Cikkek

Döntött az Alkotmánybíróság:
atlatszo.hu – médiatörvény 1:0

Mint emlékezetes, az atlatszo.hu főszerkesztőjét a rendőrség az új médiatörvényre való hivatkozással az információforrásának felfedésére kötelezte, amit, miután az újságíró ismételten megtagadta az információforrás felfedésére való kötelezést, az ügyészség is jogszerűnek minősített. Az Alkotmánybíróság mai határozatában tartalmát tekintve helyt adott korábbi indítványunknak, ami az újságírói forrásvédelem szabályozásának hiányosságairól szólt.

Mi magunk sem gondoljuk azt, hogy a forrásvédelem minden mást überelő érték lenne. Ha egy újságíró készülő terrorcselekményről szerez tudomást, az emberi életek védelme nyilván fontosabb, mint az, hogy a sajtó titokban tarthassa informátorát. Az eddig hatályos szabályozás ugyanakkor ténylegesen semmilyen korlátot nem állított a hatóságokkal szemben, mint ahogy azt a nyomozó a főszerkesztőnk kihallgatásakor el is mondta, ő döntheti el, mi az a „különösen indokolt eset”, amikor az újságírónak meg kell neveznie a forrását.

Az AB mai határozata megerősítette azt, amit már a legelső, a rendőrséghez címzett panaszban is kifogásoltunk:

– nincs rendben az, hogy a rendőrség mint nyomozó hatóság lényegében bármikor kötelezheti az információforrás felfedésére az újságírót,

– nincs rendben az, hogy a konkrét ügyben nem a független bíróság dönt arról, mihez fűződik nagyobb érdek, a sajtószabadsághoz vagy a bűnüldözéshez,

– nincs rendben az, hogy gumifogalmakra hivatkozva az újságíró (és ezzel az információforrása, valamint az információhoz hozzájutó nagyközönség) lényegében védtelenné válik a hatósági kötelezéssel szemben.

A döntés alapján mind a büntetőeljárásban, mind a polgári perek során, mind pedig a közigazgatási hatósági eljárásban biztosítani kell az újságírói információforrások tényleges védelmét. Ha a törvényalkotó úgy dönt, hogy vannak olyan esetek, amikor az információforrás felfedésére kell a sajtót kötelezni, akkor ezt bíróság hatáskörébe kell utalnia. A határozat szerint az állami szervnek kell bizonyítania, hogy a konkrét ügyben valóban indokolt a forrás felfedésére kötelezés, illetve azt is, hogy az adott bizonyíték más módon nem szerezhető meg. Ezek az alkotmányossági követelmények összességünkben szerintünk is garantálni tudják a sajtószabadság megfelelő érvényesülését ebben a kérdésben.

A magunk részéről segítséget szeretnénk nyújtani a törvényalkotónak ahhoz, hogy az alkotmánybírósági határozatnak megfelelő szabályozást hozzon a kérdésben. Ezért kidolgoztuk azt a törvénymódosító csomagot, ami gondosan egyensúlyoz a különböző érdekek között, de megfelelő garanciákat ad az újságíró számára, hogy csak tényleg indokolt esetben kelljen az információforrását felfedni.

Az atlatszo.hu alkotmánybírósági indítványa letölthető innen  (PDF)

Az atlatszo.hu törvénytervezete letölthető innen (PDF) 

(Fotó: innen)

Megosztás