médiaszereplés

A Paksi Atomerőmű által melegített Dunáról beszélt Fülöp Orsolya a Millásreggeliben

A júliusi kánikula idén is nagyon felmelegítette a Dunát: a hivatalos vízügyi mérőállomás 25-26°C-os vízhőmérsékleteket mért Paksnál. A folyót még tovább melegítette az atomerőműből óriási mennyiségben kiömlő, 33-35°C-os víz. Bár néhány napon csökkentették az erőmű termelését, tapasztalataink szerint így sem tudták tartani a jogszabályban előírt hőkorlátot, és az alkalmazott mérési módszer nem is alkalmas erre. A részletekről kollégánk, Fülöp Orsolya beszélt a Millásreggeliben.

A dunai élővilág védelme érdekében hozott jogszabály szerint az atomerőmű kifolyócsatornája alatt 500 méterre már nem lehet melegebb a Duna 30°C-nál. Az atomerőmű által közölt hivatalos adatok szerint (2018201920222023) a Duna hőmérséklete még soha nem érte el a 30 fokot ezen a helyen. Mi azonban idei ottjártunkkor, július 19-én is tapasztaltunk ennél magasabb hőfokokat: a mérési szelvény különböző pontjain 27,5 és 31 fok közötti értékeket mértünk. Ugyanezen a napon az erőmű által közölt napi adatok 29,75 – 29,79°C voltak.

A Millásreggeli műsorvezetői többek között arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire transzparens a Paksi Atomerőmű a hőmérsékleti korlát betartásának tekintetében? Ahogy kollégánk elmondta az adásban, a termelés csökkentéséről az erőmű hírt szokott adni– az igazán elszántak ezt a MAVIR honlapján is követhetik – és néhány éve a vízmérési adatokat is publikálja a saját honlapján. Ami problematikus, az az, ahogyan a méréseket végzik, ugyanis nem akkor, nem egészen ott és nem úgy mérnek, ahogyan az szükséges lenne.

Az első számú probléma, hogy az erőmű a part mellett lévő kb. 0-25 m-es sávban nem mér, „a csónakból történő mérés méréstechnikai okai miatt”. Ugyanakkor jellemzően éppen ezen a részen a legmelegebb a víz.

Másrészt, a hivatalos vízügyi adatok szerint jellemzően a késő délutáni órákban a legmelegebb a folyó, az erőmű pedig általában 11 és 14 óra között mér. Július 19-én például 11-12 óra körül 25,3-25,4 fokos volt a Duna alaphőmérséklete, 17-20 óra között pedig 26˚C.

 

Harmadrészt, az erőmű különböző pontokon sok adatot vesz fel egymás után, majd ezekből egy bonyolult statisztikai eljárással egyetlen napi értéket képez. A mért értékek között ugyanakkor lehetnek 30 foknál magasabb értékek is, de a képzett „átlag” akkor is kismértékben 30 fok alatt tud maradni.

A melegedés mellett az aszályos időszakok szoktak fejtörést okozni az atomerőmű számára, hiszen extrémen alacsony vízállások esetén csak extra technikai megoldások segítségével tudnak vizet szivattyúzni az erőműbe. A klímaváltozás miatt mindkét probléma egyre inkább előtérbe kerül.

Megosztás