lehet új tulajdonosként féltucat bérlővel egyezkedni, kifizetni őket, lakhatási problémáikat megoldani.

Jászai Gellértnek azonban ezzel sem nagyon lehet gondja: úgy tűnik, a Pilisi Parkerdő Zrt. is beszáll a megoldásba. Amikor ugyanis a nyár derekán a helyszínen jártunk, sikerült beszélnünk az egyik bérlővel, akinek a munkahelye, a Pilis Parkerdő gondoskodik másik szolgálati lakásról.

”Valamikor júniusban tájékoztatott a munkahelyem, hogy július végéig el kell hagynom a lakást” – mondta a bérlő, aki elmondása szerint nem járt rosszul a cserével, mivel egy nagyobb lakást kapott. Arról, hogy ki vette meg az ingatlant, nem kapott információt a Pilisi Parkerdőtől, tőlünk tudta meg, hogy ki miatt kell kiköltözniük.

Kapcsolódó cikkeink

Az SCD-csoport széthordása: Irányított felszámolás

Kiadók, hotelek, focicsapat – ezeket zsákolták be Mészáros Lőrinc rokonai, barátai és üzletfelei 2016-ban

Házipénztárként használják az Eximbankot kormányközeli üzletemberek

Tiborcz- és Mészáros-közelben két keszthelyi műemlék-szálló

Újabb erőszakos gyárelvétel Pécsett: most a Zsolnay kell Páváéknak

A kurzusfüggetlen lovag

Jászainak nehéz lemosnia magáról a strómanság vádját. A Medgyessy-Gyurcsány kormányok alatt tűnt fel mint az SCD ingatlanos cégcsoport frontembere. A korábban a turisztikában ismeretlen SCD gyakorlatilag körbevásárolta a Balatont, százmilliárdos fejlesztést ígért. Ehhez pedig kilobbizta, hogy a törvényhozás módosítsa a Balaton-törvényt, hogy az addigi szabályozásban előírtnál nagyobb területre magasabb épületeket lehessen felhúzni.

Ekkoriban a teljes magyar gazdasági média találgatta, vajon kinek frontol Jászai, de túl sok volt az elmélet – Csányi Sándortól Leisztingeren át Simicskáig, a teljes akkori mágnáspaletta – ahhoz, hogy biztosan igaz legyen. Nagy vihart kavart az is, hogy éppen ettől a cégcsoporttól szerezte zamárdi villájának vízparti telkét Medgyessy Péter és felesége.

Az SCD egy ideig terjeszkedett, Budapesten is nagyberuházásokba fogtak, általában gigantikus bankhitelekből, majd a lufi kipukkant, a csoport cégei felszámolásba dőltek. A valaha ígéretes fiatal üzletember pedig – egyik ismerője szavával – “a semmi ágán ült” átmeneti ideig ideig, majd a 2010-es “fülkeforradalom” után Fidesz-közeli berkekben tűnt fel. Édesapja, Jászai Sándor a 2010-es kormányváltás után országos bányakapitány lett. Ő maga egy időben a pécsi Zsolnay porcelán-manufaktúra aktuális megmentőjeként lépett színre, mostanra pedig Mészáros szárnysegédjévé avanzsált.

Bender Dániel – Rádi Antónia

Frissítés (2017. augusztus 20.): Jászai Gellért a cikk megjelenése után az alábbiakban reagált:

„A Jászai Gellért tulajdonában álló társaság az eladótól a nyilvánosság előtt zajló, más személy számára is azonos lehetőségeket biztosító pályázati eljárás lefolytatását követően vásárolta meg az ingatlant. Az eladó Jászai Gellért részére akciót nem biztosított, míg más személy nem vállalta az eladó pályázati feltételeit. (…) Az állami tulajdonú Pilisi Parkerdő Zrt. esetében (…) több tízmillió forintos szerződések esetében a társaság normál működési rendje szerint a felügyelő bizottság dönt. (…) a [Páfrány 15 Invest Kft.]-t a pályázati határidő lejárta után jegyezték be. Jászai Gellértként pályáztam és a pályázatban leírtam, hogy projektcéget kívánok létrehozni az adásvételre. A [Pilisi Parkerdő Zrt.] mint kiíró ezt így fogadta el.”

Helyreigazítás (2017. augusztus 30.) Cikkünk korábbi verziójában valótlanul állítottuk, hogy az ingatlant augusztusra valamennyi bérlő elhagyta. A valóság ezzel szemben az, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. által létesített, valamint a vele munkakapcsolatban lévő három bérlő esetében közös megegyezéssel megszüntetésre kerültek a bérleti szerződések 2017. június 29-i dátummal, harmincnapos határidővel, azonban két bérlő lakásbérleti jogviszonya továbbra is fennáll.

Megosztás