Cikkek

Pintér Sándor és a levéltitok: a belügyminiszter téved

A belügyminiszter szerint bűncselekmény történt, amikor az Európai Bizottság elnökének a magyar miniszterelnökhöz írt levelét egy újságíró közzétette. Az írásbeli kérdésre adott válaszban szinte sajnálkozva állapítja meg Pintér Sándor, hogy csak a magánindítvány hiánya miatt nem kerülhet sor a büntetőeljárás megindítására.

Sajnáljuk, Miniszter Úr, Ön téved.

A közzétett dokumentum egy közhatalmat gyakorló személy (Barroso) hivatalos levele egy másik közhatalmat gyakorló személynek (Orbán Viktornak), vagyis az teljes egészében közérdekű adatnak minősül. Aminek  a szabad terjesztéséhez még az Alaptörvény VI. cikk (2) bekezdése szerint is mindenkinek joga van, az fogalmilag nem lehet a levéltitok megsértése.

Kicsit úgy tűnik, hogy az Alkotmánybíróság decemberi, a sajtószabadságot védelmező döntését nem sikerült a kormányzatnak teljes mélységében átéreznie. Ahogyan a rendőrök alkotmánysértő módon fenyegették a hamis tanúzás következményeivel az atlatszo.hu főszerkesztőjét, ugyanúgy jogsértő lenne, ha a belügyminiszter álláspontjának megfelelve (akár még magánindítvány esetén is) eljárást indítana a rendőrség a Barroso-levél kiszivárgása miatt. De mindkét lehetőség kiválóan alkalmas arra, hogy elrettentse a sajtót attól, ami a dolga. Hogy a közügyekben a nyilvánosságot tájékoztassa.

 

Megosztás