Cikkek

Fánkozó, ékszerüzlet és statisztaközvetítés – a Filmalapból pénzelt produkciókba is bedolgozik Vajna Tímea cége

 

Két cége veszteséges, egy szerény eredményt ért el, a negyedik – a fánk- és bagelüzlet – pedig még csak most indul el. Ezek a hostessből üzletasszonnyá Vajna Tímea vállalkozásainak jelenlegi eredményei. Az Átlátszó kíváncsi volt arra, hogy a celeb cégei miként teljesítettek. Magával az üzletasszonnyal nem tudtunk beszélni, mert mint sajtósa, Ábrahám Gergely az Átlátszónak elmondta, Vajna Tímea céges ügyekben nem ad interjút. Így maradt a vállalkozások eredményeinek, beszámolóinak áttekintése. Az egyikre sokat kellett várni, mert csak szeptember 14-én készültek el vele.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Palácsik Tímea 2013 nyarán ment hozzá a kaszinóbizniszben utazó Andy Vajnához, aki 2011 óta a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos is. A házasságkötés után Vajna Tímea cégeket hozott létre. Ennek eredményeként októberben nyílik meg a celeb fánk- és bagelboltja, a Mr. Funk Donut Bagel Budapest belvárosában, az Arany János utcában.

A helyet a tavaly létrehozott „Mr. Funk” Vendéglátó Kft. működteti, magának Vajna Tímeának az ügyvezetésével. Aki ott van a tulajdonosi körben is a Beauty Enterprises Hungary Kft. révén, amelynek 50 százalékot meghaladó szavazati joga van a másik tulajdonossal, Gomez Norberttel szemben. A férfi, aki egyébként jelenleg cégvezetéstől eltiltás hatálya alatt áll, a jótékonysági célokat szolgáló Kacsafutam szervezőjeként vált ismertté.

A „Mr. Funk” másik tulajdonosa, a Beauty Enterprises, tulajdonképpen a Vajna-házaspárt jelenti, mivel az üzletasszony mellett az „AV Investments” Befektetői Kft. is tag a „Mr. Funk” Kft.-ben. Az AV Investments pedig Andy Vajna, valamint a Las vegasi Cinergi Pictures Entertainment Inc. érdekeltsége. A „Mr. Funk” székhelye a Vigadó utca 5. szám alatt van, ott, ahol Andy Vajna legtöbb érdekeltsége is megtalálható.

 

 

A Beauty Enterprises-nél maradva, azt 2014. január elején jegyezte be a cégbíróság. Ekkor a kft.-ben még benne volt Hajdú Péter televiziós producer jelenleg válófélben lévő neje, Hajdú-Sarka Katalin is, de nagyjából öt hónap után kiszállt a vállalkozásból, így Vajna Tímea maradt az ügyvezetője és tulajdonosa a Miss Universe Hungary szépségversenyt szervező cégnek. Nemsokára,  2014 novemberében azonban bekerült mellé a már említett AV Investments is.

A Beauty Enterprises 2014-ben 13,6 millió forintot, 2015-ben 63 millió forint nettó árbevételt ért el, de még így is veszteséges maradt: két éve mínusz 73,1 millió, tavaly pedig mínusz 21 millió forint lett az adózott eredménye. Arra azért futotta a veszteséges vállalkozásnak, hogy az ügyvezető celebnek egy 40 millió forintos luxusautót lízingeljen.

Gyémántbiznisz

Szintén veszteséget termelt – adózott eredménye és mérleg szerinti eredménye mínusz 70,2 millió forint lett – a gyémántkereskedelemmel foglalkozó Dorottya Diamond Palace Kft., amelynek éves beszámolóját jóval a május végi határidőn túl, csak szeptember 14-én készítették el. A vállalkozásban a Beauty Enterprises mellett tulajdonos a szingapúri hátterű MaxM Hungary Kft., ügyvezetője pedig Arik Hermann tel-avivi ékszerkereskedő.

Az exkluzív ékszerüzletet, a Dorottya Diamond Palace-t egy éve nyitották meg nagy csinnadratta közepette. A hvg.hu beszámolója szerint Vajna Tímeának a Miss Universe Hungary szépségversenyre készített, gyémántokkal kirakott korona miatt jutott eszébe, hogy be akar szállni a gyémántüzletbe, mert „a gyémánt iránti kereslet folyamatosan nő, ezért különösen jó befektetés.”

A költekezéseit nem palástoló celeb azonban nem aratott osztatlan sikert azzal a tavalyi Facebook-bejegyzésével, amelyben azt a reményét fejezte ki, hogy minden nő gyémántot kap Valentin-napra, mert az örök, és minden nő megérdemli a csillogást.

Statisztaközvetítés

Vajna Tímea nem csak a gyémántbizniszhez kapott ötletet a szépségverseny megrendezésekor, hanem eszébe jutott az is, hogy a lányok menedzselését szintén magára vállalná. Erre hozta létre 2015 májusában a Universe Management Kft.-t, amelyhez nagy reményeket fűzött.

A Borsnak azt nyilatkozta, hogy „az év végére három területen tervezünk meghatározó szereplői lenni a piacnak: modell, hosztesz, statiszta. A Universe Management három tulajdonosa három területet képvisel: Szabó Dóri a modellvilágot, Sárosi Mona a rendezvényeket, én pedig a filmes lehetőségeket hozom be a cégbe.” Szabó Dóra már nincs benne a cégben, helyére Kincses Kinga került be.

Nem kellett sokat kilincselnie Vajna Tímeának azért, hogy megszerezze a munkákat. Januárban a 444 megírta, hogy a Budapest noir című filmhez az Universe Management keresett statisztákat és szereplőket. A dolog szépsége, hogy a forgatáshoz a férje, Andy Vajna filmipari kormánybiztos vezette állami Filmalap 897 milliós támogatást nyújtott.

Korábbi cikkeink a filmipari kormánybiztosról

Mennyi adót fizetnek az Andy Vajnához köthető cégek?

Feltérképeztük az Andy Vajna magyar vállalkozásai mögött burjánzó offshore cégbirodalmat

Az Átlátszó cikkére hivatkozva kezdeményeztek vagyonosodási vizsgálatot Andy Vajna ellen

Nem fedi a valóságot Andy Vajna kaszinóvállalkozásának átláthatósági nyilatkozata

3,5 millió forintba került Andy Vajna titkos berlini bulija

Lex Vajna: Százmilliós állami támogatás öldöklős videójátékok népszerűsítésére

Andy Vajna is pórázon rángatja Magyarország kormányát

Andy Vajna kedvenc cége egymilliárd forintot tüntetett el adómentesen

Néhány hete az is kiderült, hogy ismét államilag finanszírozott film elkészítésébe dolgozik be Vajna Tímea a Universe Management révén. A cég tavaly 11 millió forintos nettó árbevétel mellett 1,8 millió forint adózott eredményt könyvelhetett el.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás