médiaszereplés

A magyar-ukrán határon zajló nemzetközi migrációról beszélt Fülöp Orsolya a Klubrádióban

Ahogy nemrég részletesen leírtuk, különféle ügynökök a háborús helyzetet kihasználva, szervezett módon segítik EU-n kívüli állampolgárok bevándorlását az ukrán-magyar határon keresztül. Úgy tűnik, a magyar rendőrség nemrégiben szigorított a belépési szabályokon, az állítólag bevezetett szabályozás azonban jogvédők szerint jogsértő. Erről a témáról kérdezték munkatársunkat a Klubrádió február 14-i esti hírműsorában.

Az ügynökök ajánlata a következő: meghívólevelet szereznek egy ukrajnai egyetemre, majd az egyetemi papírok birtokában elintézik az ukrajnai vízumot és a beutazást Ukrajnába. Esetleg egyenesen a magyar határig is, ahol a magyar rendőrség a vonatkozó jogszabályok értelmében minden belépőt beenged(ett eddig) a háborús helyzet miatt.

Néhány napja megjelent cikkünkben részletesen bemutattuk, hogy érvényes papírok birtokában maga a határátlépés legális, vagyis szigorú értelemben véve nem illegális migrációról van szó – a magyar határig vezető út ugyanakkor jogilag nem feltétlenül feddhetetlen. A jelek szerint a szervezett hálózatban sok esetben hivatalos szervek (pl. követségek, hatóságok) munkatársai is részt vesznek.

Ha az ember nekiáll keresni, akkor elég könnyen talál ilyen jellegű hirdetéseket és videókat az interneten. Nem állt módunkban minden hirdetés valódiságát ellenőrizni, de egy delhi kontaktunk segítségével szúrópróbaszerűen felhívtunk három hirdetést. Mindhármuknak volt számunkra ajánlata.

Szerettünk volna képet kapni arról, hogy Magyarország mennyire lehet érintett ebben a kérdésben. Megkérdeztük az ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium nemzetközi oktatásért felelős háttérintézményét, hogy hány meghívólevelet adtak ki ukrajnai egyetemek tavaly. Tájékoztatásuk szerint a háború kitörése óta, márciustól novemberig pedig 9476 meghívólevelet adtak ki külföldiek számára. Tavaly is azon országokba adták a legtöbb meghívólevelet, ahonnan a legtöbb külföldi diák szokott érkezni, vagyis: Indiába, Marokkóba, Türkmenisztánba, Azerbajdzsánba, Nigériába, Kínába, Törökországba, Egyiptomba, Izraelbe, Üzbegisztánba.

 

Nem tudjuk, hogy hány olyan határátlépésre került sor a magyar-ukrán határon, ahol a harmadik országbéli (nem ukrán, nem EU) állampolgárok egyetemi hallgatóként vagy egyetemi meghívólevéllel érkeztek Magyarországra. Arról viszont kaptunk adatot az ORFK-tól, hogy havonta hány határátlépés történt 2022-ben a magyar-ukrán határon, és mely országok állampolgárai léptek át. Az adatok szerint a háború kitörése után az ukránok és magyarok után az indiai állampolgárok léptek át legtöbbször az ukrán határon.

„Ukraine to Hungry sure shot” – bezárnák a migrációs kiskaput a magyar-ukrán határon | atlatszo.hu

Ajánlatuk a következő: elintézik a felvételt egy ukrajnai egyetemre, majd az egyetemi papírok birtokában leszervezik az ukrajnai vízumot és a beutazást Ukrajnába. Esetleg egyenesen a magyar határig is, ahol a magyar rendőrség a vonatkozó jogszabályok értelmében minden belépőt beenged(ett eddig) a háborús helyzet miatt.

Értesüléseink szerint január 20-án egy új ORFK-utasítás lépett életbe, amely szerint harmadik országok állampolgárai már nem léphetnek be a magyar-ukrán határon, vagy legalábbis csak korlátozott mértékben. Kértük az ORFK-t, hogy erősítsék meg vagy cáfolják értesülésünket, valamint hogy ismertessék az új eljárásrend lényegét, és hogy mi tette szükségessé annak bevezetését. Tíz nap elteltével végül reagáltak, a feltett kérdéseinkre azonban nem kaptunk érdemi választ.

 

Cikkünk szerzője, Fülöp Orsolya a Klubrádió február 14-i híreiben beszélt a részletekről. Kollégánk elmondta, hogy az ukrán egyetemi meghívólevelek valósak, ám sokan visszaélnek velük: soha nem kezdik meg tanulmányaikat Ukrajnában, hanem onnan Magyarországra jönnek. Ennek a tendenciának vethet véget a magyar rendőrség által állítólag január végén bevezetett eljárásrend, amiről azonban kérdésünkre sem adtak bővebb tájékoztatást.

Megosztás