médiaszereplés

A titkosított török hadibeszerzésekről beszélt Erdélyi Katalin a Klubrádióban

Nemrég megjelent cikkünkben feltártuk, hogy milyen hadiipari együttműködések vannak Magyarország és Törökország között. Bemutattuk, hogy a magyar honvédség egy olyan közvetítőcégen keresztül vett török páncélkocsikat, amelynek egyik tulajdonosa a jachtos Szíjj László, a másik pedig Adnan Polat jobbkeze. Állítólag török drónokat is fogunk vásárolni, de a magyar kormány a beszerzések adatait 30 évre titkosította. A részletekről Erdélyi Katalin a Klubrádió péntek reggeli műsorában beszélt.

A TI Magyarország oknyomozó mentorprogramjának keretében készült az a cikk, amelyben az Átlátszó főszerkesztő-helyettese, Erdélyi Katalin, és mentoráltja, Billay Gábor bemutatta, hogy milyen hadiipari együttműködések vannak hazánk és Törökország között.

Tavaly a magyar honvédség 10 darab Ejder Yalcin nevű páncélozott járművet vett, amelyeket a török Nurol Makina nevű hadiipari cég gyárt. Az itthon Gidrán névre keresztelt járműveket azonban nem közvetlenül a gyártótól, hanem egy közvetítőn, a HT Division Zrt.-n keresztül vette a magyar állam. A cég két tulajdonosa pedig egy-egy magyar és török kormányközeli üzletember.

Egyikük Szíjj László, akinek építőipari cége 2010 óta rengeteg állami megbízást kapott, és Mészáros Lőrinc mellett a Fidesz gazdasági hátországának második legfontosabb szereplője lett. Rendkívüli gazdagodásának csalhatatlan jele, hogy három luxusjachtot is vett az elmúlt években, kormányközeli kapcsolatait pedig az mutatja kitűnően, hogy az egyik jachtján Szijjártó Péter külügyminiszter is nyaralt már. A közvetítőcég másik tulajdonosa egy török oligarcha, az Orbán Viktorral is jó barátságban lévő Adnan Polat jobbkeze, Suat Karakus.

Orbán és Erdogan haverjai állnak a honvédség 30 évre titkosított török beszerzései mögött | atlatszo.hu

Most, a program első fázisában „a későbbi kaposvári gyártáshoz licenszt adó török cég szállítja a járműveket”, majd a második fázisban kezdődik meg a magyarországi gyártás, amelynek során fokozatosan átállnak az európai fegyverrendszerek beépítésére. „A programhoz kapcsolódó gyártást és kutatás-fejlesztést a továbbiakban német-magyar együttműködésben végzik.” – írta a közlemény.

Azt nem tudni, hogy mennyit fizetett a hadsereg a Gidránokért, mert a magyar kormány 30 évre titkosította a török hadibeszerzéseket. Csupán annyit hoztak nyilvánosságra, hogy hamarosan további 40 darab jármű érkezik Törökországból, majd pedig a licensz alapján Kaposváron fognak gyártani páncélautókat a német hadióriás, a Rheinmetall itteni leányvállalatával együttműködve.

 

Erdélyi Katalin, lapunk főszerkesztő-helyettese a Klubrádió Reggeli Gyors című adásának október 14-i adásában beszélt a részletekről. Erdélyi azt is elmondta a műsorban, hogy a Gidránokhoz hasonló konstrukció alapján Békéscsabán drónok gyártása kezdődhet a kormány bejelentései alapján, ugyanis a török Karayel-SU beszerzéséről tárgyalnak már egy ideje. A hírek szerint abból is vesz néhány darabot a magyar kormány a törököktől, majd a licensz alapján Békéscsabán fogják gyártani a többit egy német céggel közösen.

Megosztás