Cikkek

Free Zsák Ferenc!

Védekezhessen szabadlábon Zsák Ferenc!  – Az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ csatlakozik a Védegylet kezdeményezéséhez.

Június 16. óta előzetes letartóztatásban van Zsák Ferenc Tibor, a győri Audi-gyár Natura 2000-es területen történő bővítése ellen tiltakozó természetvédő aktivista, akit az Audi jogtalan előny kérésével vádol. Az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ – bár az ügy részleteire vonatkozóan még nem állnak rendelkezésünkre információk – aránytalannak tartja az intézkedést, ezért csatlakozik a Védegylet kezdeményezéséhez, amelyben Zsák Ferenc szabadlábra helyezését sürgetik.

„Az Emberi Jogok Európai Bíróságának következetes gyakorlata szerint az alapos gyanú megléte csak egy rövid, kezdeti időszakban elégséges a személyes szabadságtól való megfosztáshoz. A továbbiakban a bíróságnak konkrét, az adott ügyhöz kapcsolódó indokolással kell igazolnia, hogy az előzetes letartóztatáshoz kapcsolódó közérdek olyan súlyú, hogy az az ártatlanság vélelme ellenére is megalapozza a személyes szabadságtól való megfosztást.” (Kőszeg Ferenc: Bűnözés, börtönnépesség, előzetes letartóztatás [Belügyi Szemle, 2011/4.])

2010. szeptemberében Orbán Viktor és Rupert Stadler Audi AG-elnök bejelentette, hogy 900 millió eurós beruházással új üzemet létesít Győrben, amely 1800 új munkahelyet teremt. Az Audi a bővítéshez munkahelyenként 6 millió forintnak megfelelő, összesen 11,2 milliárd forintos állami támogatást kap, miközben a kis- és közepes vállalkozások a Nemzetgazdasági Minisztérium munkahely-teremtési célú pályázata keretében maximálisan 2,2 millió forintot vehetnek igénybe. Az üzem bővítését a jelenleg is működő Audi-gyár melletti, a Honvédelmi Minisztérium (HM) tulajdonában lévő és Natura 2000 védettséget élvező, volt győrszentiváni lőtérre tervezték, amely ma még több mint száz védett és fokozottan védett állat és növényfaj élőhelye.

Zsák Ferenc, a Tiszántúli Természetvédők Társaságának (TTT) vezetőjeként több hónapja tiltakozott a tervezett Audi-beruházás helyszíne ellen. Zsák a Honvédelmi Minisztérium ellen is feljelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (Olaf), arra hivatkozva, hogy a HM annak ellenére vett fel EU-pénzeket a lőtér élővilágának megőrzésére, hogy közben a magyar állam kérelmezte az Európai Bizottságnál, hogy átadhassa a védett területet az Audinak.

Az Audi időközben – az engedélyezési eljárás befejezése előtt – elkezdte a munkálatokat. A civil szervezet nevében Zsák Ferenc más természetvédelmi területek fejlesztését kérte a beruházótól. Az Audi a kérést vesztegetési kísérletként értelmezte és jogtalan előny kérésére való hivatkozással feljelentette Zsákot, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda május 30-án őrizetbe vette a természetvédőt. A bíróság akkor – az ügyészségi indítvány ellenére – nem látta indokoltnak a gyanúsított előzetes letartóztatását, így Zsák Ferencet szabadon bocsátották és szabadlábon védekezhetett. Az ügyészi fellebbezést követően azonban a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 2011. június 16. napjától kezdődően egy hónapra elrendelte Zsák Ferenc előzetes letartóztatását.

Zsák Ferenc együttműködött a hatóságokkal,  a szükséges dokumentumokat a nyomozás során lefoglalták, ezért szükségtelennek és megdöbbentőnek tartjuk előzetes letartóztatását és annak meghosszabbítását, továbbá alkalmasnak arra, hogy a közérdek érvényesüléséért küzdő személyeket és civil szervezeteket megfélemlítsék vele.

Az atlatszo.hu szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy nagyobb horderejű ügyekben, súlyosabb bűncselekményekkel vádolt személyek szabadlábon védekezhetnek. Emlékeztetünk, hogy a vádemelés óta szabadlábon védekezhet a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsított Verók István volt MSZP-s terézvárosi polgármester és tizenhárom társa. Szintén szabadlábon védekezhet a sajtóértesülés szerint külföldön tartózkodó, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsított Molnár László, a Paksi Atomerőmű és az MVM volt vezérigazgató-helyettese. Szabadlábon védekezhet az ügyvédeik szerint kémkedéssel illetve bűnpártolással gyanúsított Szilvásy György, volt titokminiszter és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója is.

Ezzel nem azt akarjuk sugallni, hogy a fent nevezettek esetében fennállnak az előzetes letartóztatás törvényi feltételei. Viszont nehéz elhinni, hogy Zsák Ferenc esetében jobban fennállna az elrejtőzés vagy a szökés veszélye, mint egy külföldön tartózkodó menedzsernél, vagy hogy jobban meg tudná akadályozni a büntetőeljárás sikerét, mint a profi manipulátori kiképzéssel rendelkező volt nemzetbiztonsági főigazgató.

Az Audi-gyár bővítésével kapcsolatos közmeghallgatáson több civil szervezet – közöttük a TTT – aggodalmát fejezte ki a beruházó által kompenzációként felkínált áttelepítés és kompenzáció sikerességét illetően, mivel a Fertő-Hanság Nemzeti Park tanulmánya 16 százalékos arányúra becsülte az intézkedés alanyainak túlélési arányát. A szervezetek által javasolt természetvédelmi intézkedéseket végül figyelmen kívül hagyták. A közmeghallgatásról szóló jegyzőkönyvet a győri polgármesteri hivatal nem tette közzé és a meghallgatáson jelen levő szervezeteknek sem adta ki.

Az atlatszo.hu a Védegylethez hasonlóan kezdeményezni fogja a jegyzőkönyv és az ügyre vonatkozó összes dokumentum kiadását, nyilvánosságrahozatalát.

 

Megosztás