Cikkek

Szlovák céggel és hamis számlákkal verték át az adóhatóságot, futni hagyták őket

Az uniós közösségi értékesítésnek álcázott áfacsalásról szóló cikkünk után több hasonló üggyel is megkeresték az Átlátszót. Egy áfacsalással vádolt gabonatermelőt nagy valószínűséggel hamis papírok segítségével vettek rá az áfamentes értékesítésre, de az igazi felelősök ebben az ügyben sem érdeklik az adóhivatalt, csak a termelőket vegzálják.

Az uniós közösségi értékesítésnek álcázott áfacsalásról szóló cikkünk után az Átlátszót megkereste néhány szintén adócsalási láncolatban érintett gabonatermelő jogi képviselője. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ugyanis rajtuk szeretné behajtani egy öt évvel ezelőtti gabona adásvétel elcsalt áfáját. A séma most is ugyanaz: az adóhivatal láthatóan nem hajlandó a termelőknél tovább vizsgálódni az áfacsalási láncban, pedig az igazi felelősöket nem legalul kell keresni.

Az uniós értékesítés csapdái – áfacsalás a gabonakereskedelemben

Az adóhatóságnál éveken keresztül szemet hunytak az áfacsalások felett, amikor pedig mégis be kellett hajtani az adósságot, a terményt fiktíven utaztató gabonakereskedők helyett a láncolat legalján szereplő mezőgazdasági termelőket vonták felelősségre kétmilliárd forint elcsalt áfa miatt. Tovább a teljes cikkre.

Forrásunk, egy Fejér megyei, névtelenséget kérő gabonatermelő 2009-ben szerződött egy, eredetileg magyar állampolgárok által alapított szlovák céggel, a Malvia s.r.o-val arra, hogy gabonát és napraforgómagot fog eladni neki, közösségi értékesítésre. A terményért előre fizettek, ez feltétel volt, az eladás pedig piaci áron történt, a közösségi értékesítés miatt áfamentesen.

A gabona azonban valójában sohasem jutott el Szlovákiába, hanem nem sokkal a fehérvári felrakodás után meghamisított papírokkal zömmel magyarországi, dunai kikötőkbe, Paksra, Gönyűre került, onnan pedig egy magyar cég vette át. Ők már úgy árulták külföldre, mintha áfásan vásárolták volna, a papírokon azonban sehol nem a Fejér megyei termelő szerepelt. Az ügylet során gyakorlatilag hamis számlákat állítottak ki: az egyik helyről, összesen 7-8 termelőtől érkezett az áru, más helyekről pedig a számlák.

A NAV 2010-ben vizsgálatot indított az ügyben. Ugyanabban az időpontban megjelent az összes, az ügyletben érintett termelőnél és összesen 15 millió forintot meghaladó adóhiányt állapítottak meg. Megkeresték a fuvarozókat is, akik úgy vették át a Malvia s.r.o. nevében a terményt, hogy saját bevallásuk szerint nem is álltak kapcsolatban a szlovák céggel. Ezt a NAV nem firtatta, ahogy azt sem, hogy hogyan került a sofőrök aláírása és a gépjárművek rendszáma a CMR-okmányokra, amelyek azt igazolták a gabonát eladó termelők számára, hogy a termény valóban Szlovákiába került.

A termelők most perben állnak a NAV-val, az ugyanis következetesen rajtuk akarja behajtani az elcsalt áfát. A hivatal kizárólag a CMR-t és a belföldi fuvarozáshoz szükséges fuvarleveleket tekinti bizonyítéknak. Azzal azonban nem foglalkozik, hogy a Malvia s.r.o. szerződésben vállalt kötelezettséget arra, hogy az áru elhagyja Magyarországot, ezt azonban nyilvánvalóan nem teljesítette. A szlovák cég ráadásul azóta már gazdát is cserélt.

A NAV azt sem hajlandó figyelembe venni, hogy a gabonát csak úgy vihették el a termelőktől, hogy kitöltötték az úgynevezett mázsajelentést, amelyen pontosan feltüntették, hogy a vevő a Malvia és a gabona Szlovákiába fog kerülni. A dokumentum egy példányával a fuvarozóknak is rendelkezniük kell, ezt azonban ők vagy  „elvesztették”, vagy nem mutatták be. A termelők egyelőre harcolnak az igazukért.

D. Kovács Ildikó

Horváth András: Támogassák az Átlátszó küldetését! from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Megosztás