Cikkek

Orosz hátterű cégháló az INA korrupciós ügye körül

A Mol orosz hátterű üzleti partnere egy bonyolult céghálón keresztül kapcsolódik a horvát INA korrupciós ügyében érintett ciprusi offshore cégekhez. Cikksorozat, második rész.

 *****

Lev Tolkachev, a belizei Normeston Trading Limited ügyvédje 2009 végén több budapesti meghívásnak tett eleget. Társasága nevében két közgyűlésre volt hivatalos. A férfi később éveken keresztül a Normeston magyarországi embereként működött, egy 2012-es dokumentum szerint felhatalmazva arra, hogy a Normeston nevében jogi és természetes személyekkel, kormányzati testületekkel tranzakciókat kössön, bármilyen banki műveletet végrehajtson, és bármilyen iratot a társaság nevében szignáljon.

A Tolkachevet alkalmazó vállalat 2009-ben lett felerészben a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., azaz a Mol tulajdonostársa a magyar olajóriás által két évvel korábban alapított, ma a Met Zrt. nevet viselő energiakereskedő cégben, és az újdonsült partnerek rendkívüli közgyűlésen készültek az együttműködés alapjait lefektetni decemberben a 11. kerületi Október huszonharmadika utcában, a Mol székhelyén. Egy nappal korábban pedig az orosz ügyvédnek egy ingatlanhasznosító kft. alapító közgyűlésén volt jelenése több, Kárpáti Péter üzletember nevéhez kötődő ingatlanos vállalat angyalföldi székhelyén. Ez a magyar férfi lett a Normeston itteni ingatlancégének ügyvezetője is.

Orosz oligarcha lehetett a Mol tulajdonostársa

A gazpromos múltú Megdet Rahimkulovval állhatott össze a magyar Mol olajvállalat, éppen azokban az időkben, amikor Mol-vezetés és a magyar politika egyesült erővel ágált a céget érintő orosz befolyásszerzés ellen. Tovább az előző részre.

Működő tőke

Az egyedüli tulajdonos belizei offshore társaság az új ingatlanos cég FHB Banknál vezetett számlájára befizette a tizennyolcmillió forintos alaptőkét, és nagy összegű, 2012. végén a kamatokkal együtt hétszázmillió forintra rúgó dollárkölcsönt is adott, amit gyorsan hasznosítottak. A budapesti Andrássy út melletti Benczúr utcában megvásárolt ingatlanba kora 2010-ben helyezte át székhelyét a nevét stílszerűen Benczúr 13. irodaház Ingatlanhasznosító Kft.-re módosító vállalat.

A Benczúr utcai irodaház (Google Streetview)

Az épületből a Mol-leány Moltrade-Mineralimpex Zrt. költözött ki, de a Benczúr 13. Kft. nem maradt Mol-kötődésű használó nélkül. A közvetetten a Normeston tulajdonában lévő ingatlanba a már emlegetett Met Zrt. tette át székhelyét. Májusban a Benczúr 13. Kft. az irodaház egyedüli tulajdonosaként igazolást bocsátott ki a Met Zrt. részére: eszerint az energiakereskedő a címet székhelyeként a „2010. május 3-án aláírt bérleti szerződés alapján jogszerűen használja”.

Noha a Normeston 2012-ben kiszállt a Met Zrt. tulajdonosai közül, az energiakereskedő cég a mai napig a Benczúr utcai irodát használja székhelyeként. A még mindig Normeston-tulajdonú ingatlanvállalat árbevétele pedig stabilan emelkedik: a 2010-es 67 millióról 2012-re 104 millió forintra. A kölcsönre épülő ingatlanvásárlási konstrukció miatt a Normeston az irodaházhoz kapcsolódó jövedelmének egy része nem a magyar, hanem a belizei adórezsim alatt jelenik meg: a Benczúr 2012-es üzemi eredményét javarészt a harmincnégymillió forintos kamatfizetésnek köszönhető veszteség csökkentette tizennégymillió forintosra, a Normeston viszont minden bizonnyal ezzel arányosan gyarapodott.

Cégháló

A Normeston-tulajdonú Benczúr 13. Kft. ügyvezetője, Kárpáti Péter központi szereplője annak az egymással több szálon keresztül szorosan összefonódott, főleg ingatlanos cégekből álló hálózatnak, amely Iványi Pál volt MSZMP Politikai Bizottság-tag és Fazakas Imre, az orosz Jukosz olajtársaság korábbi térségi képviselőjének családi érdekeltségeihez kapcsolódik.

A Kárpáti résztulajdonában lévő, és egy időben a Normeston ingatlanos cégének székhelyéül is szolgáló angyalföldi címre bejegyzett Uniwell Kft. résztulajdonosa a Kárpáti által ügyvezetett Fundawell Kft.-nek. A Fundawell másik ügyvezetője Iványi Pál, tulajdonosai közt Fazakas Imre (Sieber-Fazakas Eszter) és Iványi (Iványi Péter, Iványi Franciska) gyerekei is megtalálhatók. Iványi Franciska és Iványi Pálné is tulajdonnal bírnak az IFP Kft.-ben, amelynek egyik résztulajdonosa, az Iványi Franciska ügyezette Prowell 2007 Kft. az Uniwellben is résztulajdonos. A Benczúr 13. ügyeiben egyébként a Uniwell címére lehet emailt írni Kárpátinak.

Az Uniwellben résztulajonos még a Redis Kft. is. Ebben a cégben korábban felügyelőbizottsági tag volt Iványi Pál, mostani tulajdonosai közt szerepel Fazakas Imre és felesége is. Fazakas Imréné a Nixin Kft.-t ügyvezeti Kárpáti Péterrel együtt, itt korábban Fazakas Imre és a Fazakas-családhoz tartozó Cappelli Éva is résztulajdonosok voltak. Fazakas Imre a Contradex Kft.-ben is résztulajdonos, ahol ma a Redis egyik korábbi felügyelőbizottsági tagja, Nardai Tibor résztulajdonos.

A céghálózat több ponton kapcsolódik azokhoz a ciprusi cégekhez, amelyek a horvátok koronatanúja, Robert Jezic szerint a Sanadernek szánt kenőpénzt folyósították. Jezic eredetileg tízmillió euróról beszélt, a horvát ügyészség szerint ekkora összegre kötött tanácsadói szerződést a Jezic tulajdonában lévő svájci cég, a XenoplastShipping AG  az egyaránt ciprusi Hangarn Oil Products Ltd.-vel, illetve Ceroma Holdings Ltd.-vel. A Xenoplast számlájára végül ötmillió euró érkezett meg 2009 júliusában, a Normeston budapesti aktivizálódása előtt. A cég ügyvezetője, Stefan Hürlimann korábbi vallomásában azt mondta, Fazakas Imrével tárgyalta le a pénz érkezését.

Ciprusi szálak

A két ciprusi vállalatról és a náluk korábban ügyvezetői feladatokat ellátó újabb ciprusi vállalatokról, a Potassa Holdings Ltd.-ről és Atlas Alpha Services Ltd.-ről ellentmondásos hírek terjengenek. Tavalyelőtt Heti Válasz azt tárta fel, hogy „a Ceroma Holdings Ltd.-t társigazgatói rendszerben üzemeltetik, és a cégben bizonyos Fazakas Imrének vezető szerepet osztottak. Közben a másik limasszoli érdekeltség, a Hangarn Ltd. kereskedelmi képviseletének otthont adó budakeszi ingatlant Fazakas lánya birtokolja”.

Két éve a korábban Oroszországban nemkívánatossá vált, majd nemrég visszaköltözött Mihail Gucerijev, a Russneft résztulajdonosa vallotta azt, hogy a Ceroma és a Hangarn az ő cégei. Fazakas az orosz üzletemberrel összhangban azt vallotta, hogy Gucerijevvel teljesen más célra szánták a kifizetett eurómilliókat. A Heti Válasz azt is megírta, hogy a két „kenőcég” adminisztratív vezetését ellátó ciprusi entitások a Gazprom leányvállalati listáján bukkantak fel, az orosz vállalat azonban elhatárolódott a cégek korábbi tevékenységétől.

Az Atlas Alpha Services Ltd. a Heti Válasz szerint korábban Megdet Rahimkulov bizniszeit segítette elő – ez a momentum alátámasztja azt a korábbi feltételezésünket is, hogy az orosz oligarcha állhat a Normeston mögött. Rahimkulov Fazakast személyesen is ismerheti, az egy időben egyaránt Gazprom-résztulajdonú Panrusgáz és az Általános Értékforgalmi Bank mint állomáshely mindkettejük életrajzában megtalálható.

Akárkié is azonban a Normeston, annyi biztos, hogy a székházas cégéhez kapcsolódó hálózat a ciprusi vállalatokhoz is kötődik: az Opten cégadatbázisában a Hangarn igazgatójaként szereplő Atlas Alpha Services magyar kézbesítési megbízottja Nardai Tibor, az Iványi-Fazakas-Kárpáti cégháló egyik szereplője. Nardai 1998-al kezdődően négy éven át a Rahimkulovhoz kötődőnek tartott, offshore hátterű Interenergo Kft.-nél is dolgozott. Ebben az időben Fazakas ugyanitt felügyelőbizottsági tag volt, a cég később a Rahimkulov családi cégéhez, a Kafijathoz került.

A Hangarn budapesti kereskedelmi képviseletét ügyvezető Erdős Péter korábban a Contradex ügyvezetője volt – az Index korábban már megírta, hogy a Contradex és a Hangarn-képviselet egy címen működtek. A Ceroma emellett a Nixinben is résztulajdonnal bírt korábban. Az Iványi-Fazakas-Kárpáti céghálón kívül egyik ciprusi cégnek sem nagyon volt észlelhető, komolyabb magyarországi jelenléte.

Karnyújtásnyi távolság

A Mol állítása szerint a (megerősítetlen információnk szerint az Adriai-tenger térségében nem elhanyagolható játékosnak számító) Hangarn régi beszállítójuk, a magyar ügyészség évtizedekre visszamenőleg vizsgálta a kettejük közti kapcsolatot, ám a Ceromáról az INA-ügy előtt sosem hallottak. Az ismeretlen ciprusi cég azonban azóta más vonalon is feltűnt a Met Zrt. környékén.

A Tanker Port Környezettechnológiai és Innovációs Kft.-t  három magyar magánszemély alapította 2010 áprilisában, majd cég bő háromnegyedét 2012 októberében megvásárolta a Ceroma (illetve a cég ügyvezetői feladatait ellátó Atlas Alpha Services). A cég a tulajdonszerzést követő héten belül átköltözött a Benczúr utcai irodaházba, ahol Kárpáti Péter Benczúr 13-ügyvezető  a cím székhelyként használatára engedélyt adó hozzájárulásának szövege szerint a Tanker Port „határozatlan időre bérelt irodát”. Az INA-botrányban nevesített ciprusi cég 76%-os tulajdonában lévő, főként üzemanyag-kiskereskedelemmel foglalkozó vállalat székhelye ma is a Met Zrt.-nek is otthonul szolgáló irodaházban van.

Sarkadi Nagy Márton

Folytatjuk. A céginformációt az Opten szolgáltatta.

 

Megosztás