Cikkek

Milliárdokat mosnak tisztára fantomcégek nemzetközi hálózatán keresztül

Fantomcégek  és strómanjaik nemzetközi hálózatát mutatja be az atlatszo.hu együttműködő partnerének új projektje, a Proxy Platform (Stróman -hálózat). A nemzetközi oknyomozó újságírói projekteket koordináló Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) szervezésében elkészült weboldalon grafikus eszközökkel, háttérdokumentumokkal és  újságcikkekkel  mutatja be, hogyan működnek együtt világméretű hálózatot alkotva bűnszervezetek, korrupt hivatalnokok és politikusok.

A drog – és emberkereskedelemből, fegyvercsempészetből és adócsalásból származó pénzeket e hálózat segítségével “mossák tisztára”,  naiv vagy nemtörődöm hétköznapi embereket – vagy csak a nevüket, adataikat – strómanként használva,  fantomcégeken keresztül.

A „Stróman hálózat” -projekt cégeket, strómanokat, bankokat s cégbejegyzéssel foglalkozó ügynökségeket vizsgált.  Az eredmények megdöbbentőek voltak: az OCCRP által vizsgált egyik fantomcég például –  a Tormex Ltd. –   Új-Zélandon került bejegyezésre 2007-ben, majd tizenöt hónappal később már több mint 680 millió dollárnyi banki tranzakcióban vett részt. (További történetek itt olvashatók.)

Az OCCRP oknyomozó újságírói azt találták, hogy az érintett fantomcégek nagy részét az új-zélandi GT Group  és a londoni székhelyű Midland Consult jegyeztette be. A vizsgált banki átutalások egy része valós cégtől érkezett, de e tranzakciók  mögött sosem állt szerződésben foglalt teljesítés, ráadásul a pénzt egy másik fantomcég visszautalta. Több tranzakció is bűnözőkhöz vagy törvényellenes tevékenységet folytató cégekhez kötődött: köztük ázsiai bűnszervezetekhez, a nemrég gyanús körülmények között, börtönben meghalt Sergei Magnitsky közérdekű bejelentő által felfedett emberekhez, és például az Egyesült Államok történetének legnagyobb pénzmosási ügyéhez (Wachovia Bank és a Sinaloa drogkartell).

Miközben tehát Kelet-Európa kormányai és állampolgárai a válsággal küzdve hitelek felvételéért fordulnak a nemzetközi pénzügyi intézményekhez, addig ugyanitt több milliárd euró kering egy illegális rendszerben, szervezett bűnözői csoportokat és korrupt politikusokat gazdagítva. Az orosz Központi Bank adatai szerint 2011-ben 250000 orosz cég egyáltalán nem fizetett adót  és éves jelentésük szerint  nem végzett gazdasági tevékenységet, de bankszámláikon  több, mint 130 milliárd dollár vándorolt keresztül (ez Oroszország 2011-es költségvetésének közel fele).

A fantomcég-hálózat több száz (talán több ezer), csak papíron létező cégre épül. Vezetőik  – a cégbejegyzés szerint – hétköznapi emberek, akik csupán meghatalmazott strómanok. Sokuk nem is tud róla, hogy a nevén céget jegyeznek.  Bűnözők és korrupt hivatalnokok használják pénzmosásra ezeket a fantomcégeket illegálisan szerzett milliárdokat alakítva így “tisztának” látszó vagyonná. A pénzmosásért természetesen sosem a valódi tetteseket vonják felősségre, hanem a gyanútlan, megvezetett  strómanokat.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC)szerint a világon gyártott ópiátoknak 20 -25%-át , a kokainnak 40%-át sikerül lefoglalni.  A pénzmosási ügyeknél a felderítési arány mindössze 0,2%. Az OCCRP beazonosított néhány pénzmosásban utazó céget. Valamennyiük közös vonása, hogy nincsenek irodáik és alkalmazottaik. Nem fizetnek adót és legtöbbször nem végeznek semmilyen gazdasági tevékenységet. A valódi tulajdonosok stróman igazgatók és részvényesek mögé rejtőznek, akikhez semmilyen kapcsolat nem fűzi őket. A fantomcégeket off-shore regisztrációs ügynökségek jegyzik be és általában egy orosz vagy lett bankszámlán kívül semmilyen jegyzett vagyonuk nincs. E világméretű, láthatatlan off-shore hálózat tagjaiként e cégek csak  egy-egy bírósági ügy kapcsán kerülnek valamelyest szem elé.

Az  igazságszolgáltatás a  korrupciós ügyekbe keveredett hivatalnokokat és bűnszervezeteket  a világon mindenütt ügyenként külön vizsgálja. Egyénekre hajtanak, nem a rendszer egészének a felszámolására. Az összes bűnöző ugyanazt a módszert használja:  fantomcégeken keresztül oda-vissza utalva míg végül egy stróman vezette off-shore kirakat-céghez kerül a vagyon- mondta az OCCPR-nak Ruslan Milchenko,  a moszkvai rendőrség adóügyi osztályának korábbi vezetője, aki ma egy korrupcióellenes központot irányít.

További részletek

 

 

Megosztás