Cikkek

Dobjunk össze egy golyóálló mellényt Jászberényinek!

Jászberényi Sándor kollégánk, Egyiptomban élő szabadúszó újságíró támogatási felhívással fordul az Átlátszó olvasóihoz: „Megunt gázmaszkját, sisakját, golyóálló mellényét adományozza nekem, vagy támogassa az atlatszo.hu-t, hogy egy rendes 7.62-es mellényt vásároljanak! Most tényleg égető szükség lenne arra a mellényre, mert a kollégák Kairóban nem tudják kölcsönadni a sajátjukat. Használják.”

Az egyiptomi konfliktusban jelenleg már éleslőszerrel lőnek a tüntetéseken, rendszeresek az összecsapások a hadsereg és a megbuktatott iszlamista elnök, Mohamed Murszi támogatói között. Több száz tüntető és katona esett áldozatul az összecsapásokban, és több újságíró is meghalt az elmúlt héten Kairó utcáin, ahol Jászberényi is dolgozik.

Egyiptom: négy óra ölés

A szükségkórházba érkező sérültek mindent elmondtak, milyen ez az összecsapás. A 7.62-es lövedék csontot érve irányt módosít, szilánkok törnek le belőle – akit kalasnyikovval lőnek meg, tökmindegy hol, gyakorlatilag menthetetlen eset. A 9 milliméteres pisztolygolyó jobb esetben átmegy a delikvensen, de a rendőrség és a hadsereg mostanában fejre és mellkasra céloz. Tovább a teljes cikkre.

Jászberényi Sándor (1980) újságíró, költő és novellista. Járt Csádban, Jemenben, Líbiában, Nigériában, tudósított a líbiai forradalomról, a 2009-es Öntött ólom hadműveletről, többször megfordult a Gázai övezetben. 2007 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal Egyiptomban él. Cikkeiért Minőségi Újságírás-díjban és Junior Prima-díjban részesült.

A 2011-es egyiptomi forradalom kitörése óta tudósít a fejleményekről a magyar és a nemzetközi médiának. Utánajárt a Sínai-félszigeten állomásozó magyar MFO kontingenst ért támadásoknak, rendszeresen tudósít az utcai harcokból, interjúkat készített szélsőséges iszlamista csoportokkal. Riport könyve idén jelent meg Budapest-Kairó: egy haditudósító naplója címmel a Librinél.

Kik támadták meg a békefenntartókat a Sínai-félszigeten?

A Sínai-félsziget rohamosan destabilizálódik az egyiptomi forradalom óta eltelt időben. A fegyveres konfliktusok szinte mindennaposak a régióban: nincs olyan hét, hogy ne olvasnánk összecsapásokról, rajtaütésekről. Az Izraelbe vezető gázvezetéket eddig tizenháromszor robbantották fel ismeretlen fegyveresek, az egyiptomi kormányzat pedig már két „Sas” elnevezésű hadműveletet indított a határvidék megtisztítására, eddig minden látható eredmény nélkül. Tovább a teljes cikkre.

„Megunt gázmaszkját, sisakját, golyóálló mellényét adományozza nekem, vagy támogassa az atlatszo.hu-t, hogy egy rendes 7.62-es mellényt vásároljanak! Most tényleg égető szükség lenne arra a mellényre, mert a kollégák Kairóban nem tudják kölcsönadni a sajátjukat. Használják.” – üzeni Sándor barátunk az Átlátszó olvasóinak.

Támogatásokat az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. fogad a MagNet Magyar Közösségi Bank 16200216-00141891 bankszámlaszámán. PayPal: [email protected]. Megjegyzésként kérjük tüntesse fel hogy „Egyiptom”, az így érkező adományokat továbbküldjük Jászberényinek.

Ilyen mellényt (1560 USD) szeretne Sanyi. Vagy legalább egy ilyet (500 USD).

Jászberényi cikkei az Átlátszó Vadkelet rovatában

Jászberényi Tumblr blogja

Jászberényi életrajza a Wikipédián

Jászberényi egyiptomi riportkönyvét itt lehet megrendelni

(Fotó: Ester Meerman) 

Megosztás